Τελευταία Νέα
Πολιτική

Υψηλές προσδοκίες για την επίσκεψη Juncker καλλιεργεί η ελληνική κυβέρνηση - Τι θα συζητηθεί στη συνάντηση με Τσίπρα

Υψηλές προσδοκίες για την επίσκεψη Juncker καλλιεργεί η ελληνική κυβέρνηση - Τι θα συζητηθεί στη συνάντηση με Τσίπρα
Σύμφωνα με πληροφορίες από την ελληνική πλευρά στη συνάντηση που θα έχει με τον Πρωθυπουργό θα συζητηθεί η πορεία των τελικών διαπραγματεύσεων για την τέταρτη αξιολόγηση
Δεν κρύβει την ικανοποίησή της η κυβέρνηση από την επίσκεψη Juncker στην Αθήνα, την οποία εκλαμβάνει σαν «ψήφο εμπιστοσύνης», σε μία δύσκολη συγκυρία με πολλά ανοικτά μέτωπα που δεν εκτυλίσσονται με τον καλύτερο τρόπο.
Η επίσκεψη του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean Claude Juncker στην Αθήνα και η συνάντηση μεταξύ άλλων και με τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα είναι μία κίνηση υψηλού συμβολισμού για τη στήριξη της Επιτροπής στην πορεία εξόδου της χώρας από τα μνημόνια μετά από 8 χρόνια, λένε παράγοντες της κυβέρνησης.
Σημειώνουν δε ότι είναι αξιοσημείωτο πως ο κ. Juncker επέλεξε να έρθει στην Ελλάδα μία μόλις ημέρα πριν το Eurogroup της Παρασκευής, στο οποίο ο υπουργός Οικονομικών θα παρουσιάσει αναλυτικά την αναπτυξιακή στρατηγική της χώρας για την επόμενη μέρα της εξόδου από τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής.
Προσθέτουν ότι ο Πρόεδρος Juncker στο παρελθόν έχει στηρίξει τις προσπάθειες εξόδου της χώρας από την κρίση, αποτελώντας παραδοσιακό σύμμαχο της Ελλάδας.
Από την ελληνική κυβέρνηση λένε ακόμη ότι με δεδομένο ότι την επίσκεψη επεδίωξε, ο κ. Juncker, είναι σαφές ότι θα κομίσει θετικά μηνύματα για την οικονομία και για την πορεία της χώρας στην έξοδο από τα μνημόνια..
Επισημαίνουν δε ότι τα στοιχεία είναι θετικά καθώς για δεύτερη συνεχή χρονιά η ελληνική οικονομία υπεραποδίδει των στόχων, ενισχύοντας τη διαπραγματευτική θέση της χώρας και διαψεύδοντας για ακόμη μία φορά τις υπεραπαισιόδοξες προβλέψεις και τα σενάρια για πρόσθετα μέτρα.
Επίσης, θα τεθούν τα ζητήματα της αναπτυξιακής τροχιάς της οικονομίας, την ώρα που η Ελλάδα για τρίτη συνεχή χρονιά έρχεται πρώτη στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ, της περαιτέρω αξιοποίησης των χρηματοδοτικών εργαλείων και του πακέτου Juncker και της πορείας για την καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα, που πλέον δεν αμφισβητείται από κανέναν εκ των θεσμών.
Σύμφωνα με πληροφορίες από την ελληνική πλευρά στη συνάντηση που θα έχει με τον Πρωθυπουργό θα συζητηθεί η πορεία των τελικών διαπραγματεύσεων για την τέταρτη αξιολόγηση που θα "κλείσει" και το πρόγραμμα, καθώς και η ανάγκη υλοποίησης των δεσμεύσεων των εταίρων για τη βιωσιμότητα του χρέους στη βάση της απόφασης του Eurogroup  του Ιουλίου του 2017 καθώς και η μεταμνημονιακή εποπτεία της Ελλάδας, η οποία θα βασίζεται σε καθεστώς αντίστοιχο σε αυτά στα οποία υπήχθησαν όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ που εξήλθαν από αντίστοιχα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής.
Επιπλέον, στην ατζέντα θα βρεθούν και οι πρωτοβουλίες για την μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης, καθώς οι θέσεις της Κομισιόν βρίσκονται πολύ κοντά στις αντίστοιχες ελληνικές θέσεις για εκδημοκρατισμό της, μέσα από ενεργότερο ρόλο του Ευρωκοινοβουλίου στον έλεγχο των αποφάσεων, τερματισμό της λιτότητας και στροφή σε πρωτοβουλίες με αναπτυξιακό και κοινωνικό πρόσημο με έμφαση στην καταπολέμηση της ανεργίας.
Φυσικά θα εκφράσει την θέση της Κομισιόν για την ρύθμιση του χρέους ωστόσο θα επισημάνει ότι η Ελλάδα δεν θα πρέπει να χάσει τα όσα κέρδισε με θυσίες του λαού της, και κυρίως να διατηρήσει την εμπιστοσύνη των αγορών ώστε να μπορεί να δανείζεται στην μεταμνημονιακή εποχή.
Φυσικά θα αναφερθεί και στα θέματα με την Τουρκία, θα προσφέρει την στήριξή του στην ελληνική κυβέρνηση για τους δύο αξιωματικούς και θα αποδοκιμάσει –με κομψό πάντως τρόπο-, την εν γένει συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην Κύπρο.
Θα τονίσει την ανάγκη να επικρατήσει ψυχραιμία και να διατηρηθεί η ειρήνη στην περιοχή.
Θα εκφράσει δε την ανησυχία της ΕΕ και των χωρών μελών, για ένα ενδεχόμενο νέο προσφυγικό κύμα που δείχνει να δημιουργείται μετά την επέμβαση της Άγκυρας στο Αφρίν.
Η αύξηση των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο αλλά και στον Έβρο δεν έχει περάσει απαρατήρητη από τις Βρυξέλλες.
Αν και δεν θέλει να παρέμβει στα εσωτερικά θα επισημάνει τη ανάγκη η Ελλάδα να μην παρεκλίνει από την πορεία που ακολουθεί με συνέπεια τα τελευταία τρία χρόνια είτε με προσφυγή σε εκλογές είτε υποκύπτοντας στον πειρασμό των παροχών.
Το ενδιαφέρον πάντως θα είναι τι θα πει ο κ. Juncker για τις κινήσεις της ΕΕ μετά την απόρριψη από την Γερμανία του σχεδίου Μακρόν για περαιτέρω προώθηση της ενοποίησης και για την αντιμετώπιση του ευρωσκεπτικισμού που ανεβαίνει στην Ευρώπη.

Το παρασκήνιο της επίσκεψης

Παράγοντες της κυβέρνησης έδιναν την δική τους εκδοχή και σχολίαζαν μάλιστα με χιούμορ το πως έκλεισε τελικά η επίσκεψη.
Αρχικά ήταν καλεσμένος του Ιδρύματος Κωνσταντίνος Καραμανλής, προκειμένου να μιλήσει στην επέτειο των 20 χρόνων.
Σύμφωνα με την ίδια εκδοχή, ο Juncker δέχθηκε ασμένως και ενημέρωσε τη ΝΔ ότι θα αποτελούσε και ευκαιρία προκειμένου να μιλήσει στην ελληνική βουλή και να συναντηθεί και με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.
Κατόπιν τούτου έλεγε ο κυβερνητικός παράγοντας «το Ίδρυμα τον ενημέρωσε ότι ακυρώνει την εκδήλωση.
Ο Juncker τους απάντησε, δεν πειράζει η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί».
Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες η εκδήλωση του Ιδρύματος ακυρώθηκε γιατί εάν ήταν καλεσμένος ο Juncker θα έπρεπε να κληθεί και ο Αλέξης Τσίπρας, κάτι που θα ενεργοποιούσε όλη την φημολογία περί τις σχέσεις Καραμανλή-Τσίπρα και θα έστελνε και ένα μήνυμα συναίνεσης σε μία συγκυρία που η ηγεσία της ΝΔ, στο πλαίσιο της τακτικής Σαμαρά, έχει κόψει κάθε γέφυρα συνεννόησης με το Μαξίμου ακόμη και για τα εθνικά θέματα.
Στο πλαίσιο της επίσκεψής του πάντως ο κ. Juncker θα δει την Πέμπτη το απόγευμα τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Η συνάντηση θα γίνει στο ξενοδοχείο που θα διαμένει.
Σημειώνεται πάντως ότι στην τελευταία επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει, επί κυβέρνησης Σαμαρά, δεν είχε δει τον Αλέξη Τσίπρα που ήταν επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είτε γιατί ακόμη θεωρούσαν τον ΣΥΡΙΖΑ αντισυστημικο κόμμα, είτε γιατί ο Αντώνης Σαμαράς τους είχε ζητήσει να μην δώσει κύρος στον Τσίπρα.

Σπ. Γκουτζάνης
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης