Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: Η πρόταση του Κινήματος Πέντε Αστέρων για κυβερνητική συνεργασία διχάζει την κεντροαριστερά

Ιταλία: Η πρόταση του Κινήματος Πέντε Αστέρων για κυβερνητική συνεργασία διχάζει την κεντροαριστερά
Η έκκληση του Di Maio αποτελεί μέρος μιας επανειλημμένης προσπάθειας προς τους πολιτικούς αντιπάλους του να αναχαιτίσουν παραδοσιακές διενέξεις και να σχηματίσουν μια λειτουργική κυβέρνηση
Μία νέα προσπάθεια, προκειμένου να αρθεί το πολιτικό αδιέξοδο στην Ιταλία, κατέβαλε σήμερα (29/4/2018) ο επικεφαλής του Κινήματος των Πέντε Αστέρων, Luigi Di Maio προτείνοντας εκ νέου στο κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD) τη  σύσταση ενός κυβερνητικού συνασπισμού.
Σε άρθρο του, στην Corriere Della Sera, ο Di Maio υπογράμμισε τις πολιτικές εκείνες στις οποίες τα δύο κόμματα θα μπορούσαν να συμφωνήσουν, συμπεριλαμβανομένης της σημασίας να παραμείνει η Ιταλία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις εντονότερες προσπάθειες για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
«Είμαι βέβαιος ότι υπάρχουν πολλά σημεία σύγκλισης που κατατείνουν στην ικανοποίηση των αναγκών των πολιτών μας, που είναι το μόνο μας συμφέρον», σημείωσε ο Di Maio.
Και τα δύο κόμματα συμφωνούν ότι πρέπει να τροποποιηθούν οι αποφάσεις της ΕΕ για το προσφυγικό, ώστε να διασφαλιστεί πως η επιβάρυνση των αφίξεων θα κατανεμηθεί πιο ομοιόμορφα σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και τη σημασία της βελτίωσης του υγειονομικού συστήματος της Ιταλίας και της αντιμετώπισης της γραφειοκρατίας.
Η έκκληση του Di Maio αποτελεί μέρος μιας επανειλημμένης προσπάθειας προς τους πολιτικούς αντιπάλους του να αναχαιτίσουν παραδοσιακές διενέξεις και να σχηματίσουν μια λειτουργική κυβέρνηση μετά τις εκλογές της 4ης Μαρτίου που δεν ανέδειξαν ένα ισχυρό κυβερνητικό σχήμα για τη χώρα.
Το PD διακήρυξε μετά τις εκλογές πως θα παραμείνει στην αντιπολίτευση.
Ωστόσο ο προσωρινός ηγέτης του, Maurizio Martina , σημείωσε την Τρίτη (24/4/2018) ότι είναι ανοιχτό να συμμετάσχει σε συνασπισμό με το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, εάν διέκοπτε τις επαφές με τον κεντροδεξιό συνασπισμό, που απαρτίζεται από την άκρα δεξιά του Matteo Salivini και το  Forza Italia του Silvio Berlusconi.
Εντούτοις, το κεντροαριστερό κόμμα είναι βαθιά διχασμένο.
Η εφημερίδα Il Sole 24 Ore ανέφερε ότι ο πρώην ιταλός πρωθυπουργός Matteo Renzi, ο οποίος εξακολουθεί να ασκεί σημαντική επιρροή στο PD, παρά την αποχώρηση του μετά τις εκλογές, αναμένεται να καλέσει τα μέλη να αντιταχθούν σε συνασπισμό με το Κίνημα Πέντε Αστέρων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης