Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Καραμούζης: Η ελληνική οικονομία χρειάζεται μία σύγχρονη πολιτική μεταρρυθμίσεων

Καραμούζης: Η ελληνική οικονομία χρειάζεται μία σύγχρονη πολιτική μεταρρυθμίσεων
Η Ελλάδα θα πρέπει να αφήσει πίσω της τις λανθασμένες πολιτικές του χθες, τόνισε ο κ. Καραμούζης
Την ανάγκη να εφαρμοστούν σύγχρονες πολιτικές μεταρρυθμίσεων προκειμένου η Ελλάδα να αφήσει πίσω τις αποτυχημένες συνταγές του χθες, τόνισε ο πρόεδρος της Eurobank και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Ν. Καραμούζης.
Ο κ. Καραμούζης μίλησε στην εκδήλωση βράβευσης των πρώτων αριστούχων «Η Μεγάλη Στιγμή για την Παιδεία».
Όπως υπογράμμισε η Ελλάδα χρειάζεται «μια σύγχρονη πολιτική μεταρρυθμίσεων και μεγάλων οικονομικών, θεσμικών και κοινωνικών τομών, που θα αφήσει πίσω της τις αποτυχημένες συνταγές του χθες, που τροφοδότησαν την κρίση:

⦁ τον κρατισμό και το μεγάλο αναποτελεσματικό, σπάταλο και γραφειοκρατικό δημόσιο τομέα,
⦁ την πολιτική και οικονομική ανευθυνότητα,
⦁ τις κλειστές αγορές,
⦁ την προστασία και την αδιαφάνεια στις οικονομικές δραστηριότητες,
⦁ το λαϊκισμό και τις κοντόφθαλμες τακτικές,
⦁ τις ισοπεδωτικές λογικές εξομοίωσης όλων,
⦁ την υποβάθμιση των κοινωνικών και εκπαιδευτικών υποδομών,
⦁ τις παροχές χωρίς αντίκρισμα,
⦁ τις πελατειακές και συντεχνιακές σχέσεις και συμφέροντα.


Μόνο με ισχυρή οικονομία μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα μεγάλα προβλήματα που μας κληροδότησε η κρίση, να αποκαταστήσουμε την οικονομική και κοινωνική κανονικότητα, να κερδίσουμε το σεβασμό φίλων και εχθρών και να διασφαλίσουμε τα μακροχρόνια συμφέροντα της χώρας μας».

Η ομιλία του κ. Καραμούζη

«Εξοχότατε Κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας,
Θεοφιλέστατε,
Κύριοι Υπουργοί,
Κύριοι Εκπρόσωποι των Παραγωγικών Φορέων,
Κύριοι Εκπρόσωποι των θεσμών,
Κυρίες και κύριοι,
Αγαπητοί γονείς και δάσκαλοι,
Αγαπητά μας παιδιά,
    
Εκ μέρους του ομίλου της Eurobank, σας καλωσορίζω στη σημερινή μας εκδήλωση και σας ευχαριστώ που ανταποκριθήκατε στην πρόσκλησή μας.
Θα ήθελα ιδιαίτερα να ευχαριστήσω την εξοχότητά του, τον κύριο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθηγητή Διοικητικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Προκόπιο Παυλόπουλο, που μας κάνει την τιμή να παρίσταται στην πανηγυρική αυτή εκδήλωση.
Η παρουσία σας Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε, επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον της Πολιτείας για την Παιδεία, αλλά και τη δική σας ενεργό και διαρκή συμβολή, αφού ο πρώτος πολίτης της χώρας προέρχεται από την κορυφή της ακαδημαϊκής κοινότητας, με λαμπρή παρουσία στο χώρο.
Θα ήθελα επίσης να εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες μου προς τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Θεσπιών κ. Συμεών για την τιμή που μας κάνει να βρίσκεται σήμερα εδώ, εκπροσωπώντας τον  Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο. Η Eurobank έχει την τιμή να στηρίζει μέσω της ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ το μεγάλο κοινωνικό έργο της Αρχιεπισκοπής.
Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω την πρώτη αριστούχο απόφοιτο του 2017 Κυρία Αλεξία Κατσικογιάννη, πρωτοετή φοιτήτρια της Ιατρικής πλέον,  για την ομιλία της, γεμάτη με ισχυρά μηνύματα, προς όλους μας.
Εκφράζει με την ορμή της νεότητάς της, την αγωνία της νέας γενιάς για το μέλλον τους, για το μέλλον της χώρας μας.
Ωστόσο, θα έλεγα πως άνθρωποι με τέτοιες ικανότητες, δύναμη χαρακτήρα και στόχους, όχι μόνο βρίσκουν το δικό τους δρόμο, αλλά συνήθως είναι αυτοί που ανοίγουν δρόμους και δημιουργούν προοπτικές.
Θα ήθελα να συγχαρώ τους γονείς της, τους καθηγητές της, αλλά πρωτίστως την ίδια για την εξαιρετική, διακεκριμένη επίδοσή της.
Να της ευχηθούμε να έχει την ευκαιρία και να της προσφέρει η χώρα τη δυνατότητα να ικανοποιήσει όλες τις προσωπικές και επαγγελματικές της φιλοδοξίες και τα όνειρά της και να μην επαληθευτούν οι προβληματισμοί της.
Μέσα από το πρόγραμμά μας «Η Μεγάλη Στιγμή για την Παιδεία», που υλοποιείται με συνέπεια από το 2003, είχαμε την χαρά και την τιμή να επιβραβεύσουμε περίπου 16.000 αριστούχους αποφοίτους της Γ’ Λυκείου από όλη την Ελλάδα αυτά τα 15 χρόνια.  
Η βαθιά και παρατεταμένη κρίση και οι δυσκολίες στην οικονομία και τον τραπεζικό κλάδο την τελευταία δεκαετία δεν έκαμψαν την πεποίθησή μας, ιδιαίτερα του Διευθύνοντος Συμβούλου κυρίου  Φωκίωνα Καραβία, ότι αυτή η πρωτοβουλία αποτελεί σημαντική προτεραιότητα ουσίας και κοινωνικής ευθύνης της Τράπεζά μας.
Τη θεωρούμε ότι είναι επένδυση, που στηρίζει το μέλλον της χώρας, τη νέα γενιά, την αριστεία σαν κρίσιμο οικονομικό και κοινωνικό θεσμό.
Και βέβαια να ευχαριστήσω και να συγχαρώ τόσο εσάς τους 58 Πρώτους των Πρώτων, που εκπροσωπείτε σ’ αυτόν ιστορικό χώρο, το μέλλον της χώρας μας, όσο και τους υπόλοιπους 850 αριστεύσαντες μαθητές όλων των Λυκείων φέτος.
Για μια ακόμα χρονιά, είμαστε εδώ, για να τιμήσουμε τον αγώνα που κάνατε, με τη σημαντική βοήθεια των καθηγητών σας  και την αμέριστη συμπαράσταση των οικογενειών σας.
Να σας ευχαριστήσουμε για την ελπίδα και την προοπτική που δημιουργεί σε όλους μας αυτή η επιτυχία σας.
Για εμάς, «Η Μεγάλη Στιγμή για την Παιδεία» δεν είναι απλά μια δράση κοινωνικής ευθύνης της Τράπεζάς μας.
Είναι η αναγνώριση μέσα από τη δική σας επιτυχία, του κορυφαίου ρόλου της παιδείας και της αριστείας, για την οικονομία και την κοινωνία.

Κυρίες και Κύριοι,

Όσο υπάρχουν οικογένειες που εξακολουθούν να εμπιστεύονται την παιδεία ως αυτοτελή αξία και επενδύουν από το υστέρημά τους  στην εκπαίδευση των παιδιών τους, όσο υπάρχουν δάσκαλοι, ιδιαίτερα στη δημόσια εκπαίδευση, που παρά τις περικοπές μισθών, τις ελλείψεις σε υποδομές και σύγχρονα μέσα, συνεχίζουν την προσπάθειά τους, κάνουν τη δουλειά τους με συνέπεια, ευθύνη και αφοσίωση,
τότε θα ξεχωρίζουν αριστούχοι σαν κι εσάς, τα αυριανά άξια μέλη της κοινωνίας μας.

Αγαπητά μας παιδιά,
 
Η σημερινή βράβευσή σας στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα σε όλους, για την ανάγκη να επιστρέψει η κοινωνία και η οικονομία μας στις δημιουργικές αξίες της ζωής, που καθιστούν ισχυρές τις δημοκρατικές κοινωνίες.
Αξίες που πασχίζουμε να κρατούμε ζωντανές και να χαρακτηρίζουν και το δικό μας Οργανισμό και τους ανθρώπους της Eurobank, όπως:

- της αξιοκρατίας,
- της αξιολόγησης και επιβράβευσης,
- της εργατικότητας και του ήθους,
- της δημιουργικότητας και
- των ευκαιριών σε όλους,
- της ομαδικότητας, και
- της κοινωνικής ευθύνης και αλληλεγγύης.

Κορωνίδα και βασική εθνική μας προτεραιότητα πρέπει να είναι η Παιδεία, ώστε να μην σπαταλάμε το ανθρώπινο κεφάλαιο, τη μεγαλύτερη επένδυση της χώρας μας.
Μιλώ για τα νέα παιδιά, που λόγω της κρίσης πάνω από το 50% παραμένουν άνεργα, που εγκαταλείπουν από ανάγκη νωρίς το σχολείο, χωρίς εφόδια και προοπτική, τους παραπάνω από μισό εκατομμύριο νέους που αναζήτησαν εργασία στο εξωτερικό, απογοητευμένοι από την Ελλάδα και τις προοπτικές της.
Αυτή ακριβώς την αγωνία περιέγραψε στην ομιλία της η φετινή αριστούχος.
Την άκουγα και αναλογιζόμουν το βάρος της ευθύνης μας απέναντι στη γενιά της.
Τη γενιά που γεννήθηκε σε μια περίοδο ευμάρειας, η οποία ατυχώς ήταν επίπλαστη και στηρίχθηκε σε μια οικονομία χωρίς στέρεες βάσεις και διατηρήσιμη διεθνή ανταγωνιστικότητα.   
Αποτέλεσμα, η γενιά σας μεγάλωσε και ενηλικιώθηκε μέσα στη βαθιά οικονομική και κοινωνική κρίση και σημαδεύτηκε από τον αντίκτυπό της.
Είναι εύλογο να υποδεικνύει τις προηγούμενες γενιές ως υπεύθυνες για τη βαριά κληρονομιά και τα μεγάλα ομολογουμένως λάθη τους, παραβλέποντας όμως και μεγάλα θετικά βήματα που έκαναν αυτές οι γενιές.
Ακούγοντας την ομιλία της κυρίας Κατσικογιάννη, σκεπτόμουν ότι έχουμε όλοι μερίδιο ευθύνης και υποχρέωση προς τη χώρα, αλλά και απέναντι στη νέα γενιά, να κοιτάξουμε να κτίσουμε ένα καλύτερο μέλλον και να διδαχθούμε από τα λάθη μας.
Με όραμα, σχέδιο και αισιοδοξία για το αύριο και κυρίως ειλικρίνεια και αυτοπεποίθηση, να χαράξουμε μια νέα πορεία προοπτικής και ελπίδας για τους πολλούς, για τη χώρα.
Να διαμορφώσουμε με ευρεία πολιτική και κοινωνική συναίνεση, ένα εθνικό σχέδιο ανάπτυξης και κοινωνικής και οικονομικής ανασυγκρότησης, με κεντρικό πυλώνα μια ισχυρή, ανοικτή, ανταγωνιστική και σύγχρονη οικονομία αγοράς.
Ένα πρόγραμμα που θα κινητοποιεί τις υγιείς παραγωγικές και πνευματικές δυνάμεις του τόπου και θα οδηγεί τη χώρα σε σταθερή πορεία ισχυρής και δίκαιης ανάπτυξης, επενδύσεων, απασχόλησης, προοπτικής, κοινωνικής συνοχής και διεθνούς κύρους.
Χρειαζόμαστε Κυρίες και Κύριοι, αγαπητά παιδιά, μια αποκατάσταση των ισχυρών κοινωνικών και οικονομικών αξιών, που καθιστούν την οικονομία εύρωστη και δυναμική και την κοινωνία συνενωτική και υπεύθυνη.
Μια σύγχρονη πολιτική μεταρρυθμίσεων και μεγάλων οικονομικών, θεσμικών και κοινωνικών τομών, που θα αφήσει πίσω της τις αποτυχημένες συνταγές του χθες, που τροφοδότησαν την κρίση:

⦁ τον κρατισμό και το μεγάλο αναποτελεσματικό, σπάταλο και γραφειοκρατικό δημόσιο τομέα,
⦁ την πολιτική και οικονομική ανευθυνότητα,
⦁ τις κλειστές αγορές,
⦁ την προστασία και την αδιαφάνεια στις οικονομικές δραστηριότητες,
⦁ το λαϊκισμό και τις κοντόφθαλμες τακτικές,
⦁ τις ισοπεδωτικές λογικές εξομοίωσης όλων,
⦁ την υποβάθμιση των κοινωνικών και εκπαιδευτικών υποδομών,
⦁ τις παροχές χωρίς αντίκρισμα,
⦁ τις πελατειακές και συντεχνιακές σχέσεις και συμφέροντα.

Μόνο με ισχυρή οικονομία μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα μεγάλα προβλήματα που μας κληροδότησε η κρίση, να αποκαταστήσουμε την οικονομική και κοινωνική κανονικότητα, να κερδίσουμε το σεβασμό φίλων και εχθρών και να διασφαλίσουμε τα μακροχρόνια συμφέροντα της χώρας μας.

Κυρίες και Κύριοι,

Προσωπικά  πιστεύω στο θεσμό της αριστείας, ως βασική κοινωνική αξία, ως κρίσιμο κινητήριο μοχλό άμιλλας και δημιουργίας, στην επιχειρηματικότητα, την επιστήμη, την ακαδημαϊκή ζωή, τις τέχνες, την επαγγελματική πορεία και τον αθλητισμό.
Η επένδυση στην παιδεία προϋποθέτει πολιτική που να υπηρετεί ένα όραμα: Κανένα ταλέντο, καμία αξία να μη χάνεται.
Χρειαζόμαστε μια παιδεία ιδιωτική ή δημόσια, που δεν θα εξαντλείται στην παροχή στείρας γνώσης, ως εισιτήριο επαγγελματικής αποκατάστασης.
Αλλά εκείνη που αναπτύσσει ουσιαστικές δεξιότητες, συνδέεται με τις νέες παραγωγικές απαιτήσεις,
βελτιώνει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της χώρας, μειώνει τις κοινωνικές ανισότητες,
προσφέροντας παράλληλα ελευθερία επιλογών, προάγοντας την τέχνη, τον πολιτισμό, την ελεύθερη και κριτική σκέψη, τη δημιουργική ευφυΐα και τη συναισθηματική νοημοσύνη.
Η πλειοψηφία των άριστων προέρχεται και φέτος όπως και τις προηγούμενες χρονιές από τα δημόσια σχολεία, που δείχνει την ποιότητα του έμψυχου δυναμικού που διαθέτουν, αλλά και το αξιέπαινο έργο των δασκάλων τους.

Αγαπητοί σημερινοί φοιτητές,

Εδώ μέσα σ’ αυτή την αίθουσα είστε οι πρωταγωνιστές, μαζί με τους γονείς και τους δασκάλους σας. Εκπροσωπείτε αυτό που σήμερα έχει ανάγκη η χώρα μας.
Διεκδικείστε αυτό που σας αξίζει, απαιτείστε και έχετε το ηθικό δικαίωμα, να αλλάξει ο τόπος πορεία, μακριά από ξεπερασμένες ιδεολογικές αντιπαραθέσεις και εμμονές, στασιμότητα και εσωστρέφεια, αδιέξοδους λαϊκισμούς και άρνηση της νέας διεθνούς και εγχώριας πραγματικότητας.
Είμαι βέβαιος πως εσείς έχετε πλήρη συναίσθηση ότι ζούμε σε ανοικτές αγορές και κοινωνίες, σε μια παγκόσμια κοινότητα όπου ο εντονότερος ανταγωνισμός, η επανάσταση στην τεχνολογία και τις επικοινωνίες, η σημαντική πρόοδος στην επιστήμη και την έρευνα και η διεθνοποίηση των οικονομικών δραστηριοτήτων και των συντελεστών παραγωγής, διαμορφώνουν νέα οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά δεδομένα και την ανάγκη για βαθιές μεταρρυθμίσεις και οικονομικούς και κοινωνικούς μετασχηματισμούς.
Αλλά η ευθύνη για την οριστική έξοδο από την κρίση και την οικονομική ανάκαμψη και κοινωνική συνοχή, δεν αφορά μόνο την πολιτεία και το πολιτικό σύστημα που οφείλουν να διαμορφώσουν στην Ελλάδα ένα ελκυστικό και σύγχρονο πλαίσιο για όλους να εργάζονται, να επενδύουν, να παράγουν, να καινοτομούν.
Αφορά και την οικονομική ηγεσία του τόπου μας και την ανάγκη το σύγχρονο ελληνικό κεφάλαιο να επενδύσει, με την ευρύτερη έννοια του όρου στον τόπο μας, να επιδείξει τον αναγκαίο βαθμό ευθύνης.
Να δημιουργήσει επιχειρηματικά σχήματα και πρωτοβουλίες, προϊόντα και υπηρεσίες, ανθεκτικές στην ανοικτή αγορά και το διεθνή ανταγωνισμό, να διαμορφώσει σύγχρονα συστήματα εργασιακών σχέσεων και αμοιβών με μέρισμα στην επιτυχία για τους εργαζόμενους, να προσδοκά υψηλές αποδόσεις όταν αναλαμβάνει κινδύνους και επενδύει στο αύριο της επιχείρησής του, να αναπτύξει ουσιαστικές δράσεις επιχειρηματικής κοινωνικής ευθύνης και αλληλεγγύης, επιβεβαιώνοντας ότι οι επιχειρήσεις αντιλαμβάνονται ότι είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με το κοινωνικό σύνολο,

Κύριες και Κύριοι,

Ζούμε σε εποχές αναταράξεων σε μια ευλογημένη γωνιά της γης που μας περιβάλλουν όμως σοβαροί κίνδυνοι και αβεβαιότητες και παράλληλα αντιμετωπίζουμε μείζονα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα.
Θα κατορθώσουμε να σταθούμε αντάξιοι της ιστορίας μας, μόνο αν δημιουργήσουμε μια ισχυρή και εύρωστη οικονομία, ελκυστική για ξένες και εγχώριες επενδύσεις, μια κοινωνία δημιουργικότητας, ευκαιριών και προοπτικής, ένα οικονομικά και κοινωνικά αποτελεσματικό κράτος, μια σύγχρονη παιδεία,
αναβαθμισμένες κοινωνικές και οικονομνικές υποδομές και ικανοποιητικά αμειβόμενες νέες θέσεις εργασίας.
Χρειάζεται παράλληλα να επιδείξουμε ασυμβίβαστη βούληση και φρόνημα, εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας, ενότητα, συνέπεια στην προάσπιση των συμφερόντων μας, επιμονή στους κεντρικούς μας στόχους, και να διαμορφώσουμε παράλληλα ισχυρές διεθνείς συμμαχίες και στηρίγματα, και τις αναγκαίες προϋποθέσεις κινητοποίησης του ελληνισμού εντός και εκτός Ελλάδος.
Αυτή είναι η συνταγή της επιτυχίας που μπορεί να αλλάξει την ιστορία.
Αυτή είναι η δική σας συνταγή και από αυτή ας παραδειγματισθούμε όλοι.
Ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης