Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισπανία: Μαζικές διαδηλώσεις στην Παμπλόνα κατά της απόφασης δικαστηρίου να αθωώσει τους δράστες ομαδικού βιασμού

Ισπανία: Μαζικές διαδηλώσεις στην Παμπλόνα κατά της απόφασης δικαστηρίου να αθωώσει τους δράστες ομαδικού βιασμού
Ο εισαγγελέας της Ναβάρας ανακοίνωσε ότι θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης επιμένοντας ότι τα γεγονότα συνιστούν έγκλημα σεξουαλικής επίθεσης  και βιασμού
Δεκάδες χιλιάδες ισπανοί διαδήλωσαν σήμερα (28/4) στην Παμπλόνα της Ναβάρρα ενάντια στην ετυμηγορία που αθωώνει πέντε άνδρες από τον ομαδικό βιασμό μιας έφηβης, ενώ ακόμη και μοναχές του τάγματος των Καρμελιτών ένωσαν τη φωνή τους στη διαμαρτυρία από το μοναστήρι τους.
Το σύνθημα «δεν είναι σεξουαλική κακοποίηση, είναι βιασμός!» ακούστηκε για τρίτη συνεχόμενη ημέρα στην Παμπλόνα μετά το προσκλητήριο του γυναικείου κινήματος της πόλης.
«32.000 έως 35.000 πολίτες μετείχαν στην πολύ ειρηνική αλλά ιδιαίτερα διεκδικητική πορεία», δήλωσε εκπρόσωπος της δημοτικής αστυνομίας.
οι κατηγορίες βαραίνουν πέντε άνδρες από τη Σεβίλη, ηλικίας από 27 έως 29 ετών, οι οποίοι αυτοαποκαλούνταν «Αγέλη των Λύκων», οι οποίοι και καταδικάστηκαν την Πέμπτη (26/4) σε εννέα χρόνια φυλάκιση ο καθένας, για τη «σεξουαλική κακοποίηση» μιας 18χρονης από τη Μαδρίτη, κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ ταυροδρομιών του Σαν Φερμίν το 2016 στην Παμπλόνα και για «κατάχρηση αδυναμίας».
Οι δράστες μαγνητοσκόπησαν την πράξη τους στα κινητά τους τηλέφωνα και επαίρονταν γι αυτήν στην εφαρμογή Whatsapp, ενώ στη δίκη, η κοπέλα κλήθηκε να δικαιολογήσει μια παθητική στάση που είχε απέναντί τους. Οι δικηγόροι των κατηγορουμένων ισχυρίστηκαν ότι το θύμα - που είχε πιει αλκοόλ προηγουμένως - είχε συναινέσει, καθώς δεν έδειξε σε καμιά στιγμή να λέει «όχι».
Τέλος, οι δικαστές δεν έκαναν δεκτό τον όρο «βιασμός», για τον οποίο ο ισπανικός ποινικός κώδικας αναφέρει ότι πρέπει να υπάρχει «εκφοβισμός ή βία». Ωστόσο, στην ετυμηγορία τους οι δικαστές έκριναν «αναμφισβήτητο ότι η ενάγουσα βρέθηκε ξαφνικά σε ένα στενό και κρυμμένο μέρος, περιτριγυρισμένη από πέντε μεγαλύτερης ηλικίας άνδρες που την αιφνιδίασαν χωρίς να μπορεί να αντιδράσει».
Ο εισαγγελέας της Ναβάρας ανακοίνωσε ότι θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης επιμένοντας ότι «τα γεγονότα συνιστούν το έγκλημα της σεξουαλικής επίθεσης (βιασμού)». Η ισπανική συντηρητική κυβέρνηση Rajoy έσπευσε να ανακοινώσει ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο μιας αναθεώρησης του ποινικού κώδικα.
Αλλά η αγανάκτηση μεγαλώνει. Πολύ διαφορετικές προσωπικότητες ενεπλάκησαν στη δημόσια συζήτηση, όπως η ισχυρή επικεφαλής της τράπεζας Santander Ana Bottin που έγραψε στο Twitter ότι η εν λόγω δικαστική απόφαση είναι «μια οπισθοδρόμηση για την ασφάλεια των γυναικών».
Η πρώην δικαστής Manuela karmena, δήμαρχος της Μαδρίτης, έκρινε επίσης ότι «η ετυμηγορία δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της δικαιοσύνης των γυναικών» και ευχήθηκε η απόφαση να ακυρωθεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης