Παπαδημούλης: Προεταιότητα η έξοδος από το μνημόνιο και η διαμόρφωση της μετα-μνημονιακής στρατηγικής

Παπαδημούλης: Προεταιότητα η έξοδος από το μνημόνιο και η διαμόρφωση της μετα-μνημονιακής στρατηγικής
"Η χώρα χρειάζεται ένα ισχυρό και βιώσιμο παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο για τα επόμενα χρόνια", τόνισε ο Δ. Παπαδημούλης
«Η συντεταγμένη έξοδος από το μνημόνιο και η διαμόρφωση της μετα-μνημονιακής αναπτυξιακής στρατηγικής αποτελούν απόλυτη προτεραιότητα και θα φέρουν ελληνική υπογραφή», τόνισε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης, απευθύνοντας βίντεο-χαιρετισμό στο πλαίσιο του 4ου Συνεδρίου της ΕΣΕΕ.
Μιλώντας στο συνέδριο με τίτλο «Μικρομεσαία Επιχειρηματικότητα: Ο Μεγάλος Πρωταγωνιστής της Ανάπτυξης», που πραγματοποιείται στην Αθήνα, ο κ. Παπαδημούλης μίλησε για την πορεία της οικονομίας.
Όπως είπε, «έπειτα από πολλά χρόνια, οι βασικοί οικονομικοί δείκτες βελτιώνονται, η ανεργία μειώνεται σταθερά, οι εξαγωγές αυξάνονται, οι αγορές ανακτούν βήμα-βήμα την εμπιστοσύνη στην οικονομία μας, και η κατανάλωση αρχίζει να ενισχύεται», προσθέτοντας ότι η οικονομία «έχει περάσει από το μονοπάτι της ύφεσης και της αστάθειας, στον δρόμο της ανάκαμψης».
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «για να θεμελιώσουμε σε στέρεο έδαφος την πορεία της μεταμνημονιακής Ελλάδας, με τρόπο που θα αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η χώρα χρειάζεται ένα ισχυρό και βιώσιμο παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο για τα επόμενα χρόνια», τονίζοντας ότι η από κοινού συνεργασία των «παραγωγικών δυνάμεων, της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και επιχειρηματικότητας και του κράτους, είναι καθοριστικής σημασίας για την επιτυχία του νέου αναπτυξιακού μοντέλου».
Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη «να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος που ενίσχυσαν συγκεκριμένα συμφέροντα και διέλυσαν τον παραγωγικό ιστό της χώρα», σημειώνοντας ότι πρέπει «να στηριχθούν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις το επόμενο διάστημα, να αυξηθούν οι συνέργειες και η μεταξύ τους συνεργασία σε εθνικό και διεθνές επίπεδο».
Ακόμη, ο κ. Παπαδημούλης τόνισε ότι είναι αδύνατον να υπάρξει ένα βιώσιμο αναπτυξιακό μοντέλο «χωρίς ισχυρές συλλογικές συμβάσεις εργασίας, χωρίς σεβασμό στις εργασιακές σχέσεις, χωρίς το ‘ανθρώπινο κεφάλαιο’ να παίζει ουσιαστικό ρόλο στη διαμόρφωση μιας νέα οικονομικής πραγματικότητας», σημειώνοντας πως «οι εμπορικές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις μπορούν να αποτελέσουν την ‘ατμομηχανή’ της ελληνικής οικονομίας τις επόμενες δεκαετίες, μέσα σε ένα πλαίσιο υγιούς ανταγωνισμού, με ξεκάθαρους κανόνες και με ισχυρή κυβερνητική στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας».
Ανέφερε δε, πως οι εμπορικές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις μπορούν να αποτελέσουν την «ατμομηχανή» της ελληνικής οικονομίας τις επόμενες δεκαετίες, και αυτό, όπως είπε, «απαιτεί ένα ισχυρό και ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο χωρίς εμπόδια και διφορούμενες διατάξεις, ισχυρή πολιτική βούληση και κυβερνητική στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας, και όχι παραβίαση των κανόνων του υγιούς ανταγωνισμού, με στήριξη σε συγκεκριμένα συμφέροντα».
Τέλος, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η χώρα μας θα τα καταφέρει.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS