Τελευταία Νέα
Πολιτική

Νέα πρόκληση από την Τουρκία: Δικά μας τα Ίμια - Τζανακόπουλος: Δεν αμφισβητούνται τα σύνορα - ΥΠΕΞ προς Άγκυρα: Συνέλθετε

Νέα πρόκληση από την Τουρκία: Δικά μας τα Ίμια - Τζανακόπουλος: Δεν αμφισβητούνται τα σύνορα - ΥΠΕΞ προς Άγκυρα: Συνέλθετε
Σκληρή απάντηση από το ΥΠΕΞ: Να συνέλθει η Τουρκία - Σαφής και αναμφισβήτητη η ελληνική κυριαρχία στα Ίμια
(upd3) Χωρίς τέλος είναι οι προκλήσεις από την Τουρκία, η οποία απαντώντας στην ΕΕ για την έκθεση της σύμφωνα με την οποία η γείτονα απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο από την ευρωπαϊκή οικογένεια, θέλησε να κορυφώσει την ένταση στο Αιγαίο, προχώρησε ένα ακόμα πιο βήμα παραπέρα διαμηνύοντας πως τα Ίμια είναι τουρκικά.
Την ώρα που την ένταση κορυφώνει και η παρουσία πλοίων της τουρκικής ακτοφυλακής, του Πολεμικού Ναυτικού αλλά και μονάδων Ειδικών Δυνάμεων με ταχύπλοα  στην περιοχή της Αλικαρνασσού απέναντι από τα Ίμια λόγω της στρατιωτικής άσκησης "Εφες" που είναι προγραμματισμένη για τις 7 Μαΐου, η Αθήνα απαντά με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα πως τετελεσμένα στο Αιγαίο υπάρχουν και πως τα σύνορα δεν αμφισβητούνται.
Μάλιστα, σε ανακοίνωση του το ελληνικό ΥΠΕΞ αφού επικαλείται όλες τις διεθνείς συνθήκες που πιστοποιούν την ελληνική κυριαρχία επί των Ιμίων, καλεί την Τουρκία να αφήσει τους παραλογισμούς και να συνέλθει, ενώ θέση στο θέμα πήρε και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο οποίος δήλωσε από το βήμα της Βουλής ότι «η συνθήκη της Λωζάνης είναι δεσμευτεική για εμάς και το ΝΑΤΟ και την Τουρκία».
«Οι βράχοι των Ιμίων, τα χωρικά τους ύδατα και ο εναέριος χώρος βρίσκονται αποκλειστικά υπό την τουρκική κυριαρχία.
Η υποστήριξη που παρέχεται ως "εν λευκώ" από την ΕΕ με τα κράτη μέλη σε διαφορές τους με τρίτες χώρες δεν συμβάλλουν στην επίλυση αυτών των ζητημάτων στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας και το διεθνές δίκαιο.
Μια τέτοια στάση έρχεται επίσης σε αντίθεση με τις αξίες της ΕΕ» ανέφερε μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του το τουρκικό ΥΠΕΞ απευθυνόμενο προς την ΕΕ.
Σημειώνεται πως χθες Τρίτη 17/4 Ευρωπαϊκή Ένωση απέκλεισε την πιθανότητα να ανοίξει οποιοδήποτε νέο κεφάλαιο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, τονίζοντας ότι οι πρόσφατες ενέργειες της Άγκυρας, ιδίως στο Αιγαίο, «δεν ευνοούν τις σχέσεις καλής γειτονίας» με τα κράτη-μέλη της».
«Ο εντάσεις στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο δεν ευνοούν τις σχέσεις καλής γειτονίας και υπονομεύουν την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα», ανέφερε η νέα έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις χώρες που είναι υποψήφιες προς ένταξη ενώ από την πλευρά της η ύπατη εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής διπλωματίας F. Mogherini τόνισε ότι «η Τουρκία είναι υποψήφια (προς ένταξη) χώρα, καθοριστικός εταίρος για την ΕΕ και παράγοντας-κλειδί, αλλά δεν έχει έρθει η ώρα για να ανοίξει νέο κεφάλαιο στις διαπραγματεύσεις».
Την ίδια στιγμή, η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζήτησε από την Τουρκία να προχωρήσει άμεσα στην απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στις φυλακές της Ανδριανούπολης.

Τζανακόπουλος: Η Τουρκία μπορεί να προκαλεί και να απειλεί, αλλά τα σύνορα είναι αδιαμφισβήτητα

Την θέση ότι η Τουρκία μπορεί να προκαλεί και να απειλεί όσο θέλει, αλλά στο Αιγαίο υπάρχουν τετελεσμένα και τα σύνορα δεν αμφισβητούνται διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος απαντώντας στις νέες προκλήσεις της Άγκυρας και του τουρκικού ΥΠΕΞ που υποστηρίζουν ότι τα Ίμια είναι υπό τουρκική κυριαρχία.
«Η Τουρκία μπορεί να προκαλεί όσο θέλει, το θέμα είναι ότι τετελεσμένα στο Αιγαίο υπάρχουν και τα σύνορα δεν αμφισβητούνται.
Πρέπει να αποδεχθεί τις διεθνείς συνθήκες που έχει υπογράψει.
Θα ήταν προτιμότερο για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή να προχωρήσει σε μια αποκλιμάκωση της ρητορικής έντασης» τόνισε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Τζανακόπουλος, ο οποίος επανέλαβε ότι δεν επιβεβαιώνει το περιστατικό με το κατέβασμα της ελληνικής σημαίας από βραχονησίδα στην περιοχή των Φούρνων, όπως υποστηρίζει η Άγκυρα.
Ο κ.Τζανακόπουλος υποστήριξε ότι η εξωτερική πολιτική δεν ασκείται από πρωτοβουλίες ιδιωτών, τονίζοντας σχετικά με την ενέργεια των τριών Ελλήνων ότι καλό θα ήταν και δεδομένης της κατάστασης που επικρατεί στο Αιγαίο, να αποφεύγονται τέτοιες ενέργειες.
«Η Τουρκία πρέπει να καταλάβει ότι δεν κερδίζει από αυτήν την πολιτική της προκλητικότητας.
Η Ελλάδα είναι αυτή που κερδίζει έδαφος.
Τα σύνορα της Ελλάδας είναι σύνορα της ΕΕ.
Η Τουρκία μην μπλέκει τη σκιά της με το πραγματικό της μπόι» επεσήμανε ο κ.Τζανακόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι η Τουρκία είναι εξαιρετικά απομονωμένη στο διεθνές περιβάλλον.
«Η ΕΕ πήρε μία σαφή θέση για όσα συμβαίνουν αλλά δεν κάνει τον διαιτητή.
Οποιαδήποτε διαφορά με την Τουρκία είναι και θέμα της Ενωσης.
Αλλά το γεγονός ότι έχουμε τόσο επιθετική αντίδραση από την πλευρά της Τουρκίας, σημαίνει ότι προφανώς ίδρωσε το αυτί τους» υποστήριξε ο κ.Τζανακόπουλος, τονίζοντας ότι «δεν έχουμε κανένα λόγο να υψώνουμε τους τόνους με την Τουρκία».
Όπως είπε, δεν υπήρξε περιστατικό παρενόχλησης του Σινούκ που μετέφερε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα υπογραμμίζοντας ότι ζητήθηκε σχέδιο πτήσης, σηκώθηκαν αμέσως ελληνικά μαχητικά και τα τουρκικά απομακρύνθηκαν ενώ δεν υπήρξε καν παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου..
Πάντως, ο κ.Τζανακόπουλος υποστήριξε ότι παρά την ένταση των τελευταίων εβδομάδων, οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία είναι ανοικτοί.

Απάντηση ΥΠΕΞ στην Άγκυρα για τα Ίμια: Σαφής και αναμφισβήτητη η ελληνική κυριαρχία - Να συνέλθει η Τουρκία

Να συνέλθει καλεί την Τουρκία το υπουργείο Εξωτερικών απαντώντας στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, το οποίο υποστηρίζει ότι τα Ίμια, τα χωρικά τους ύδατα και ο εναέριος τους χώρος είναι υπό τουρκική κυριαρχία.
«Ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί την Τουρκία να σέβεται το ευρωπαϊκό δίκαιο, εκείνη απαντά με μία ανακοίνωση προκλητικής καταστρατήγησής του. Επαναλαμβάνει μία κατάφωρα παράνομη θέση, αγνοώντας ότι το νομικό καθεστώς του Αιγαίου είναι απολύτως κατοχυρωμένο από το διεθνές δίκαιο.
Η ελληνική κυριαρχία επί των Ιμίων είναι σαφής και αναμφισβήτητη σύμφωνα με την Συνθήκη της Λωζάννης του 1923, των Ιταλο-τουρκικών Συμφωνιών του 1932 και της Συνθήκης των Παρισίων του 1947.
Για άλλη μια φορά η κριτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την Τουρκία της προκάλεσε παραλογισμούς.
Την καλούμε να συνέλθει και να αξιοποιήσει τις διαπιστώσεις της έκθεσης της Επιτροπής ως ένα χρήσιμο εργαλείο αυτοκριτικής προς βελτίωση της εικόνας της, τόσο έναντι της κοινής της γνώμης όσο και έναντι της διεθνούς κοινότητας» αναφέρει το ΥΠΕΞ.
Νωρίτερα σε άλλη ανακοίνωση του το ΥΠΕΞ και με αφορμή την έκθεση – καταπέλτη της ΕΕ, στην οποία υπογραμμίζεται πως η Τουρκία απομακρύνεται με μεγάλα βήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ανέφερε πως η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας αλλά πλέον εναπόκειται στην ίδια να αποδείξει εμπράκτως κατά πόσο θέλει να προωθήσει την ευρωπαϊκή της πορεία.
«Η Ελλάδα έχει επανειλημμένως εκφράσει την ένθερμη υποστήριξη της στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.
Ωστόσο, οι τελευταίες εξελίξεις έχουν καταστήσει για άλλη μία φορά σαφές ότι εναπόκειται στην ίδια την Τουρκία να αποδείξει εμπράκτως κατά πόσον επιθυμεί να προωθήσει την ευρωπαϊκή της πορεία.
Χαιρετίζουμε δε, τη διαπίστωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η προκλητική συμπεριφορά της Άγκυρας έναντι των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρωτίστως στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, δεν είναι απλώς ένα διμερές ζήτημα, αλλά άπτεται και της περιφερειακής ασφαλείας της Ένωσης.
Παράλληλα, συγκρατούμε με ιδιαίτερη ικανοποίηση την ρητή αναφορά στους δύο Έλληνες στρατιώτες που συνεχίζουν να κρατούνται στην Αδριανούπολη» ανέφερε στην ανακοίνωση του το ΥΠΕΞ.

Καμμένος: Η συνθήκη της Λωζάνης είναι δεσμευτεική για εμάς και το ΝΑΤΟ και την Τουρκία

Από την πλευρά του, ο κ. Καμμένος τόνισε από το βήμα της Βουλής ότι τα ελληνικά σύνορα δεν αμφισβητούνται.
Ειδικότερα, αναφερόμενος στη ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας (ότι τα Ίμια είναι τουρκικά) επεσήμανε ότι δεν υπάρχει αμφισβήτηση της κυριαρχίας των νησιών προσθέτοντας ότι «η συνθήκη της Λωζάνης είναι δεσμευτεική για εμάς και το ΝΑΤΟ και την Τουρκία».

Bozdag: Δεν πρόκειται να δεχθούμε τετελεσμένα στο Αιγαίο

Σε δηλώσεις του χθες το βράδυ ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, B. Bozdag υποστήριξε πως «δεν είναι η Τουρκία που απομακρύνθηκε από την ΕΕ αλλά είναι η ΕΕ που δεν συμπεριφέρεται αμερόληπτα και δίκαια στο θέμα της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας», τόνισε πως δεν έχει αλλάξει ο στόχος της Τουρκίας για πλήρη ένταξη στην ΕΕ και υπογράμμισε πως σε καμία περίπτωση η Άγκυρα δεν πρόκειται να δεχθεί τετελεσμένα στο Αιγαίο.
Επιπλέον, επανήλθε στο θέμα με την ελληνική σημαία σε βραχονησίδα στο Αιγαίο και παρά τη διάψευση από την Αθήνα, επανέλαβε πως Τούρκοι κομάντος την κατέβασαν.
«Ύψωσαν την ελληνική σημαία σε βραχονησίδα και εμείς την κατεβάσαμε» υποστήριξε ο Bozdag, ο οποίος αναφερόμενος στη διάψευση από την Αθήνα υποστήριξε ότι κάποιοι κάνουν δηλώσεις με το βλέμμα στην εσωτερική πολιτική σκηνή.

Macron: Η Γαλλία θα στηρίξει την Ελλάδα αν απειληθεί

Εν τω μεταξύ, κατά την χθεσινή ομιλία του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο πρόεδρος της Γαλλίας Emmanuel Macron υποστήριξε ότι «η Γαλλία πιστεύει στην ευρωπαϊκή αμυντική πολιτική» και υπογράμμισε πως «η χώρα θα είναι ανά πάσα στιγμή συμπαραστάτης κάθε κράτους μέλους της Ένωσης όταν απειλείται ή υφίσταται επίθεση η κυριαρχία του».
Επιπλέον, τόνισε ότι είναι πάγια θέση της Γαλλίας η υποστήριξη της Ελλάδας όταν απειλείται στην Ανατολική Μεσόγειο, αναφέροντας πως το θέμα συζητήθηκε πρόσφατα σε τηλεφωνική επικοινωνία τπου είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τόνισε ότι αυτή η πολιτική είναι ακριβώς στην καρδιά της κοινής αλληλεγγύης μεταξύ των Ευρωπαϊκών Κρατών.

(πρώτη ενημέρωση Τετάρτη 18 Απριλίου 08:11)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης