Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σε κλίμα εσωκομματικής ανησυχίας η συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα 23 Απριλίου

Σε κλίμα εσωκομματικής ανησυχίας η συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα 23 Απριλίου
Ο κ. Τσίπρας θα επαναλάβει ότι δεν θα υπάρξει παράταση του προγράμματος μετά το τέλος Αυγούστου –και ότι κανείς δεν το θέλει αυτό-,ότι η έξοδος θα είναι καθαρή και θα εξασφαλίσει αυξημένο βαθμό ανεξαρτησίας
Μέσα σε περιρρέουσα ατμόσφαιρα εσωκομματικής γκρίνιας και επιφυλάξεων από αρκετά στελέχη του κόμματος για την ασκούμενη πολιτική, συνεδριάζει σήμερα (23/4/2018) η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.
Η δήλωση του πρώην υπουργού Νίκου Φίλη - «για ποιά έξοδο από την λιτότητα μιλάμε αν κόψουμε πάλι τις συντάξεις;»-, απηχεί την διάχυτη αγωνία στο εσωτερικό του κόμματος για την εν εξελίξει διαπραγμάτευση για την έξοδο από το μνημόνιο και την επόμενη ημέρα. Κοινοβουλευτικά και κομματικά στελέχη εμφανίζονται προς τα έξω συσπειρωμένα περί την ηγεσία –βοηθά η καθημερινή επίθεση του παλιού συστήματος και η αριστερή  κομματική παράδοση-, ωστόσο στις δικές τους συναντήσεις, όπως των 53, ή στις μεταξύ τους συζητήσεις δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τις αστοχίες της κυβέρνησης και τις αβελτηρίες πολλών υπουργών και υφυπουργών που κατά την άποψή τους «κινούνται σε παράλληλο σύμπαν, σε απόσταση από τα προβλήματα και την πραγματικότητα των τοπικών κοινωνιών».
Παράλληλα ασκείται κριτική σε συνάξεις κομματικών στελεχών για την άσκηση της διακυβέρνησης:
πχ ότι τα όργανα δεν συνεδριάζουν και όταν συνέρχονται όπως η Πολιτική Γραμματεία και σε αραιά διαστήματα η Κεντρική Επιτροπή είναι είτε για να ενημερωθούν είτε για να χειροκροτήσουν και όχι για να γίνει ουσιαστική συζήτηση.
Κατόπιν τούτων πάντως ήδη έχει προαναγγελθεί η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου.
Ο πρωθυπουργός πάντως θα επιχειρήσει σήμερα να καθησυχάσει το κομματικό ακροατήριο και να φρεσκάρει το αφήγημα της καθαρής εξόδου που έχει αρχίσει και ξεθωριάζει μετά από σειρά διαρροών σε ξένα μέσα ενημέρωσης από παράγοντες των δανειστών.
Ο κ. Τσίπρας θα επαναλάβει ότι δεν θα υπάρξει παράταση του προγράμματος μετά το τέλος Αυγούστου –και ότι κανείς δεν το θέλει αυτό-,ότι η έξοδος θα είναι καθαρή και θα εξασφαλίσει αυξημένο βαθμό ανεξαρτησίας και ανάκτηση της οικονομικής κυριαρχίας της χώρας.
Φυσικά δεν θα δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις στις αγωνίες των βουλευτών, όπως πχ του κ. Φίλη ή για την αύξηση της φορολογίας για τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα.
Θα τονίσει όμως ότι η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει αντίμετρα για τις δεσμεύσεις που έχει ήδη αναλάβει, ώστε να εφαρμόσει το κοινωνικό της πρόγραμμα.
Ο κ. Τσίπρας θα πει ότι οι επόμενες 60 ημέρες μέχρι το Eurogroup της 21ης Ιουνίου θα είναι καθοριστικές αφού οι διαβουλεύσεις θα σφραγίσουν την έξοδο από το μνημόνιο και την ρύθμιση του χρέους.
Η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται αισιόδοξη, κατά την συνήθειά της, ότι τελικά οι εκπρόσωποι των δανειστών θα συμφωνήσουν για την ρύθμιση του χρέους παρά τις ενστάσεις από το Βερολίνο.
Το βασικό τους επιχείρημα είναι ότι και οι ίδιοι είναι δεσμευμένοι στην επιτυχία της εξόδου.
Για την κυβέρνηση υπάρχει η ενορχηστρωμένη και λυσσαλέα επίθεση από το παλιό σύστημα που αμφισβητεί κάθε θετικό και συνολικά αρνείται την πρόοδο της χώρας, αφού η επιτυχία αυτής της κυβέρνησης θα είναι η δική του καταδίκη.
Το δεύτερο πεδίο ανησυχίας της κυβέρνησης είναι η εξέλιξη στα ελληνοτουρκικά.
Παρά τις επίσημες διαβεβαιώσεις η ανησυχία υπάρχει καίτοι τόσο η πολιτική όσο και η πολιτειακή ηγεσία εκτιμούν ότι ο Erdogan δεν θα προχωρήσει πέρα από κάποιο σημείο γιατί δεν θα είναι προς όφελός του.
Εντούτοις η κυβέρνηση παίζει το εθνικιστικό χαρτί και ανεβάζει τους τόνους έναντι της γείτονος σε μία προσπάθεια να ανακτήσει το χαμένο έδαφος από την βιαστική και απροετοίμαστη διαπραγμάτευση στο Σκοπιανό.
Φυσικά ο κ. Τσίπρας θα επαναλάβει ότι η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου και ότι ανταλλαγή ομήρων όπως ζητά ο Erdogan είναι εκτός συζήτησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης