Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Μόνο στα... χαρτιά η έξοδος της Ελλάδας από το μνημόνιο

Μόνο στα... χαρτιά η έξοδος της Ελλάδας από το μνημόνιο
Έχει σημασία πως θα «ονομαστεί» το μεταμνημονιακό καθεστώς;
Πληθαίνουν οι φωνές από το εξωτερικό που στρώνουν το έδαφος για συνέχιση της εποπτείας της ελληνικής οικονομίας μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος τον Αύγουστο του 2018.
Από τη μία, αναλυτής της Teneo Intelligence υποστηρίζει ότι ο Αλέξης Τσίπρας βιάστηκε να παίξει το χαρτί του clean exit καθώς δεν έχει σαφές σχέδιο για τη μετα-μνημόνιο εποχή και από την άλλη η Süddeutsche Zeitung, επικαλούμενη πληροφορίες από το Μόναχο, υποστηρίζει ότι οι δανειστές συζητούν την παράταση μερικών μηνών για το πρόγραμμα καθώς η Ελλάδα δεν έχει υλοποιήσει όλες τις μεταρρυθμίσεις.
Πολλές φορές εξάλλου, ο επικεφαλής του ESM, Klaus Regling, έχει δηλώσει ότι η Ελλάδα θα τεθεί υπό παρακολούθηση μετά το τέλος του προγράμματος, όπως συνέβη και σε άλλες χώρες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα.
Ακόμα και ο επίτροπος Οικονομικών, Pierre Moscovici, ο οποίος είναι από τους διαλλακτικούς όσον αφορά την Ελλάδα, μίλησε για «μεταμνημονιακή συμφωνία, που θα υποστηρίζει τη συνέχιση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων για τα επόμενα χρόνια», αν και ο ίδιος σπεύδει να διευκρινίσει ότι δεν πρόκειται για νέο πρόγραμμα.
Όπως και να ονομαστεί, όμως, το νέο καθεστώς, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι σε εποπτεία, θα συνεχίσει να είναι υπό παρακολούθηση, θα συνεχίσει να εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις, θα συνεχίσει να είναι αναγκασμένη να χορεύει στον ρυθμό που της βαράει η Ευρώπη και το ΔΝΤ.
Τι σημασία έχει εάν η Ελλάδα θα είναι σε μνημόνιο ή όχι, από τη στιγμή που θα συνεχίσει να εφαρμόζει τα μέτρα που περιλαμβάνονται σε αυτό;
Υπάρχει περίπτωση να αυξηθούν ξανά οι συντάξεις ή ο κατώτατος μισθός να επιστρέψει σε προ κρίσης επίπεδα;
Υπάρχει περίπτωση να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ;
Υπάρχει περίπτωση να μειωθούν οι φόροι;
Τι σημασία έχει εάν η Ελλάδα θα είναι σε μνημόνιο ή όχι από τη στιγμή που -στην ουσία- η ζωή των Ελλήνων δεν θα αλλάξει, καθώς θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται τα ίδια μέτρα;

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης