Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Μήπως η ανάνηψη του τραπεζικού συστήματος έχει ανάγκη από ένα τραπεζικό deal

Μήπως η ανάνηψη του τραπεζικού συστήματος έχει ανάγκη από ένα τραπεζικό deal
Είναι εφικτό μια τράπεζα να αυξήσει από 8% έως 10% τις καταθέσεις της χωρίς πόλεμο επιτοκίων;
Πόσο πιθανό είναι να γίνει ένα deal ανάμεσα στις συστημικές τράπεζες.
Η στιγμή πάντα είναι  κατάλληλη όταν πρόκειται να βελτιωθεί ταχύτατα το εγχώριο τραπεζικό σύστημα έτσι ώστε να συμμετέχει πιο ενεργά στην χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και γενικότερα στην ανάπτυξη της οικονομίας.
Το κλειδί των εξελίξεων βρίσκεται στις καταθέσεις και στο ύψος των καταθέσεων που διαθέτουν η κάθε μία συστημική τράπεζα o λόγος δανείων προς καταθέσεις μπορεί να φέρει εξελίξεις στο διαμορφωμένο τραπεζικό σύστημα;
Μπορεί μια τράπεζα να κυνηγήσει καταθέτες για να φτιάξει μια καλύτερη σχέση δανείων προς καταθέσεις;
Είναι στιγμή να ξεκινήσει ένας εγχώριος τραπεζικός …πόλεμος επιτοκίων, από την τράπεζα στην άλλη;
Αν ξεκινήσει πόσο θα κοστίσει στην ίδια την τράπεζα και στη συνέχεια πρέπει να αναλογιστούν οι αρμόδιοι το τίμημα για όλες τις συστημικές τράπεζες.
Είναι εφικτό μια τράπεζα να αυξήσει από 8% έως 10% τις καταθέσεις της χωρίς πόλεμο επιτοκίων;
Το σενάριο θεωρείται απίθανο να συμβεί.
Η σχέση δανείων προς καταθέσεις όπως και άλλοι βασικοί τραπεζικοί δείκτες όπως είναι τα ίδια  κεφάλαια, οι οφειλές προς τον ELA διαμορφώνουν ένα παζλ που μπορεί να οδηγήσουν στο επόμενο τραπεζικό deal.
Ακόμη τι βλέπουν οι πελάτες που επισκέπτονται τη μία ή την άλλη τράπεζα.
Διαπιστώνουν ότι μία τράπεζα τεχνολογικά βρίσκεται στην κορυφή της εξυπηρέτησης καθώς ο πελάτης από τη στιγμή που θα καταθέσει ένα αίτημα αντιμετωπίζεται άμεσα.
Παράδειγμα ο πελάτης της μίας τράπεζας λέει στην υπάλληλο ότι καταστράφηκε η κάρτα αναλήψεων και θέλει αντικατάσταση.
Σε χρόνο ρεκόρ ο πελάτης θα λάβει άμεσα τη νέα κάρτα στα χέρια του.
Ο ίδιος πελάτης που πάει στην άλλη τράπεζα λέγοντας ότι έχει το ίδιο πρόβλημα θα πάρει τη νέα κάρτα μετά από πολλές ημέρες καθώς θα μεσολαβήσουν ταχυδρομικές αποστολές και στη συνέχεια αποστέλλεται  το νέο pin και πάει λέγοντας….
Τα πλεονεκτήματα της μίας τράπεζας μπορούν δέσουν με τα πλεονεκτήματα της άλλης τράπεζας έτσι ώστε να μειωθεί η ένταση των μειονεκτημάτων που εμφανίζουν δύο τράπεζες.  
Ακόμη υπάρχουν μέτοχοι ισχυροί που διαθέτουν υψηλό ποσοστό τουλάχιστον σε δύο τράπεζες.
Μπορεί οι επενδυτές να αναμένουν την εξάλειψη των μειονεκτημάτων σε βάθος χρόνου όταν οι ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας δεν είναι οι προσδοκώμενοι ενώ οι  αναθεωρήσεις των προβλέψεων τρέχουν πιο γρήγορα από το ΑΕΠ για το οποίο κατεβαίνει ο πήχης.
Η εγχώρια τραπεζική αγορά έχει τη δική της δυναμική η οποία μπορεί να νικήσει τις προθέσεις των ειδικών που λένε ότι δεν χρειάζεται σήμερα ένα deal.
Όμως η οικονομία μπορεί να περιμένει πότε ο χρόνος θα γιατρέψει τις πληγές του τραπεζικού συστήματος για να αφιερωθούν στον ουσιαστικό  τους ρόλο  που είναι η  χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και της οικονομίας.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
          
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης