Τελευταία Νέα
Οικονομία

Με 40 δισ. υπό διαχείριση κεφάλαια το Fairfax «ποντάρει» στην ελληνική ανάκαμψη και στα 3,5 δισ. που έχει επενδύσει

Με 40 δισ. υπό διαχείριση κεφάλαια το Fairfax «ποντάρει» στην ελληνική ανάκαμψη και στα 3,5 δισ. που έχει επενδύσει
Ψήφος εμπιστοσύνης από τον Prem Watsa σε ελληνική οικονομία και επιχειρήσεις
Με 40 δισ. δολάρια υπό διαχείριση κεφάλαια η καναδική εταιρεία συμμετοχών Fairfax ποντάρει στην ελληνική ανάκαμψη και σε συνολικές επενδύσεις περίπου 3,5 δισ. ευρώ που έχει πραγματοποιήσει στην Ελλάδα.
Όπως τόνισε ο επικεφαλής του ομίλου Prem Watsa προσδοκά να αποδώσουν οι επενδύσεις που η εταιρεία που έχει πραγματοποιήσεις και προσέθεσε ότι το 2018 θα είναι η χρονιά που ο στόχος θα αρχίσει να επιτυγχάνεται.
Να σημειωθεί ότι το Fairfax έχει επενδύσεις 926 εκατ. στη Eurobank, έχει επενδύσεις σε Eurolife, Grivalia και Μυτιληναίο ενώ διατηρεί και μεγάλη θέση στο ελληνικό χρέος.
Παράλληλα ο Watsa αναφέρθηκε στις επιδόσεις των διοικήσεων των τραπεζών στις οποίες έχει επενδύσει, κάνοντας ειδική μνεία στον Φ. Καραβία, τον οποίο έκρινε ως έναν «ικανότατο manager».
Με θετικά σχόλια αναφέρθηκε και στην συνεισφορά του διευθύνοντα συμβούλου της Grivalia, Γεώργιου Χρυσικού στον όμιλο, εξαίροντας το έργο του.
Τις παραπάνω δηλώσεις πραγματοποίησε ο Watsa στην ετήσια γενική συνέλευση του ομίλου η οποία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 26/4 στο Τορόντο.
Μεταξύ άλλων και με δεδομένη την πληθώρα μετρητών που έχει ο όμιλος ο Watsa, υποστήριξε ότι «οι καλύτερες ημέρες βρίσκονται μπροστά μας», ενώ εμφανίστηκε βέβαιος ότι μπορεί να υπάρξει αύξηση των αποδόσεων για τους μετόχους του ομίλου και μάλιστα καθ’ όλη τη διάρκεια της επόμενης 10ετίας.
«Δεν υπάρχει γρήγορο κέρδη για τη Fairfax», υπογράμμισε ο Watsa, ξεκαθαρίζοντας ότι η εταιρεία παραμένει ένας σταθερός και μακροχρόνιος επενδυτής.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών οι γενικές συνελεύσεις της Fairfax – τις οποίες παρακολουθούν εκατοντάδες μέτοχοι της εταιρείας – αποτελούν σημείο-αναφοράς και για τους αναλυτές, καθώς ο Watsa αναφέρεται και στις εκτιμήσεις του για την παγκόσμια οικονομία, τις αγορές αλλά και τις συνθήκες που μπορεί να υπάρχουν σε «ευαίσθητους» τομείς, όπως αυτός της τεχνολογίας, πάντα από πλευράς επενδυτικής αξίας.
Ο Watsa ξεκαθάρισε ότι η εταιρεία την επόμενη 10ετία θα επικεντρωθεί στην απόκτηση μικρών επιχειρήσεων, με στόχο να αυξάνει σταθερά το χαρτοφυλάκιό της και να προσφέρει καλές αποδόσεις στους μετόχους της.
«Η περίοδος του dilution φαίνεται ότι φθάνει στο τέλος της.
Η εταιρεία μας είναι ισχυρή.
Θα υπάρξει αύξηση των επαναγορών μετοχών το επόμενο διάστημα».
Αναφορικά με τις εξαγορές της Fairfax ο Watsa τόνισε ότι μπορεί να υπάρξουν συμφωνίες απόκτησης μικρών αλλά με καλό ρυθμό ανάπτυξης ασφαλιστικών εταιρειών σε διάφορα μέρη του κόσμου, όμως ο βασικός στόχος του ομίλου είναι να επιταχύνει το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών του.
Τόνισε ότι η Fairfax δεν έχει αλλάξει τη φιλοσοφία της, καθώς παραμένει μία εταιρεία-αξίας η οποία στοχεύει να αγοράζει εταιρείες όταν οι αποτιμήσεις τους βρίσκονται σε εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο.
Η Fairfax φροντίζει να έχει ένα σταθερό μοντέλο επένδυσης με αγορά μετοχών αλλά και ιδιωτικές επενδύσεις, ούτως ώστε να επιτύχει τον στόχο για ετήσια απόδοση 7% για το χαρτοφυλάκιό της, η αξία του οποίου φθάνει στα 40 δισ. δολάρια.
Αυτή τη στιγμή το 50% του χαρτοφυλακίου της εταιρείας είναι σε μετρητά και επενδύσεις βραχυχρόνιου ορίζοντα και ένα ακόμη 22% σε μετοχές.
Σημειώνεται ότι η λογιστική αξία της εταιρείας έχει ενισχυθεί κατά 19,5% σε ετήσια βάση από το 1985 έως και σήμερα (συμπεριλαμβανομένου και του μερίσματος) αλλά την τελευταία 5ετία έχει μείνει στάσιμη.
Ο Watsa τόνισε ότι «στόχος μας είναι να αυξήσουμε αυτό το ποσοστό στο 15%».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης