Τελευταία Νέα
Πολιτική

Η κυβέρνηση επενδύει στον Juncker που έρχεται Αθήνα 28/4 αλλά οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ χαλάνε το πάρτι του clean exit

Η κυβέρνηση επενδύει στον Juncker που έρχεται Αθήνα 28/4 αλλά οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ χαλάνε το πάρτι του clean exit
Η κυβέρνηση επενδύει στον Juncker αλλά οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ χαλάνε το πάρτι για την έξοδο από το μνημόνιο
Χωρίς να τρέφει ιδιαίτερες ελπίδες για το Eurogroup της 27ης Απριλίου στη Σόφια της Βουλγαρίας, η κυβέρνηση επενδύει ιδιαιτέρως πολλά, στην επίσκεψη του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Juncker, την ερχόμενη Πέμπτη 26 Απριλίου
Μπορεί να φαίνεται αντιφατικό, ωστόσο, η κυβέρνηση  θεωρεί την επίσκεψη του κορυφαίου κοινοτικού παράγοντα, ένα πρώτο αλλά αποφασιστικό βήμα που θα στείλει πολλαπλά μηνύματα στην πορεία προς το προγραμματισμένο Eurogroup του Ιουνίου το οποίο και ευελπιστούν να είναι θετικά καθοριστικό για το χρέος και την καθαρή έξοδο της χώρας από τα μνημόνια.
Ο Juncker ο οποίος θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό και τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ενώ επιπροσθέτως θα πραγματοποιήσει ομιλία στην ολομέλεια της Βουλής, θεωρούν στην κυβέρνηση ότι θα ρίξει το βάρος του υπέρ των ελληνικών θέσεων.
Άλλωστε, είναι χαρακτηριστικό ότι στην κρίσιμη σύσκεψη του Ιουλίου του 2015 ήταν αυτός που με την αποφασιστική στάση του κράτησε την Ελλάδα εντός Ευρωζώνης.
Μάλιστα, για να το πετύχει, όπως λένε οι παροικούντες τις Βρυξέλλες, επιστράτευσε ακόμη και την... ελληνικότητα του σκύλου του τον οποίο είχε αγοράσει από τη Σάμο όταν χτύπησε το χέρι στο τραπέζι φωνάζοντας ότι «δεν γίνεται να βγει η Ελλάδα από το ευρώ, ο σκύλος μου είναι Έλληνας»!
Επιπροσθέτως, πηγές του Μαξίμου χαρακτηρίζουν υψηλής σημειολογίας το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πραγματοποιεί την επίσκεψη στη χώρα μας μόλις μια ημέρα πριν το Eurogroup στη Σόφια όπου θα τεθεί επί τάπητος κι επίσημα το αναπτυξιακό πρόγραμμα της κυβέρνησης από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση, όπως λένε χαριτολογώντας στελέχη της, δείχνοντας το καλό κλίμα που υπάρχει, θέλει να πιστεύει ότι η κακή εικόνα της Βουλής, λόγω των έργων που γίνονται, δεν θα επισκιάσει την ομιλία του Γιούνκερ στους Έλληνες βουλευτές, με τα μπάζα να κυριαρχούν ως εικόνα.  

Αντιρρήσεις από Φίλη και άλλους δέκα βουλευτές

Άλλωστε, το μεσημέρι της Δευτέρας (23/4), στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε με τονωτικές ενέσεις να εμψυχώσει τους βουλευτές και να προλειάνει το έδαφος για το πάρτι που επιθυμεί να στήσει από τώρα με την «σαφή ολοκλήρωση και καθαρή έξοδο που είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη», όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι μετά τον Αύγουστο του 2018 δεν θα υπάρχει πιστοληπτική γραμμή ενώ έκανε λόγο για «ένα αναπτυξιακό στρατηγικό σχέδιο που περιλαμβάνει τις δικές μας προτεραιότητες πολιτικής.
Εντείνοντας τις πολιτικές και τεχνικές μας παρεμβάσεις για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους με τον πιο ικανοποιητικό τρόπο.
Και διεκδικώντας ένα καθεστώς εποπτείας μετά το πρόγραμμα στο πλαίσιο των υπαρκτών ευρωπαϊκών πλαισίων και των εμπειριών των υπολοίπων χωρών που εξήλθαν από ανάλογα προγράμματα».
Ο κ.Τσίπρας, αναφερόμενος στο ζήτημα της συμμετοχής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, και με έναν τρόπο που μάλλον έδειχνε να κάνει την επιθυμία του πραγματικότητα, επανέλαβε χαρακτηριστικά ότι η ενδεχόμενη απεμπλοκή του «δεν είναι και το τέλος του κόσμου».  
Πάντως, από την Κοινοβουλευτική Ομάδα δεν έλειψαν οι γκρίνιες καθώς περισσότεροι από 10 βουλευτές ενίσχυσαν τους προβληματισμούς του Νίκου Φίλη ο οποίος νωρίτερα σε συνέντευξή του διερωτήθηκε αν «υπάρχει καθαρή έξοδος που θα κόβει τις συντάξεις».
Με μια διάθεση που έδειχνε να μη συμμερίζονται τους πανηγυρισμούς του πρωθυπουργού, εξέφρασαν την αγωνία τους για το ενδεχόμενο περικοπών των συντάξεων και μείωση του αφορολόγητου από την 1η Ιανουαρίου του 2019.
Σήμερα 24/4 το μεσημέρι της Τρίτης, ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στο Βουκουρέστι όπου θα λάβει μέρος στην τετραμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας-Σερβίας η οποία πραγματοποιείται μετά από πρόταση του Αλέξη Τσίπρα την οποία υιοθέτησε η Βουλγαρική Προεδρία.
Επίκεντρο της συνάντησης θα αποτελέσει ο συντονισμός των τεσσάρων χωρών ενόψει της Συνόδου ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων που θα πραγματοποιηθεί στη Σόφια στις 17 Μαϊου.  

Χρύσα Κλειτσίωτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης