Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Τζάνας (Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ): Σε στάση αναμονής η επενδυτική κοινότητα

tags :
Τζάνας (Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ): Σε στάση αναμονής η επενδυτική κοινότητα
Ο Γενικός Δείκτης οδηγείται σε εγκλωβισμό στα στενά όρια μεταξύ 820-850 μονάδων μέχρις ότου αποσαφηνιστεί το τοπίο
Η ολοκλήρωση της διαδικασίας των stress tests χωρίς δυσάρεστες εξελίξεις σε σχέση με την κεφαλαιακή τους επάρκεια, έφεραν σε θέση οδηγού και πάλι τον τραπεζικό κλάδο με τη συμμετοχή του στις καθημερινές συναλλαγές να ξεπερνά συχνά το 50% του συνόλου.
Παράλληλα, με εξαίρεση τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, οι υπόλοιπες είτε ξεπέρασαν την τιμή της πριν από 28 περίπου μήνες ανακεφαλαιοποίησης (Alpha  και Εθνική) είτε την έχουν προσεγγίσει (Eurobank).
Όμως, η φάση που διανύει η ελληνική οικονομία ενόψει των συζητήσεων με τους δανειστές για την εκπλήρωση των 76 προαπαιτουμένων μέχρι το Eurogroup του Ιουνίου ή του Ιουλίου, αποκαλύπτει το συνεχιζόμενο αγεφύρωτο χάσμα μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ για διάφορες πτυχές του ελληνικού ζητήματος, όπως η ελάφρυνση του χρέους.
Παράλληλα, η εμμονή της ελληνικής πλευράς με την αποφυγή της προληπτικής γραμμής μετά την λήξη του προγράμματος δημιουργεί προϋποθέσεις για εξέταση  εναλλακτικών σεναρίων, όπως η παράταση του προγράμματος, τα οποία ωστόσο δεν επιβεβαιώνονται στην παρούσα φάση.
Τα παραπάνω δεν διαμορφώνουν  περιβάλλον για ανάταση της επενδυτικής ψυχολογίας με τους αγοραστές να τηρούν στάση αναμονής, οδηγώντας και πάλι τις ημερήσιες συναλλαγές σε χαμηλότερα επίπεδα.
Έτσι, ο Γενικός Δείκτης οδηγείται σε εγκλωβισμό στα στενά όρια μεταξύ 820-850 μονάδων μέχρις ότου αποσαφηνιστεί το τοπίο σε σχέση με την προοπτική επανόδου της ελληνικής οικονομίας στην κανονικότητα με τη διαδικασία της συσσώρευσης να εξελίσσεται.  
Από την άλλη πλευρά, η ολοκλήρωση των ανακοινώσεων των ετήσιων αποτελεσμάτων τις επόμενες ημέρες θα πιστοποιήσει τη θεαματική βελτίωση τόσο της λειτουργικής κερδοφορίας όσο και των  κερδών μ.φ. των εισηγμένων εταιρειών.
Αυτό θα είναι το αποτέλεσμα τόσο της θεαματικής βελτίωσης των αποτελεσμάτων των δεικτοβαρών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης όσο και της μετάπτωσης στην κερδοφορία ή θεαματικής βελτίωσής της  για πολλές εταιρείες μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης, δημιουργώντας προϋποθέσεις για μετακίνηση του «επενδυτικού ραντάρ» με στόχο την τοποθέτηση κεφαλαίων σε κάποιες από αυτές.
Στο εξωτερικό, οι γεωπολιτικές αναταράξεις παρουσιάζουν αποκλιμάκωση, τα σενάρια εμπορικού πολέμου αδυνατίζουν, ακόμη και ο Ερντογάν που προκήρυξε πρόωρες εκλογές δηλώνει ότι δεν επιθυμεί εντάσεις στο Αιγαίο.
Τα δημοσιευόμενα αποτελέσματα για το 1ο τρίμηνο στις ΗΠΑ κρίνονται ως τουλάχιστον ικανοποιητικά και μόνο η άνοδος των αποδόσεων των 10ετών αμερικανικών ομολόγων ελέω της προοπτικής διεύρυνσης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων σκιάζει το σκηνικό.
Στο βαθμό πάντως που οι διεθνείς αγορές δεν επαναφέρουν ακραίες δόσεις μεταβλητότητας, το ελληνικό χρηματιστήριο θα έχει την ευκαιρία να αυτονομηθεί στους επόμενους μήνες, εφόσον βέβαια ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις και συμφωνηθεί ο μεταμνημονιακός οδικός χάρτης…
 
Δημήτρης Τζάνας
Δ/ντης Επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης