Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Ευτυχώς που θα έχουμε εποπτεία στη Μεταμνημονιακή Εποχή

Ευτυχώς που θα έχουμε εποπτεία στη Μεταμνημονιακή Εποχή
Ό,τι πέτυχε ο ελληνικός λαός με θυσίες δεν πρέπει να χαθούν σε ένα γύρο προσδοκιών και υποσχέσεων
Ένταση στο κυβερνητικό στρατόπεδο έφερe η απλή και λογική τοποθέτηση στους FT του υπουργού  Οικονομικών κ. Ευκλείδη  Τσακαλώτου, ο οποίος δήλωσε ευθαρσώς ότι στη μεταμνημονική εποχή το σύστημα εποπτείας  θα είναι πιο αυστηρό.
Ευτυχώς που ο υπουργός Οικονομικών τοποθετεί τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση ενώ το Μέγαρο Μαξίμου δίνει μάχη στα  …προφορικά για καθαρή έξοδο από τα Μνημόνια.
Με ανακοίνωσή του τα «ρίχνει» στο Τύπο που δοκίμασε να αλλοιώσει το μήνυμα Γιούνκερ για καθαρή  έξοδο από τα Μνημόνια.
Τι συμβαίνει στην πραγματικότητα θα έχουμε καθαρή έξοδο ή θα είμαστε σε εποπτεία.
Πρέπει να γίνει κατανοητό και σαφές ότι οι δανειστές όπως και οι επενδυτές δεν έχουν εμπιστοσύνη  στις ελληνικές κυβερνήσεις οι οποίες από την πρώτη ημέρα εισόδου της χώρας στο πρόγραμμα διάσωσης έδιναν μάχες για την  πολιτική τους επιβίωση.
Λοιπόν η πραγματικότητα είναι ότι οι δανειστές έχουν δέσει με …λουρί τη χώρα έτσι ώστε καμία κυβέρνηση να μη κάνει ότι θέλει και μάλιστα με τα λεφτά των άλλων.  
Οι ξένοι ξέρουν ότι αν δεν υπάρχει εποπτεία οι εκάστοτε κυβερνήσεις θα αρχίσουν τα ταξίματα και τις υποσχέσεις στο εκλογικό σώμα για καλύτερες ημέρες.
Η βασική πελατεία των κομμάτων είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι που θέλουν συντάξεις των 1.000 και 1500 ευρώ και τα παιδιά τους να εργάζονται για 500 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα.
Η ψηφοθηρία είναι μέσα στο πολιτικό παιχνίδι αλλά και οι ψηφοφόροι πρέπει να καταλάβουν ότι το παιχνίδι με τους όρους που έφεραν τη χώρα  στο γκρεμό, να μείνουν για πάντα στο παρελθόν.
Οι δανειστές για να εμποδίσουν την έλευση του … ένδοξου  παρελθόντος θα συνεχίσουν να μας βάζουν τα ...δύο πόδια σε ένα παπούτσι.  
Η ρύθμιση του χρέους θα έχει ως επίκεντρο την επενδυτική κοινότητα και όχι την πελατειακή βάση των κομμάτων.
Μέχρι σήμερα η ελληνική oικονομία αντιμετώπισε το δημοσιονομικό πρόβλημα με περικοπές μισθών και συντάξεων και με υψηλή φορολογία, για την επίτευξη πλεονασμάτων.
Όμως το πρόγραμμα διάσωσης δεν έφερε ανάπτυξη και επενδύσεις διότι οι κυβερνήσεις προχωρούν με  αργούς ρυθμούς τις μεταρρυθμίσεις.
Η απονομή της Δικαιοσύνης είναι μία από  αυτές.
Να σημειωθεί ότι το ΙΟΒΕ λέει ότι δεν μπορείς να δανείζεσαι εκτός προγράμματος με επιτόκια στα επίπεδα του 4%  και οι ρυθμοί ανάπτυξης να κινούνται στην περιοχή του 2%.
Δεν είναι βιώσιμο το μοντέλο που βγάζει περισσότερα έξοδα από τα έσοδα.
Είναι προφανές ότι οι επενδυτές θα γίνουν πιο σκληροί από το ΔΝΤ και τους Γερμανούς διότι θα βάζουν τα χρήματα τους στην ελληνική οικονομία μέσω των εκδόσεων ομολόγων.  
Αν αντιληφθούν ότι δεν υπάρχει εποπτεία και οι κυβερνήσεις αρχίσουν να μοιράζουν μποναμά από εδώ και από εκεί είναι βέβαιο ότι η Ελλάδα θα ζητήσει εκ νέου βοήθεια και νέα προγράμματα διάσωσης.
Η λύση είναι η σοβαρότητα  
Ό,τι πέτυχε ο ελληνικός λαός με θυσίες δεν πρέπει να χαθούν σε ένα γύρο προσδοκιών και υποσχέσεων. Δυστυχώς η εποπτεία από τους δανειστές είναι μέτρο προστασίας ενώ θα έπρεπε να ήταν βασικός σκοπός των κόμματω  που θέλουν τη συμμετοχή τους σε μία κυβέρνηση.
Εν κατακλείδι ο Ε. Τσακαλώτος μιλά στους επενδυτές και το Μέγαρο Μαξίμου στους ψηφοφόρους.
Μήπως είναι προτιμότερο οι ψηφοφόροι να αρχίζουν να σκέφτονται ως επενδυτές;
Ποιος θέλει να επιστρέψει μετά από 8 χρόνια ύφεσης σε νέα κρίση με απρόβλεπτες συνέπιες για όλους  Όσοι θέλουν τους επενδυτές να διαμορφώσουν κλίμα εμπιστοσύνης.
Όσοι δεν θέλουν τους επενδυτές να μπουν στην γραμμή των συσσιτίων και να αναμένουν χειρότερες ημέρες για τα παιδιά τους.   

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr  
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης