Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Υπόθεση ΜΚΟ Αποναρκοθέτησης: Αθώος ο πρώην συνεργάτης του Παπανδρέου, Άλεξ Ρόντος

Υπόθεση ΜΚΟ Αποναρκοθέτησης: Αθώος ο πρώην συνεργάτης του Παπανδρέου, Άλεξ Ρόντος
Η υπόθεση αφορά την επιχορήγηση από το υπουργείο Εξωτερικών αλλά και τη διαχείριση μεγάλων κονδυλίων, περίπου 9 εκατ. ευρώ, που εισέπραξε η ΜΚΟ «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης» την περίοδο 2000­-2004
Αθώος κηρύχθηκε σήμερα (24/4/2018) από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ο άλλοτε στενός συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου, πρέσβης της Ε.Ε. στο Kέρας της Αφρικής, Άλεξ Ρόντος, για την υπόθεση της ΜΚΟ «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης».
Η υπόθεση αφορά τον τρόπο διαχείρισης εκατομμυρίων ευρώ, για τα οποία έχουν σχηματιστεί και άλλες δικογραφίες που βρίσκονται στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς.
Πιο αναλυτικά, λοιπόν, έπειτα από πολύμηνη ακροαματική διαδικασία το Δικαστήριο έκρινε αθώο, ομόφωνα τον Αλ. Ρόντο και τρεις υπαλλήλους υπουργείων, ενώ αντίθετα οδηγήθηκε σε καταδικαστική κρίση για άλλα τέσσερα άτομα στα οποία οι δικαστές αναγνώρισαν ελαφρυντικά πρότερου έντιμου βίου και καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη και για το λόγο αυτό παρά την καταδίκη τους αφέθηκαν ελεύθεροι και κανένας δεν οδηγήθηκε στη φυλακή.
Έτσι, το δικαστήριο σε πρώτο βαθμό καταδίκασε
σε 16 χρονία κάθειρξη τον δημοσιογραφο, πρόεδρο της ΜΚΟ Κων. Τζεβελέκο και τη συζυγό του Μαρία-Αναστασία Μακρυνιώτη σε 5 χρόνια φυλάκιση. Τέλος ποινές κάθειρξης επιβλήθηκαν και σε δύο πρέσβεις, Νικ. Τσαμαδό και Νικ. Μπάζα, παρά την απαλλακτική εισαγγελική πρόταση για τον Νικόλαο Τσαμαδό.

Το ιστορικό της υπόθεσης

Η υπόθεση αφορά την επιχορήγηση από το υπουργείο Εξωτερικών αλλά και τη διαχείριση μεγάλων κονδυλίων, περίπου 9 εκατ. ευρώ, που εισέπραξε η ΜΚΟ «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης» την περίοδο 2000­-2004 για να εξουδετερώσει ναρκοπέδια σε διάφορες ξένες χώρες και συγκεκριμένα στον Λίβανο, στο Ιράκ και στη Βοσνία­-Ερζεγοβίνη.
Η ΜΚΟ εξασφάλισε επιχορηγήσεις ύψους 9 εκατ. ευρώ για 8 προγράμματα αποναρκοθέτησης σε Βοσνία, Λίβανο, Ιράκ.
Ωστόσο, η έρευνα κατέδειξε πολλαπλή παραβίαση της νομοθεσίας για τη χρηματοδότηση, καθώς και τεχνάσματα εικονικών δωρεών, που στόχο είχαν να συνεχιστεί η χρηματοδότηση της ΜΚΟ με δημόσιο χρήμα.
Αν και η ΜΚΟ όφειλε να συμμετέχει σε ποσοστό 25% στα προγράμματα (συνεισφέροντας τουλάχιστον κατά 15% σε είδος ή χρήμα από δικές της πηγές ή και τρίτες, όπως από χορηγίες και δωρεές), επιχείρησε να συγκαλύψει με «τρικ» την ελάχιστη συμμετοχή της.
Έτσι εμφάνιζε τους ξένους εργαζόμενους σε προγράμματα αποναρκοθέτησης (ναρκαλιευτές κ.λπ.) ότι επέστρεφαν στη ΜΚΟ το 20%-30% των αποδοχών τους ως δωρεά χωρίς να καταχωρίζονται τα ποσά αυτά στα βιβλία, αλλά συναθροίζονταν στο ποσοστό της δικής της συμμετοχής, ώστε να εξασφαλίζεται η συνέχιση της χρηματοδότησης.
Επίσης διαπιστώθηκε ότι κάποια ποσά κατέληξαν σε πληρωμή σούπερ μάρκετ, εστιατορίων, πάρκινγκ IX.
Παράλληλα διαπιστώθηκε απουσία ελέγχου απο την Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας ­ (ΥΔΑΣ) του ΥΠΕΞ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης