Τελευταία Νέα
Οικονομία

Αξιωματούχος ΕΕ: Θέλουμε SLA για την 4η αξιολόγηση τον Μάιο - Δύσκολο αλλά πιθανό - Χωρίς αποφάσεις το Eurogroup (27/4)

Αξιωματούχος ΕΕ: Θέλουμε SLA για την 4η αξιολόγηση τον Μάιο - Δύσκολο αλλά πιθανό - Χωρίς αποφάσεις το Eurogroup (27/4)
Σύμφωνα με αξιωματούχο της ΕΕ, η επίτευξη SLA τον Μάιο για την τέταρτη αξιολόγηση είναι δύσκολη αλλά πιθανή
Το Μάιο θα πρέπει Ελλάδα και Θεσμοί να έχουν καταλήξει σε μια Συμφωνία σε Τεχνικό Επίπεδο (Staff Level Agreement - SLA) σχετικά με την τέταρτη αξιολόγηση ώστε να υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου, όπως προκύπτει από δηλώσεις αξιωματούχου της ΕΕ.
«Θέλουμε μια Staff Level Agreement για την τέταρτη αξιολόγηση τον Μάιο.
Είναι δύσκολο αλλά πιθανό» φέρεται να δήλωσε ο αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Παράλληλα, επεσήμανε ότι δεν αναμένονται αποφάσεις στο Eurogroup της Παρασκευής (27/4/2048) και τόνισε ότι είναι απαραίτητη η ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης.
Παράλληλα σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, το Eurogroup θα ενημερωθεί από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο για την  πορεία της 4ης αξιολόγησης του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης και των 88 προαπαιτούμενων.
Ο κ. Τσακαλώτος θα παρουσιάσει τη στρατηγική της χώρας για την ανάπτυξη μετά το τέλος του προγράμματος διάσωσης, η οποία συγκαταλέγεται στα προαπαιτούμενα που υπολείπονται για την αξιολόγηση.
Οι προαπαιτούμενες ενέργειες που εκκρεμούν για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την εκταμίευση της τελευταίας δόσης, αφορούν κυρίως σε ζητήματα ενέργειας και ιδιωτικοποιήσεων.
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, σύμφωνα πάντα με το Bloomberg, πρόκειται επίσης να ενημερωθούν για τον μηχανισμό που συνδέει τις μελλοντικές αποπληρωμές του ελληνικού χρέους με την ανάπτυξη και ενδέχεται να υπάρξει συζήτηση σχετικά με την ενεργοποίηση του αδρανούς προγράμματος του ΔΝΤ για την Ελλάδα, το οποίο θα είναι προκαταρκτικό καθώς οι αποφάσεις αναμένονται τον Μάιο ή τον Ιούνιο.


Πάντως, όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr, στην ατζέντα του Eurogroup της Παρασκευής (27/4/2018) περιλαμβάνεται η συζήτηση επί της τεχνικής προόδου που έχει γίνει αναφορικά με το μηχανισμό σύνδεσης του ΑΕΠ με το χρέος, ενώ απουσιάζει τελείως ο «αυτόματος μηχανισμός» που αποτελούσε πρόταση των Γάλλων.
Όσον αφορά την τέταρτη αξιολόγηση εκτιμάται ότι οι Θεσμοί θα στείλουν νέο μήνυμα ότι δεν θα υπάρξει παράταση του τρίτου μνημονίου για να ηρεμήσουν και οι αγορές που αρχίζουν να λαμβάνουν την εξέλιξη αυτή ως αρνητική.
Παράλληλα, όμως, θα δώσουν το στίγμα για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και της σφικτής δημοσιονομικής πολιτικής από την Ελλάδα.
Σε κάθε περίπτωση ενδιαφέρον θα συγκεντρώσουν οι τοποθετήσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Olaf Scholz, ο οποίος Σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις για το ελληνικό χρέος στη σύνοδο της ευρωζώνης την Παρασκευή το ενδιαφέρον συγκεντρώνουν οι τοποθετήσεις του γερμανού υπουργού Οικονομικών Ολαφ Σόλτς, ο οποίος πριν από λίγα 24ωρα στην Ουάσιγκτον διαφώνησε με το ΔΝΤ στο θέμα της λειτουργίας του αυτόματου μηχανισμού απομείωσης αλλά και στον χρόνο εφαρμογής των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης.
Η πρόταση του Ταμείου για πιο μεγάλες παρεμβάσεις στο χρέος (αναδιάρθρωση και του δανείου του ESM πέραν αυτού του EFSF) δεν έτυχε της κατάλληλης προσοχής από τη Γερμανία, η οποία δεν θέλει καμία βιασύνη σε αυτό το θέμα παρά μόνο ο Έλληνας Πρωθυπουργός που έχει μπροστά του εκλογές.
Από ελληνικής πλευράς καταβάλλεται προσπάθεια το αναπτυξιακό σχέδιο το οποίο θα παρουσιάσει ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε αυτή τη σύνοδο να είναι τουλάχιστον έτοιμο στα βασικά του σημεία.
Οι διορθώσεις από τα υπουργεία που εμπλέκονται στο ολιστικό πρόγραμμα έχουν προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό μεταδίδοντας ικανοποίηση στους αξιωματούχους της Βελγικής πρωτεύουσας που αναγνωρίζουν ότι η ελληνική πλευρά προσαρμόστηκε με τις παρατηρήσεις που έκανα στο πρόγραμμα.
Βέβαια μπορεί να φθάνουν συνολικά τις 25 και ενδεχομένως να τις ξεπερνούν πλην όμως αρκετές από αυτές ήταν ήσσονος σημασίας και εντάσσονται στη γνωστή «επαναστατική γυμναστική» των δανειστών.
Υπήρχαν όμως και άλλες όπως, η αύξηση του κατώτατου μισθού, η αντικατάσταση του ΕΚΑΣ κα που εξαιρούνταν του κανόνα και έπρεπε να προσαρμοστούν στο μνημονικό πλαίσιο, το οποίο δεν αλλάζει δραματικά για την χώρα μετά την ολοκλήρωση του 3ου Μνημονίου και αυτό επιβεβαιώνεται από τις μεταρρυθμίσεις, που μολονότι χαρακτηρίζονται ελληνικές οι πιστωτές έχουν και πάλι αυτοί τον πρώτο λόγο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης