Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τζανακόπουλος: Βαδίζουμε προς μια συμφωνία στις 21 Ιουνίου που θα επισφραγίσει την καθαρή έξοδο της Ελλάδας από το Μνημόνιο

Τζανακόπουλος: Βαδίζουμε προς μια συμφωνία στις 21 Ιουνίου που θα επισφραγίσει την καθαρή έξοδο της Ελλάδας από το Μνημόνιο
"Τα σενάρια περί παράτασης του προγράμματος, πιστοληπτικής γραμμής, νέων μέτρων και επιπλέον λιτότητας έχουν διαψευστεί", δηλώνει ο Δ. Τζανακόπουλος
«Βαδίζουμε προς μια συμφωνία στις 21 Ιουνίου που θα επισφραγίσει την καθαρή έξοδο της Ελλάδας από το Μνημόνιο», τονίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Ο ίδιος, σε συνέντευξή του το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναφέρει ότι «βρισκόμαστε στο μέσο της τελικής διαπραγμάτευσης για την έξοδο από το πρόγραμμα και κάθε πλευρά επιδιώκει να ενισχύσει τη θέση της σε μια διαδικασία εξαιρετικά πολύπλοκη και τεχνική.
Οι πολιτικές προθέσεις όμως έχουν γίνει πλέον σαφείς.
Τα σενάρια περί παράτασης του προγράμματος, πιστοληπτικής γραμμής, νέων μέτρων και επιπλέον λιτότητας έχουν διαψευστεί και βαδίζουμε προς μια συμφωνία στις 21 Ιουνίου που θα επισφραγίσει την καθαρή έξοδο της Ελλάδας από το Μνημόνιο και θα καθορίσει τις λεπτομέρειες για την ρύθμιση του ελληνικού χρέους».
Σημειώνει δε, πως η τοποθέτηση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο οποίος μίλησε χωρίς περιστροφές για καθαρή έξοδο το επιβεβαιώνει, όπως και  το προχθεσινό Eurogroup.
«Είμαστε, επομένως, αισιόδοξοι αλλά και αποφασισμένοι να διαπραγματευτούμε μια τελική συμφωνία αντίστοιχη των θυσιών του ελληνικού λαού ώστε να μπει τέλος στην περίοδο της σκληρής επιτροπείας και η Ελλάδα να γίνει ξανά μια κανονική χώρα της Ευρωζώνης», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «από το σημείο αυτό και έπειτα οι συντεταγμένες της πολιτικής αντιπαράθεσης θα αλλάξουν, το πεδίο των πολιτικών συγκρούσεων θα μετασχηματιστεί και οι διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των διαφορετικών πολιτικών σχεδίων θα γίνουν ακόμη πιο εμφανείς».
Ακόμη, κάνει αναφορά στο μήνυμα που έστειλε με τρόπο καθαρό και αποφασιστικό ο πρωθυπουργός στο πρόσφατο Υπουργικό Συμβούλιο, λέγοντας πως «είναι ώρα ευθύνης και σκληρής δουλειάς, γιατί τους επόμενους μήνες κρίνονται οκτώ χρόνια θυσιών και σκληρής προσπάθειας του ελληνικού λαού.
Κρίνεται η τήρηση της λαϊκής εντολής που μας δόθηκε τον Σεπτέμβριο του 2015: να οδηγήσουμε δηλαδή τη χώρα εκτός μνημονίου με τις λιγότερες δυνατές απώλειες για την κοινωνία και τα στρώματα που κυρίως εκπροσωπούμε».
Περαιτέρω, κληθείς να σχολιάσει τις τελευταίες διαφωνίες βουλευτών της συμπολίτευσης, αναφέρει πως  «ο διάλογος, οι διαφορετικές απόψεις, οι προβληματισμοί και οι τελικές συγκλίσεις αποτελούν θεμελιώδες χαρακτηριστικό του πολιτικού μας χώρου».
«Όλοι και όλες, στην κυβέρνηση και την κοινοβουλευτική ομάδα συμφωνούμε ως προς τα επίδικα της περιόδου αλλά και ως προς τον προς επίτευξη στόχο. Σε αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε και τίποτα δεν πρόκειται να μας οδηγήσει σε παρέκκλιση από αυτή την συλλογικά αποφασισμένη και κοινωνικά επιβεβλημένη, πορεία», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Για το θέμα που ανέκυψε με τις γαλλικές φρεγάτες, ο κ. Τζανακόπουλος αναφέρεται στα «γνωστά τέρατα της παραπληροφόρησης και της προπαγάνδας», ενώ με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό στη Λέσβο κατά προσφύγων-μεταναστών, χαιρετίζει το γεγονός ότι στη μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων, οι τοπικές κοινωνίες έδειξαν αλληλεγγύη και ανθρωπιά απέναντι στους πρόσφυγες που βρέθηκαν στη χώρα μας, ζητώντας διαρκή εγρήγορση του δημοκρατικού κόσμου και του αντιφασιστικού κινήματος ώστε «να απομονωθούν οι φασίστες και οι τραμπούκοι της ακροδεξιάς που επιτίθενται ακόμα και σε μικρά παιδιά».

Σε άλλο σημείο  ο κ. Τζανακόπουλος σημειώνει ότι «το αίτημα για διαφάνεια, απόδοση δικαιοσύνης και καταπολέμηση της διαφθοράς αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της λαϊκής εντολής της σημερινής κυβέρνησης», κάτι που αφορά και «το παλιό πολιτικό προσωπικό που είναι πανθομολογούμενο ότι είχε οδηγηθεί σε έναν πρωτοφανή για ευρωπαϊκή χώρα ηθικό εκφυλισμό» και που αφορά «και τον ίδιο τον κ. Σαμαρά, τον πρωθυπουργό της πιο διεφθαρμένης κυβέρνησης της μεταπολίτευσης».
Για τη ΝΔ αναφέρει «συχνά καθοδηγείται από ολιγάρχες, εκδότες και στελέχη μέσων ενημέρωσης που έχουν αναδειχθεί στους πιο πιστούς υπερασπιστές της παλινόρθωσής της».

Αναπτυξιακό σχέδιο

Η κεντρική ιδέα του αναπτυξιακού σχεδίου είναι ότι «η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας δεν μπορεί να βασιστεί στη συντριβή της εργασίας πράγμα που αποτελεί τη βασική ιδεολογική θέση της Νέας Δημοκρατίας», υπογραμμίζει ο κ. Τζανακόπουλος, προσθέτοντας «βρισκόμαστε στον αντίποδα της ιδέας ότι η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας πρέπει να στηριχθεί στο χαμηλό εργατικό κόστος.
Αντίθετα, μπορεί να βελτιωθεί μέσω της αξιοποίησης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας, των επενδύσεων σε νέες τεχνολογίες και στην καινοτομία, τη στοχευμένη προσπάθεια να ενισχυθεί η θέση της χώρας μας στην παγκόσμια αλυσίδα παραγωγής αξίας».
Όπως σημειώνει, τα ελληνικά προϊόντα και οι υπηρεσίες δεν μπορούν να γίνουν ανταγωνιστικά μέσω της μείωσης της τιμής αλλά κυρίως μέσω της βελτίωσης της ποιότητας.
«Οι αλλαγές όμως που εισηγούμαστε και υλοποιούμε δεν αφορούν μόνο τη σφαίρα της παραγωγής αλλά και τη σφαίρα της διανομής.
Η διαρκής μεταφορά πλούτου από πάνω προς τα κάτω δεν είναι εξάλλου μόνο θέμα ισότητας και δικαιοσύνης αλλά παίζει τεράστιο ρόλο και στην τόνωση της ανάπτυξης.
Επομένως, ο στόχος της αναδιανομής δεν είναι μόνο ένας κοινωνικός αλλά και ένας αναπτυξιακός στόχος.
Πάνω σε αυτές τις παραδοχές δομείται η δική μας αντίληψη στην οποία έχει κεντρικό ρόλο τόσο η αναδιανομή του πλούτου, μέσα από την αύξηση τόσο του πραγματικού όσο και του κοινωνικού μισθού όσο και η διεύρυνση των εργασιακών δικαιωμάτων που ενισχύει την διαπραγματευτική θέση του κόσμου της εργασίας», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Περί χρέους - ΔΝΤ

«Δεν συζητάμε σε μηδενική βάση, αλλά πάνω σε μια πολύ συγκεκριμένη δέσμη αποφάσεων του Eurogroup για τη ρύθμιση του χρέους, η οποία μένει να εξειδικευθεί και να ποσοτικοποιηθεί», τονίζει ο κ. Τζανακόπουλος.
Ακόμη, αναφέρει ότι μια πιθανή αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα δεν είναι το τέλος του κόσμου, ενώ εκτιμά «ότι η δημοσιονομική πορεία της χώρας δίνει τη δυνατότητα για χαλάρωση της λιτότητας χωρίς κάτι τέτοιο να δημιουργεί πρόβλημα στους μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους και νομίζω ότι αυτή τη θέση συμμερίζονται και οι περισσότεροι από τους ευρωπαίους δανειστές μας».

Εθνικά θέματα

Σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις με την πΓΔΜ , τονίζει ότι «από την πλευρά μας έχουμε προσδιορίσει σαφώς τις προϋποθέσεις για τη λύση και αναμένουμε πλέον και από την πΓΔΜ να κάνει τα απαραίτητα βήματα για να καταλήξουμε σε ένα θετικό αποτέλεσμα».
Κατά τον ίδιο, είναι μια ιστορική ευκαιρία και θα ήταν κρίμα αγκυλώσεις και εκατέρωθεν εθνικισμοί να μην επιτρέψουν αυτό το αποφασιστικό βήμα που θα συμβάλει στην σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής και θα δημιουργήσει προϋποθέσεις για την επαναθεμελίωση των σχέσεων των δύο χωρών».
Για τις σχέσεις με την Τουρκία, ο κ. Τζανακόπουλος αφού σημειώνει ότι «η ένταση που προκαλεί η Τουρκία στο Αιγαίο αλλά και η στάση της στο θέμα των δύο στρατιωτικών καθορίζεται από πολλούς παράγοντες που λίγη σχέση έχουν με τη στάση της Ελλάδας», προσθέτει πως «κατά κύριο λόγο απορρέουν από τις επιλογές της Τουρκίας σε ότι αφορά την διαχείριση της εσωτερικής πολιτικής κρίσης που εντάθηκε μετά την απόπειρα πραξικοπήματος αλλά και από τον τρόπο που οι γείτονες μας διαχειρίζονται τα θέματα στα νότια σύνορα τους που αρκετές φορές τους φέρνουν σε αντιπαράθεση με την Ευρώπη αλλά και με τις ΗΠΑ».
Υπογραμμίζει δε, πως η Τουρκία πρέπει να κατανοήσει ότι η πολιτική της διαρκούς αντιπαράθεσης την απομονώνει διεθνώς, αλλά και πως η Ελλάδα είναι σε τελευταία ανάλυση ο πιο αξιόπιστος υποστηρικτής της και η ένταση που προκαλεί στις διμερείς σχέσεις έρχεται σε αντίθεση πρώτα και κύρια με τα δικά της συμφέροντα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης