Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Κων. Φέγγος (VERSAL Α.Ε.Π.Ε.Υ.): Η Ελλάδα στο περιθώριο των διεθνών κεφαλαίων

Κων. Φέγγος (VERSAL Α.Ε.Π.Ε.Υ.): Η Ελλάδα στο περιθώριο των διεθνών κεφαλαίων
Σε επίπεδο πραγματικότητας, τα γεωπολιτικά σε διεθνές αλλά και σε τοπικό επίπεδο, βρίσκονται σε ύφεση μετά την έντονη περίοδο του Πάσχα
Το χρηματιστήριο τη βδομάδα που πέρασε διόρθωσε την υπερβολή που είχε δημιουργήσει η απότομη άνοδος των τιμών, κυρίως των τραπεζικών μετοχών, όλο τον Απρίλιο.
Έτσι οι τεχνικοί δείκτες αρχίζουν να διορθώνουν τα υπεραγορασμένα επίπεδα που είχαν φτάσει και η κατάσταση φαίνεται να εξελίσσεται θετικά.
Σύντομα ξεκινάει ο Μάιος και το sell in May and go away, είναι ένα σύνθημα που έχει χαραχθεί με πόνο στο μυαλό κάθε επενδυτή.  
Στις περιπτώσεις όμως που το φαινόμενο είναι ελεγχόμενο, το καλοκαίρι που ακολουθεί είναι συνήθως πολύ αποδοτικό.
Σε επίπεδο πραγματικότητας, τα γεωπολιτικά σε διεθνές αλλά και σε τοπικό επίπεδο, βρίσκονται σε ύφεση μετά την έντονη περίοδο του Πάσχα.  
Έκπληξη προκαλούν οι θετικές εξελίξεις στη Βόρειο Κορέα, αν και η χαλάρωση της έντασης σε μια περιοχή, πολλές φορές σημαίνει επικέντρωση της έντασης σε άλλη και αυτό δεν συμφέρει την περιοχή που βρίσκεται η χώρα μας.
Προσωρινά σε τοπικό επίπεδο, τα πράγματα έχουν χαλαρώσει, αλλά αυτό δεν διασφαλίζει το μέλλον.
Η οικονομία της Ελλάδας βρίσκεται στη γνωστή «περίεργη» κατάσταση που έχουμε καταφέρει.  
Δηλαδή ενώ η χώρα θα μπορούσε να είναι προνομιακός επενδυτικός προορισμός, η υπερφορολόγηση και η αδυναμία να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές μας κρατά στο περιθώριο των διεθνών κεφαλαίων.
Λύση σε αυτή την κατάσταση θα μπορούσαν να προσφέρουν προϊόντα συνδεδεμένα με το χρηματιστήριο και εποπτευόμενα από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ώστε να διασφαλίζεται η διαφάνεια.  
Είναι συνήθης διεθνής πρακτική επενδυτικά σχήματα όπως αμοιβαία κεφάλαια, εταιρείες επενδύσεων χαρτοφυλακίου, εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία και hedge funds, να έχουν μεγάλες απαλλαγές από φόρους, ώστε να προσελκύουν επενδυτές.
Σε μια χώρα που οι δανειστές αποθαρρύνουν τις συνολικές μειώσεις στη φορολογία και η κυβέρνηση συμφωνεί και υπερφορολογεί τα πάντα, θα μπορούσαν να απαλλαγούν από τη φορολόγηση, σχήματα όπως τα παραπάνω, ώστε να προσελκύσουν επενδυτές στους τομείς που θα επιλεγούν και που σίγουρα θα είναι επενδύσεις εντός Ελλάδος.
Η Αξιολόγηση προχωράει, η προσπάθεια να πούμε ότι τελείωσαν τα μνημόνια συνεχίζεται και οι πιέσεις των δανειστών αναμένεται να ενταθούν μέσα στο Μάιο.  
Παρόλα αυτά οι αξιολογήσεις των διεθνών οίκων συνεχίζουν να βελτιώνονται, οι αποδόσεις των ομολόγων διατηρούνται σε χαμηλά επίπεδα και έχουμε και μια νέα έκδοση ομολογιακού από ιδιωτική εταιρία.
Φαίνεται να διατηρείται η ανοδική δυναμική και οι προσδοκίες για καλό χρηματιστηριακό 2018, αλλά πάντα χρειάζεται προσοχή, ιδιαίτερα με τα τελευταία στάδια της αξιολόγησης να είναι άμεσα μπροστά μας.

Κων. Φέγγος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης