Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ελεύθερος με αυστηρούς όρους ο ένας από τους 8 Τούρκους αξιωματικούς - Οργή στην Άγκυρα

Ελεύθερος με αυστηρούς όρους ο ένας από τους 8 Τούρκους αξιωματικούς - Οργή στην Άγκυρα
Για σκάνδαλο κάνει λόγο η Άγκυρα σχολιάζοντας την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που αφήνει ελεύθερο με περιοριστικούς όρους έναν εκ των οκτώ Τούρκων αξιωματικών
(upd) Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους θα αφεθεί ένας εκ των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που έχουν διαφύγει στην Ελλάδα έπειτα από την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016, με τον τουρκικό Τύπο να κάνει λόγο για σκανδαλώδη απόφαση.
Συγκεκριμένα, το Ανώτατο Δικαστήριο, με πρόεδρο τον Πρόεδρο του ΣτΕ, Νικόλαο Σακελλαρίου και εισηγητή τον Δημ. Κυριλόπουλο, με την απόφαση του, «διατάσσει τη διοίκηση να μην χορηγήσει ταξιδιωτικά έγγραφα, να ορίσει ως τόπο διαμονής του συγκεκριμένη μη δημοσιοποιούμενη διεύθυνση και να του επιβάλλει την υποχρέωση να εμφανίζεται καθημερινά στο αστυνομικό τμήμα του τόπου διαμονής του».
Επιπλέον το Δικαστήριο επισημαίνει, ότι οφείλει το Δημόσιο να λάβει κάθε αναγκαίο και πρόσφορο μέτρο με σκοπό την αποτελεσματική επιτήρηση και προστασία του Τούρκου αξιωματικού.
Η απόφαση έχει ισχύ ως τον Μάιο, όταν θα εκδικαστεί από το Ανώτατο Δικαστήριο η ουσία της υποθέσεως, δηλαδή θα αποφασιστεί αν θα του δοθεί ή όχι άσυλο.
Υπενθυμίζεται ότι στον επίμαχο Τούρκο αξιωματικό είχε χορηγηθεί άσυλο αλλά η σχετική απόφαση της Επιτροπής Ασύλου ανακλήθηκε προσωρινά με διαταγή της πρόεδρου Εφετών Ευγενίας Μυλωνοπούλου, μετά από αίτημα του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Παράλληλα, η κυβέρνηση, πλέον της αίτησης αναστολής έχει καταθέσει και αίτηση ακύρωσης της ίδιας απόφασης της 3ης Ανεξάρτητης Αρχής Προσφυγών, η οποία θα συζητηθεί την 4η Μαΐου 2018 στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.
Πάντως, θα πρέπει να θεωρηθεί δεδομένο ότι η όποια απόφαση του ΣτΕ σχετικά με το άσυλο που θα συζητηθεί τον Μάιο (οπότε και λήγει το 18μηνο της κράτησης) θα ισχύσει και για τους υπόλοιπους επτά.

Άγκυρα: Σκανδαλώδης απόφαση

Για σκάνδαλο κάνει λόγο η Άγκυρα σχολιάζοντας την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που αφήνει ελεύθερο με περιοριστικούς όρους έναν εκ των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που βρίσκονται στην Ελλάδα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Άγκυρα τον Ιούλιο του 2016.
«Σκανδαλώδης απόφαση» είναι ο τίτλος της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Hurriyet.
Στο δημοσίευμα περιλαμβάνεται και παλιότερη δήλωση του Έλληνα υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή ότι «δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο για την απελευθέρωση τους (σσ. των Τούρκων αξιωματικών) μετά την πάροδο των 18 μηνών».
Μάλιστα, ο τουρκικός Τύπος επισημαίνει ότι οι ελληνικές αρχές έχουν απορρίψει και τα τρία αιτήματα της Άγκυρας για την έκδοση των 8 Τούρκων.







Ανησυχία Κουβέλη

Την θέση ότι εξαιτίας της ρητορικής που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση Erdogan δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να υπάρξει ένταση με την Τουρκία διατύπωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Φ. Κουβέλης, ο οποίος διεμήνυσε πως δεν έχει κανένα πρόβλημα στη συνεργασία του με τον Π. Καμμένο στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
«Εργαζόμαστε και οι δύο, ο καθένας με τις δικές του σαφείς και οριοθετημένες αρμοδιότητες για το καλό το χρήσιμο αποτέλεσμα που αφορά στην αρμοδιότητα του υπουργείου Άμυνας.
Τίποτε περισσότερο από αυτό» είπε μιλώντας στο Real Fm ο κ.Κουβέλης, ο οποίος διερωτήθηκε πότε πρόλαβαν κάποιοι να εντοπίσουν δυσαρμονία στις σχέσεις τους.
«Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα λειτουργικών σχέσεων με τον κ. Καμμένο.
Συνεργαζόμαστε περίφημα.
Έχουμε μια ενιαία γραμμή για την αντιμετώπιση συνολικότερα των συμπεριφορών της Τουρκίας.
Με επίσης ενιαία γραμμή αντιμετωπίζουμε και την κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών» ανέφερε ο κ.Κουβέλης.
Όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας υποστήριξε πως η Τουρκία δοκιμάζεται έντονα από τις αντιφάσεις της.
«Οι εντάσεις που προκαλεί ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν έχουν την προβολή τους και στο εσωτερικό της Τουρκίας για τη διαμόρφωση συγκεκριμένου κλίματος που θέλει να εκμεταλλεύεται εκλογικά, αλλά και για την αντιρρόπηση των μεγάλων και έντονων προβλημάτων που έχει στο εσωτερικό της χώρας του.
Η επανεκλογή του δεν θα σημάνει από μόνη της την αλλαγή γραμμής.
Η Τουρκία δοκιμάζεται έντονα από τις αντιφάσεις της και δεν ξέρω πόσο θα μπορεί να ισορροπεί.
Η εξωτερική της πολιτική δεν έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, ακριβώς για τον λόγο αυτό παραπαίει, βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής, θυμάται ξαφνικά τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό μετά την Βάρνα.
Είναι χαρακτηριστικά δείγματα μιας ασταθούς και εύθραυστης πολιτικής που έχει, κατά τη γνώμη μου, η Τουρκία.
Δεν αποκλείω στο επίπεδο της ρητορικής που μας έχει συνηθίσει ο κ. Ερντογάν να έχουμε μια ένταση, αλλά σε ό,τι αφορά τις άλλες κινήσεις και αναφέρομαι στις παραβιάσεις του εναέριου χώρου ή ενδεχομένως στις εκτεταμένες ασκήσεις που κάνει για να δεσμεύει τεράστιες περιοχές δεν θα έχουμε περαιτέρω κλιμάκωση, κατά την εκτίμηση μου» τόνισε ο κ.Κουβέλης.
«Η Τουρκία ενέταξε στην ένταση των σχέσεων της με τη χώρα μας και το ζήτημα της κράτησης των στρατιωτικών μας και το παρέπεμψε σε τουρκικό δικαστήριο.
Δεν πρόκειται για αδυναμία της τουρκικής δικαιοσύνης να κινηθεί με ταχύτητα.
Η κράτηση τους είναι παράνομη.
Κρατούνται χωρίς κατηγορητήριο, χρονοτριβεί όμως κλιμακώνοντας και στο επίπεδο αυτό η Τουρκία, στο όνομα δικαστικών διαδικασιών και παρατείνει την κράτηση των δύο στρατιωτικών μας.
Στη διάρκεια της προεκλογικής του περιόδου, ο Ερντογάν δεν θα θελήσει να αναιρέσει αυτή τη χρονοτριβή και να επιταχύνει τις διαδικασίες.
Δεν υπάρχει κατηγορητήριο, άρα είναι παράνομη η κράτηση τους.
Παραβιάζεται το διεθνές δίκαιο, κι αν συνυπολογίσουμε και τη συνθήκη της Γενεύης.
Όλα αυτά τα περιφρονεί η Τουρκία ακριβώς γιατί την κράτηση την εντάσσει σε αυτό που επιλέγει ως στοιχείο έντασης των σχέσεων της με την χώρα μας.
Δεν μπορώ να εκτιμήσω πόσο ακόμα θα κρατήσει η παράνομη φυλάκιση των δύο στρατιωτικών μας» υποστήριξε ο κ.Κουβέλης.

Ευρωκοινοβούλιο προς την Τουρκία- «Να απελευθερωθούν άμεσα οι 2 Έλληνες»

Εγκρίθηκε από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο με συντριπτική πλειοψηφία (607 υπέρ, 7 κατά και 18 αποχές) το Ψήφισμα Αρ. B8‑0194/2018 «Η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των αρχών του κράτος δικαίου στην υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που έχουν συλληφθεί και κρατούνται στην Τουρκία».
Το ψήφισμα, το οποίο με συντριπτική πλειοψηφία υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη συνεχιζόμενη κράτηση από τις τουρκικές αρχές των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, έχει ως εξής:
 «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο,
- Αναφορικά με τη σύλληψη την 1η Μαρτίου και τη συνεχιζόμενη κράτηση από τις τουρκικές αρχές δύο Ελλήνων στρατιωτών, οι οποίοι δήλωσαν ότι έχασαν το δρόμο τους σε κακές καιρικές συνθήκες.
- Αναφορικά με το γεγονός ότι το συγκεκριμένο σημείο των συνόρων, στη δασώδη περιοχή των Καστανιών κατά μήκος του ποταμού Έβρου / Μερίτς, είναι ένα μείζον σημείο διέλευσης μεταναστών, προσφύγων και λαθρεμπόρων και ότι οι εν λόγω υπολοχαγός και λοχίας εκτελούσαν τακτική περιπολία στο σύνορο.
- Αναφορικά με τις εκκλήσεις από αξιωματούχους της ΕΕ και του NATO για την απελευθέρωση των στρατιωτών, μεταξύ άλλων και από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 22 Μαρτίου 2018 και στη διάρκεια της Συνάντησης Ηγετών ΕΕ-Τουρκίας στις 26 Μαρτίου 2018.
- Αναφορικά με τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να εξασφαλίσει την απελευθέρωση και την επιστροφή των στρατιωτών.
- Αναφορικά με το Άρθρο 5 Παράγραφος 2 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρώπινων δικαιωμάτων, που προβλέπει πως «όποιος συλλαμβάνεται θα πρέπει να ενημερώνεται αμέσως, σε γλώσσα που καταλαβαίνει, για τα αίτια της σύλληψής του και για οποιαδήποτε κατηγορία σε βάρος του».
Α. Επειδή στις 4 Μαρτίου 2018 τουρκικό δικαστήριο στην Ανδριανούπολη αποφάσισε να συνεχιστεί η κράτηση των δύο στρατιωτών, οι οποίοι αυτή τη στιγμή κρατούνται σε φυλακή υψίστης ασφαλείας κατηγορούμενοι για παράνομη είσοδο στην Τουρκία.
Β. Επειδή οι δύο έλληνες στρατιώτες κρατούνται σε τουρκική φυλακή για περισσότερο από έναν μήνα χωρίς να έχουν απαγγελθεί κατηγορίες εναντίον τους ώστε να γνωρίζουν γιατί κατηγορούνται.
Γ. Επειδή προηγούμενες παρόμοιες υποθέσεις τυχαίων διελεύσεων των συνόρων είτε από Έλληνες είτε από Τούρκους στρατιώτες διευθετούνταν στο παρελθόν επιτόπου στο επίπεδο των τοπικών στρατιωτικών αρχών των δύο πλευρών:
1. Καλεί τις τουρκικές αρχές να ολοκληρώσουν σύντομα τη δικαστική διαδικασία και να απελευθερώσουν τους δύο κρατούμενους Έλληνες στρατιώτες και να τους επιστρέψουν στην Ελλάδα.
2. Καλεί το Συμβούλιο, την Επιτροπή, την Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης και όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ να δείξουν αλληλεγγύη με την Ελλάδα και να ζητήσουν την άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτών σε οποιεσδήποτε επαφές ή επικοινωνίες με τούρκους ηγέτες και αρχές, στο πνεύμα του Διεθνούς Δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας.
3. Καλεί τις τουρκικές αρχές να ακολουθήσουν επιμελώς τις νομικές διαδικασίες και να σεβαστούν πλήρως, όλοι όσοι αυτό τους αφορά, τα ανθρώπινα δικαιώματα που καθιερώνονται από το διεθνές δίκαιο, περιλαμβανομένης της σύμβασης της Γενεύης.
4. Παραγγέλλει στον πρόεδρό του να προωθήσει αυτή την απόφαση στους προέδρους, τις κυβερνήσεις και τα κοινοβούλια της Ελλάδας και της Τουρκίας, στην Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης της ΕΕ, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις αρμόδιες αρχές των κρατών μελών και στο ΝΑΤΟ».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης