Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στη Βιέννη ο Κοτζιάς για το Σκοπιανό - Συναντήσεις με Nimetz, Dimitrov - Πυρά από Αθήνα κατά του Επιτρόπου Hahn

Στη Βιέννη ο Κοτζιάς για το Σκοπιανό - Συναντήσεις με Nimetz, Dimitrov - Πυρά από Αθήνα κατά του Επιτρόπου Hahn
Ένα ακόμα βήμα προσέγγισης θα επιχειρήσουν να κάνουν οι δύο πλευρές, αν και οι διαφορές παραμένουν
(upd) Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση ανάμεσα στον υπουργό Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, M. Nimetz και τον Σκοπιανό ομόλογο του N. Dimitrov σε μια προσπάθεια να γίνει ένα ακόμα βήμα προσέγγισης προς την επίλυση του θέματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ.
Η συνάντηση γίνεται στον απόηχο των δηλώσεων του Επιτρόπου, J. Hahn, ο οποίος κατά την χθεσινή ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προανήγγειλε ότι εντός των επόμενων δύο εβδομάδων θα υπάρξει λύση στο θέμα της ΠΓΔΜ.
Δηλώσεις, τις οποίες έσπευσαν να αποδοκιμάσουν τόσο η Αθήνα όσο και τα Σκόπια.
Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε ατυχείς τις δηλώσεις του Ευρωπαίου Επιτρόπου, τον οποίο μάλιστα κάλεσε να σταματήσει να παρέχει λάθος εικόνα για τις διαπραγματεύσεις και να σταματήσει να τις υπονομεύει ενώ και ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Zoran Zaev δεν συμμερίστηκε την αισιοδοξία του Hahn, υποστηρίζοντας ότι «πιστεύω ότι είναι υπόθεση εβδομάδων αλλά νομίζω ότι δύο εβδομάδες είναι υπερβολικά λίγες».
Σε κάθε περίπτωση οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών παραμένουν, αν και συνεχίζονται οι πιέσεις των Ευρωπαίων και του διεθνή παράγοντα για την όσο το δυνατόν ταχύτερη επίτευξη συμφωνίας.
Η πλευρά της ΠΓΔΜ εξακολουθεί να μη δέχεται αφενός αλλαγές στο Σύνταγμα της με απαλοιφή των αλυτρωτικών αναφορών και αφετέρου την χρήση erga omnes σχετικά με τη χρήση του νέου ονόματος.
Πρόκειται για προϋποθέσεις, τις οποίες έχει θέσει μετ’ επιτάσεως η ελληνική πλευρά προκειμένου να υπάρξει τελική συμφωνία.
Σημειώνεται πάντως πως Κοτζιάς και Dimitrov θα συνεχίσουν τις πυκνές επαφές τους καθώς θα συναντηθούν εκ νέου στη Θεσσαλονίκη στις 3 και 4 Μαΐου με αφορμή την τετραμερή των Υπουργών Εξωτερικών με την συμμετοχή Αλβανίας και Βουλγαρίας αλλά και στις 11 και 12 Μαΐου στο Σούνιο, σε Διάσκεψη που προγραμματίζει η ελληνική κυβέρνηση «για το Μέλλον της Ευρώπης», με τη συμμετοχή και των υποψήφιων για ένταξη στην ΕΕ χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης