Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

H γεωγραφία του Αν. Αιγαίου, ο "κώνος" του Καστελόριζου και το "Μεγάλο Παιχνίδι"

H γεωγραφία του Αν. Αιγαίου, ο
Ποια η σημασία του ακριτικού νησιού που είναι εφιάλτης για τον Erdogan.
Για μιαν ακόμη φορά, «ανακαλύπτεται» από την κοινή γνώμη το Καστελόριζο με αφορμή τη χθεσινή παρουσία του Αλέξη Τσίπρα και την παρενόχληση του Chinook που τον μετέφερε -μαζί με τον Α/ΓΕΕΘΑ ναύαρχο Αποστολάκη- στη ΡΩ, από τουρκικά μαχητικά.
Πρώτα-πρώτα πού ακριβώς βρίσκεται το Καστελόριζο, το οποίο εμείς "πιστώνουμε" στα Δωδεκάνησα, ενώ οι Τούρκοι "στην Ανατολική Μεσόγειο"; Μακριά!

Σχετική εικόνα
Επίσης, να δούμε πού είναι και το Kacs, απέναντι στην Τουρκική ακτή. Από όπου οι κάτοικοι του Καστελόριζου προμηθεύονται τσιγάρα, τρόφιμα, τηλεφωνική σύνδεση (Turkcell) κι αν χρειαστεί, πρόσβαση σε νοσοκομειακή περίθαλψη…

Αποτέλεσμα εικόνας για γεωγραφία ανατολικού αιγαίου
Υστερα να μετρήσουμε πού βρίσκεται σε σχέση με τα Ίμια – επίσης Δωδεκάνησα, κοντά στην Κάλυμνο – αλλά και σε σχέση με τους Ανθρωποφάδες – μεταξύ Σάμου και Ικαρίας.
Να εξετάσουμε επίσης προσεκτικά πού βρίσκεται η ΡΩ, Αριστερά/Δυτικά του Καστελόριζου και πού η Στρογγύλη, Δεξιά/Ανατολικά που ολοκληρώνουν το νησιωτικό σύμπλεγμα.
Μελετώντας, λοιπόν, τις χαράξεις της -ανομολόγητης ακόμα ελληνικής ΑΟΖ- θα διακρίνετε τον διαβόητο "κώνο του Καστελόριζου". Όπου η υφαλοκρηπίδα παλιότερα, η ΑΟΖ/Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη πλέον, δημιουργεί το χειρότερο εφιάλτη της Τουρκίας σε σχέση με τα ενεργειακά και όχι μόνο.

Αποτέλεσμα εικόνας για αοζ καστελόριζου
Εάν ο κώνος αυτός έχει ως αρχή το Καστελόριζο – και μάλιστα το συνολικό συγκρότημα νησίδων από Ρω μέχρι Στρογγύλη – και ανοίγεται σαν βεντάλια προς την Ανατολική Μεσόγειο, η Ελλάδα αποκτά ΑΟΖ που εκτείνεται μέχρι εκεί όπου Κύπρος και Αίγυπτος έχουν τα δικά τους όρια.
Εάν ο κώνος, όμως, αντιστραφεί -ασύγκριτα μικρότερος βέβαια- τότε η Τουρκία ανοίγεται προς τους ενεργειακούς πόρους της Λεκάνης της Λεβαντίνης όπου παίζεται το "Μεγάλο Παιχνίδι" της εποχής...

Τάσος Τσιπλάκος - Σύμβουλος Στρατηγικής
C4I Strategy Consultants

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης