Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Κίνηση καλής θέλησης ή απλά δημόσιες σχέσεις από τη Βόρεια Κορέα;

Κίνηση καλής θέλησης ή απλά δημόσιες σχέσεις από τη Βόρεια Κορέα;
Η κίνηση του Kim θα μπορούσε να στοχεύει στο να δώσει μόνο κάποιες ήπιες υποσχέσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να αντιστραφούν γρήγορα
Η κίνηση του ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Kim Jong Un, το σαββατοκύριακο, να ανακοινώσει την αναστολή των πυρηνικών της δοκιμών και των εκτοξεύσεων διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων, αιφνιδίασε τους πάντες, πυροδοτώντας αρχικά ένα κύμα ανακούφισης στην κορεατική Χερσόνησο και στις ΗΠΑ, οι σχέσεις των οποίων βρίσκονται σε τεντωμένο σκοινί.
Η ανακοίνωση αυτή ήρθε ενώ δεν απομένει πλέον ούτε μία εβδομάδα ως τη Σύνοδο Κορυφής Βορείου και Νοτίου Κορέας, ενώ επίκειται και η ιστορική συνάντηση μεταξύ του Kim και του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump, τον Μάιο ή τον Ιούνιο.
Ο αμερικανός πρόεδρος εκδήλωσε αμέσως την ικανοποίησή του για την ανακοίνωση του βορειοκορεάτη ηγέτη, στην οποία είδε «μια πολύ καλή είδηση για τη Βόρεια Κορέα και τον κόσμο».
«Μεγάλη πρόοδος! Αδημονώ για τη Σύνοδό μας», συμπλήρωσε ο Trump μέσω Twitter.
Από την πλευρά της, η Σεούλ έσπευσε να χαιρετίσει την «ουσιαστική πρόοδο» στην πορεία «προς την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου, την οποία περιμένει ο κόσμος».
Ωστόσο, αρκετοί έσπευσαν να προειδοποιήσουν ότι δεν είναι η ώρα για να χαλαρώσει η πίεση που ασκείται στην Πιονγκγιάνγκ.
Ο ίδιος ο Trump, μόλις ένας 24ωρο μετά την ανακοίνωση, εμφανίστηκε λιγότερο αισιόδοξος, προειδοποιώντας ότι ένας τερματισμός της κρίσης με τη Βόρεια Κορέα απέχει ακόμη πολύ.
«Απέχουμε πολύ από έναν τερματισμό στη Βόρεια Κορέα, ίσως τα πράγματα να εξελιχθούν καλά και ίσως όχι - μόνο ο καιρός θα δείξει...», δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος.
Η αλήθεια είναι ότι στον Λευκό Οίκο είναι επιφυλακτικοί, φοβούμενοι ότι ο Kim μπορεί να στήνει… παγίδα στον Trump.
Μάλιστα, σύμβουλοι του Trump φέρεται να εστιάζουν σε κάτι που ο Kim «παρέλειψε» να αναφέρει στην ανακοίνωσή του για τον τερματισμό των πυρηνικών προγραμμάτων: μια δέσμευση ότι η χώρα του θα συνεργαστεί με τον υπόλοιπο κόσμο προς μία αποπυρηνικοποίηση.
Η κίνηση του Kim θα μπορούσε να στοχεύει στο να δώσει μόνο κάποιες ήπιες υποσχέσεις - οι οποίες θα μπορούσαν να αντιστραφούν γρήγορα – με απώτερο σκοπό να δημιουργήσει την «ψευδαίσθηση» ότι είναι λογικός και πρόθυμος να συμβιβαστεί.
Αυτό, σύμφωνα με τους συμβούλους του Trump, θα καθιστούσε πιο πολιτικά δύσκολο για τις Ηνωμένες Πολιτείες να απορρίψουν τις απαιτήσεις της Βόρειας Κορέας.
Οι βοηθοί του Trump θεωρούν τη δήλωση του Kim ως ένα μήνυμα ότι ο στόχος του βορειοκορεάτη ηγέτη είναι να χαλαρώσουν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους τις οικονομικές κυρώσεις εις βάρος της χώρας τους.
Ωστόσο, η κυβέρνηση του Trump δείχνει να έχει μάθει από τα λάθη του παρελθόντος, όταν η Βόρεια Κορέα παραβίασε συμφωνίες για το πυρηνικό της πρόγραμμα αφού ήρθησαν οι κυρώσεις.
Αυτές οι αιφνιδιαστικές κινήσεις του Kim ανησυχούν, ωστόσο, τις ΗΠΑ, Ιαπωνία και Κίνα, με κάποιους να υποψιάζονται ότι ο Kim θέλει απλά να βρεθεί σε θέση ισχύος πριν από τις κρίσιμες συναντήσεις και ότι δεν έχει καμία πραγματική πρόθεση να παραιτηθεί από τα πυρηνικά του όπλα.
Υπάρχει η ανησυχία ότι οι κινήσεις του θα μπορούσαν να βάλουν τον Trump σε αμυντική θέση στις δύσκολες διαπραγματεύσεις, προσφέροντας συμβολικά ισχυρές αλλά ουσιαστικά μικρές παραχωρήσεις αντί ενός πραγματικού αφοπλισμού.
Εξάλλου, αυτή την ξαφνική προσφορά κλάδου ελαίας από έναν ηγέτη ο οποίος μόλις πριν από τέσσερις μήνες προειδοποιούσε τις ΗΠΑ ότι ήταν έτοιμος να πατήσει το… κουμπί, μόνο με καχυποψία μπορεί να την αντιμετωπίσει κάποιος, ενώ εντείνει ένα ερώτημα που πλανάται εδώ και καιρό στον αέρα: τι πραγματικά θέλει ο Kim;
Στην Ουάσιγκτον, οι περισσότεροι πιστεύουν ότι ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας είναι αποφασισμένος να ενισχύσει το στάτους της χώρας του ως πυρηνικού κράτους, αποφεύγοντας παράλληλα μια επιδείνωση των οικονομικών κυρώσεων.
Την ίδια στιγμή, ειδικοί θέτουν το εξής ερώτημα: μια χώρα που πέρασε το μεγαλύτερο μέρος του 2017 με το να τελειοποιεί το οπλοστάσιο πυραύλων της, είναι δυνατό να είναι όντως διατεθειμένη να το εγκαταλείψει…;

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης