Τελευταία Νέα
Διεθνή

New York Times: Οι ΗΠΑ ζήτησαν από τη Σαουδική Αραβία τον άμεσο τερματισμό της διαμάχης με το Κατάρ

New York Times: Οι ΗΠΑ ζήτησαν από τη Σαουδική Αραβία τον άμεσο τερματισμό της διαμάχης με το Κατάρ
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ζήτησε από το Ριάντ τον άμεσο τερματισμό της κρίσης με το Κατάρ, λέγοντας πως οι ΗΠΑ δεν μπορούν να την υπομείνουν περαιτέρω
Ένα σαφές μήνυμα μετέφερε ο νέος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Mike Pompeo κατά την επίσκεψή του στη Σαουδική Αραβία.
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ζήτησε από το Ριάντ τον άμεσο τερματισμό της κρίσης με το Κατάρ, λέγοντας πως οι ΗΠΑ δεν μπορούν να την υπομείνουν περαιτέρω, όπως αναφέρουν οι New York Times.  
Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ηγήθηκαν το 2017 ενός συνασπισμού αραβικών κρατών, που επέβαλε εμπάργκο στο Κατά με τις κατηγορίες για στενές σχέσεις με το Ιράν και χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.
Ο Pompeo διεμήνυσε στον Σαουδάραβα ομόλογό του Adel Al-Jubeir ότι η διαμάχη πρέπει να τερματιστεί, όπως αναφέρει το δημοσίευμα που επικαλείται ανώτερο αξιωματούχο του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.
Η αμερικανική  κυβέρνηση θεωρεί πως η διαμάχη μεταξύ των αραβικών κρατών είναι ήσσονος σημασίας και αποπροσανατολιστική ενώ υπάρχουν σημαντικότερα ζητήματα, όπως αυτό του Ιράν και μίας πιθανής αντιπαράθεσης μαζί του.
Ο Pompeo επισκέφθηκε εξάλλου τη Μέση Ανατολή προκειμένου να συζητήσει τη συμφωνία του πυρηνικού προγράμματος  του Ιράν, την οποία έχει επικρίνει ο Trump.
Βάσει της συμφωνίας του 2015, το Ιράν δέχθηκε να περιορίσει το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας σε αντάλλαγμα με τον τερματισμό των δυτικών κυρώσεων που έπληξαν την οικονομία της χώρας.
Η συμφωνία για το Ιράν υπογράφηκε από τις ηγέτιδες δυνάμεις του κόσμου.
Υπενθυμίζεται ότι, τόσο η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel όσο και ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron κατά τις επισκέψεις τους στις ΗΠΑ, προσπάθησαν να πείσουν τον Trump να μην αποχωρήσει από τη συμφωνία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης