Τελευταία Νέα
Οικονομία

Με 25 παρατηρήσεις από τους δανειστές επέστρεψε το αναπτυξιακό σχέδιο – Κρίσιμο διήμερο για Τσακαλώτο στο ΔΝΤ με Lagarde

Με 25 παρατηρήσεις από τους δανειστές επέστρεψε το αναπτυξιακό σχέδιο – Κρίσιμο διήμερο για Τσακαλώτο στο ΔΝΤ με Lagarde
Με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, με τον οποίο θα συζητηθούν τα θέματα του χρηματοπιστωτικού τομέα (stress test, «κόκκινα» δάνεια) αλλά και οι αγορές των ομολόγων.
Με 25 παρατηρήσεις πάνω στο κείμενο των προτάσεων με τις μεταρρυθμίσεις της «επόμενης μέρας» επιστρέφουν οι θεσμοί το ελληνικό σχέδιο της ανάπτυξης.
Το κείμενο, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, έχει ήδη φτάσει στην Αθήνα, η οποία θα πρέπει να το διανείμει για διορθώσεις στα Υπουργεία που εμπλέκονται με το ολιστικό πρόγραμμα.

Πηγές από τις Βρυξέλλες τονίζουν ότι η ελληνική πλευρά έχει ήδη ξεκινήσει και γράφει το νέο κείμενο με βάση τις υποδείξεις που έχουν κάνει οι δανειστές ξεκινώντας από τις παραγράφους που αφορούν τον κατώτατο μισθό, τις συλλογικές συμβάσεις και την αντικατάσταση του ΕΚΑΣ από ένα νέο επίδομα που ήταν και οι πρώτες «κόκκινες μολυβιές».    
Καταβάλλεται προσπάθεια το ολιστικό πρόγραμμα να είναι έτοιμο στα βασικά του σημεία που έχουν συμφωνηθεί με τους θεσμούς ως την επόμενη εβδομάδα, ώστε να προλάβει να το μελετήσει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος πριν το παρουσιάσει στο άτυπο Eurogroup στη Σόφια στις 27 Απριλίου.     
Από σήμερα ξεκινά ένα διήμερο κορυφαίων επαφών για το οικονομικό επιτελείο στην Ουάσιγκτον από την έκβαση των οποίων θα κριθεί η τύχη της Ελλάδας μετά το 3ο Μνημόνιο.
Η αυλαία των συζητήσεων που θα έχουν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού  στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης ανοίγει σήμερα με τον Γάλλο επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος για μία ακόμα φορά αναμένεται να χτυπήσει φιλικά την πλάτη της κυβέρνησης.
Θα ακολουθήσουν οι συναντήσεις με τον Πορτογάλο πρόεδρο του Eurogroup Μάριο Σεντένο και τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Μπρούνο Λε Μερ, που θα αναλύσει τη γαλλική πρόταση ελάφρυνσης του χρέους στη συνεδρίαση του Washington Group.
Η σειρά έπεται με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, με τον οποίο θα συζητηθούν τα θέματα του χρηματοπιστωτικού τομέα (stress test, «κόκκινα» δάνεια) αλλά και οι αγορές των ομολόγων.
Νωρίς σήμερα 20/4 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) ο διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου όπου αναμένεται να δώσει το στίγμα και το κλίμα των συναντήσεων που θα έχουν προηγηθεί στο Washington Group, το οποίο θα συνεδριάσει ερήμην της Ελλάδας.
Το περιεχόμενο των όσων πει ο Π. Τόμσεν στους δημοσιογράφους θα αποτελέσει πρόγευση των συναντήσεων που θα έχουν οι Ευκλ. Τσακαλώτος, Γ. Χουλιαράκης το Σάββατο αργά το βράδυ (ώρα Ελλάδας) με την Κριστίν Λαγκάρντ και τον ίδιο τον επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, αμέσως μετά.
Το ελληνικό ζήτημα συνεχίζει να κινείται στην κόψη του ξυραφιού, όσο το ΔΝΤ κρατάει κλειστά τα χαρτιά του σε ό,τι αφορά το χρέος και τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, τροφοδοτώντας με αυτόν τον τρόπο σενάρια και αντικρουόμενες πληροφορίες που αφορούν τη διασφάλιση των στόχων για το πλεόνασμα το 2019.
Το Ταμείο θεωρεί ότι η Ελλάδα μπορεί να φτάσει το 3,5% μόνον εφόσον μαζί με τη μείωση των συντάξεων κοπεί το αφορολόγητο, η τύχη του οποίου θα κριθεί τον Ιούνιο, όταν η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσει τα στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας τους πρώτους μήνες του 2018.
Το ΔΝΤ πάντως περιμένει και την απόφαση του ΣτΕ για τον ΕΦΚΑ, η οποία, στην περίπτωση που κριθεί αντισυνταγματική, θέτει σε κίνδυνο την επιτυχή ολοκλήρωση του 3ου Μνημονίου, αφού η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει άλλα μέτρα ώστε να καλύψει την απώλεια εσόδων από τα κρατικά ταμεία.
Το πρώτο που θα ζητήσει το Ταμείο είναι η μείωση του αφορολογήτου έναν χρόνο νωρίτερα (1/1/2019) ώστε να εισπραχθεί 1,8 δισ. ευρώ, δηλαδή 1% του ΑΕΠ.
Στο «παζάρι» των διαβουλεύσεων βρίσκονται και τα αντίμετρα, όπου η κυβέρνηση επιδιώκει να εφαρμοστεί από το 2019 το «πακέτο Φωτίου» με τα 300 εκατ. ευρώ.


Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης