Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Foreign Policy: Ελλάδα και Τουρκία οδεύουν προς πόλεμο - Αυτή τη φορά οι ΗΠΑ δεν θα επέμβουν

Foreign Policy: Ελλάδα και Τουρκία οδεύουν προς πόλεμο - Αυτή τη φορά οι ΗΠΑ δεν θα επέμβουν
Σύμφωνα με το  Foreign Policy, ο Πάνος Καμμένος φέρνει σε δύσκολη θέση τον Αλέξη Τσίπρα
«Ελλάδα και Τουρκία οδεύουν προς πόλεμο» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του Foreign Policy που αναλύει τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, που ποτέ δεν ήταν εύκολες.
«Οι γειτονικές χώρες έχουν εμπλακή σε διαμάχη πολλές φορές στον 20ο αιώνα και έφτασαν κοντά στη στρατιωτική σύγκρουση στα Ίμια το 1996, πριν επέμβουν οι ΗΠΑ και αποτρέψουν την καταστοφή.
Αυτή τη φορά δύο σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ είναι σε οριακό σημείο, γεμάτες από λαϊκιστές - και αυτή τη φορά δεν βρίσκεται πουθενά η Ουάσιγκτον» επισημαίνεται στο δημοσίευμα, ενώ στη συνέχεια γίνεται ειδική αναφορά στη δήλωση του Τούρκου πρωθυπουργού, Binali Yildirim (ότι οι Τούρκοι κατέβασαν την ελληνική σημαία από βραχονησίδα).
«Τη Δευτέρα μια ελληνοτουρκική αντιπαράθεση ξύπνησε παλιές μνήμες» σχολιάζει ο αρθρογράφος.
Παράλληλα, στο ίδιο δημοσίευμα γίνεται ειδική αναφορά στον τραγικό θάνατο του σμηναγού Μπαλταδώρου σχολιάζοντας ότι οι Έλληνες πολίτες κατηγορούν την Τουρκία γι' αυτό.
«Η σύλληψη δύο αξιωματικών του ελληνικού στρατού τον περασμένο μήνα και η φυλάκισή τους στην Τουρκία, όπου μπορεί να αντιμετωπίσουν κατηγορίες κατασκοπείας, τροφοδοτεί περαιτέρω την οργή μεταξύ των Ελλήνων» επισημαίνεται επίσης.

Απερίσκεπτη ρητορική

Ωστόσο, εν μέσω αυτού του επικίνδυνου κλίματος, και οι δύο πλευρές επιδίδονται σε απερίσκεπτη ρητορική.
Στην Τουρκία, ο Erdogan και το κόμμα του χρησιμοποιούν όλο και πιο επιθετική ρητορική κατά της Ελλάδας και επικεφαλής του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης τώρα από τον Kemal Kilicdaroglu, έναν άνθρωπο που ισχυρίζεται ότι η Τουρκία πρέπει να διεκδικήσει 18 τουρκικά νησιά που επί του παρόντος είναι ελληνικά.

Οι σχέσεις με τον Καμμένο

Όπως σχολιάζει στο ίδιο δημοσίευμα, η Τουρκία είναι το μόνο θέμα όπου ο ΣΥΡΙΖΑ συμφωνεί με την αντιπολίτευση.
Κατά συνέπεια, το πρόβλημα του Τσίπρα όσον αφορά την Τουρκία είναι μάλλον η κυβέρνησή του και συγκεκριμένα οι ΑΝΕΛ και ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος είναι και υπουργός Άμυνας.
Η συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ ήταν πάντοτε περίεργη, ενώ το μόνο κοινό στοιχείο τους ήταν η καταπολέμηση της λιτότητας.
«Ο Καμμένος φέρεται να έχει δεσμούς με τον Αμερικανό πρόεδρο Donald Trump μέσω του πρώην σύμβουλος του Γιώργου Παπαδόπουλου και με τον Ρώσο πρόεδρο, Vladimir Putin, μέσω του Ελληνορωσικού επιχειρηματία και του πρώην Ρώσου βουλευτή Ιβάν Σαββίδη.
Ενώ βοήθησε τον Τσίπρα με τις επαφές του και τις γνώσεις του για τη λειτουργία του ελληνικού κράτους (και ειδικά τμήματα του οποίου αποκαλούνται «βαθύ κράτος»), υπήρξε ένας συνεχής πονοκέφαλος όσον αφορά την εξωτερική πολιτική.
Ο Κάμενος και το κόμμα του έχουν επανειλημμένα φέρει τον Τσίπρα σε μια δύσκολη θέση, κάνοντας επιθετικές δηλώσεις προς την Τουρκία ή απλώς προκαλώντας σύγχυση όσον αφορά πολιτική της κυβέρνησης.
Ο Καμμένος, ως υπουργός Άμυνας, έχει επανειλημμένα εκνευρίσει τους Τούρκους, κάνοντας δηλώσεις του τύπου ''αφήστε τους να έρθουν και να τα πάρουν''» επισημαίνεται στο ίδιο δημοσίευμα.

Αναπόφευκτη η αντιπαράθεση

Σύμφωνα με το Foreign Policy, «στην ελληνική κοινή γνώμη, υπάρχει ένας πολύ πραγματικός φόβος ότι η χώρα υπνοβατεί προς μια σύγκρουση που δεν θέλει (…)
Το ΝΑΤΟ φαίνεται απρόθυμο να συμμετάσχει στον πόλεμο των λέξεων και η δήλωση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg ότι αυτό δεν είναι ''θέμα για το ΝΑΤΟ'' είναι ενδεικτική.
Αλλά θα ήταν εξαιρετικά απερίσκεπτο να πιστεύουμε ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο θα αλλάξει.
Δεν έχει συμβεί στο παρελθόν, και σίγουρα δεν θα συμβεί τώρα που ο Erdogan θέλει να πραγματοποιήσει τα νεο-οθωμανικά όνειρα του.
Θα χρειαστεί πολύ προσεκτικός χειρισμός της κατάστασης από όλα τα μέρη για να αποτραπεί η κλιμάκωση.
Αλλά πρέπει επίσης να συμφωνήσουμε με την πιθανότητα ότι, τελικά, η αντιπαράθεση μπορεί να είναι αναπόφευκτη» καταλήγει το δημοσίευμα.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης