Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κουμουτσάκος (ΝΔ): Ανησυχία για την πρόθεση Κοτζιά να συγκεντρώσει όλες τις εξουσίες του ΥΠΕΞ στο πρόσωπό του

Κουμουτσάκος (ΝΔ): Ανησυχία για την πρόθεση Κοτζιά να συγκεντρώσει όλες τις εξουσίες του ΥΠΕΞ στο πρόσωπό του
Αν και εφόσον γίνουν πράξη αυτές οι αλλαγές, η επόμενη Κυβέρνηση της Νέα Δημοκρατίας θα τις καταργήσει άμεσα
Προβληματισμό έχει δημιουργήσει στη ΝΔ η απόφαση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά να ισχυροποιήσει τις εξουσίες του για τη χάραξη της εξωτερικής πολιτικής μέσω ενός νέου οργανισμού λειτουργίας του υπουργείου.
Ο τομεάρχης Εξωτερικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος σχολιάζοντας δημοσίευμα της εφημερίδα Το Βήμα επισημαίνει «ότι με βάση τις προτεινόμενες αλλαγές, ο Υπουργός Εξωτερικών θα έχει στο εξής τη συνολική ευθύνη για τη χάραξη της εξωτερικής πολιτικής, αλλαγή που παραβιάζει το Σύνταγμα καθώς αυτή η αρμοδιότητα ανήκει στο σύνολο της Κυβέρνησης και πρωτίστως στον Πρωθυπουργό».

Αναλυτικά ο Γιώργος Κουμουτσάκος αναφέρει:

«Οι πληροφορίες που δημοσιεύονται σήμερα στο Βήμα της Κυριακής σχετικά με τον νέο Οργανισμό λειτουργίας του Υπουργείου Εξωτερικών που ετοιμάζει ο κ. Κοτζιάς δεν μπορούν παρά να μας ανησυχούν έντονα.
Ο Υπουργός Εξωτερικών επιχειρεί να συγκεντρώσει το σύνολο των εξουσιών στο πρόσωπό του, υπονομεύοντας την εύρυθμη λειτουργία του Υπουργείου και καταργώντας απαραίτητες δικλείδες ασφαλείας και θεσμικά αντίβαρα. Η κατάργηση της παρουσίας εκπροσώπου του Νομικού Συμβουλίου του κράτους στα υπηρεσιακά συμβούλια ή η δημιουργία παράλληλων δομών όπως η σύσταση γραφείου εσωτερικών υποθέσεων είναι μόνο δύο από τα πολλά παραδείγματα που καταδεικνύουν τη "λογική” που διέπει τον νέο Οργανισμό.
Το πλέον εξωφρενικό -και ενδεικτικό της αυταρχικής αντίληψης που χαρακτηρίζει τον κ. Κοτζιά- είναι ότι με βάση τις προτεινόμενες αλλαγές, ο Υπουργός Εξωτερικών θα έχει στο εξής "τη συνολική ευθύνη για τη χάραξη της εξωτερικής πολιτικής”, αλλαγή που παραβιάζει το Σύνταγμα καθώς αυτή η αρμοδιότητα ανήκει στο σύνολο της Κυβέρνησης και πρωτίστως στον Πρωθυπουργό.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι αν και εφόσον γίνουν πράξη αυτές οι αλλαγές, η επόμενη Κυβέρνηση της Νέα Δημοκρατίας θα τις καταργήσει άμεσα. Με έναν νόμο και ένα άρθρο-όπως θα έλεγε κάποτε και ο ΣΥΡΙΖΑ.
H Νέα Δημοκρατία θα διαμορφώσει έναν οργανισμό που θα ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες ενός σύγχρονου, αξιοκρατικού και αποτελεσματικού Υπουργείου Εξωτερικών, στην υπηρεσία των εθνικών συμφερόντων και όχι των προσωπικών φιλοδοξιών και των ιδεοληψιών της παρούσας ηγεσίας του».

Τι υποστηρίζει το Βήμα:

Η εφημερίδα, έπειτα από έρευνα και ενδελεχείς συζητήσεις με νομικούς και διπλωματικούς κύκλους, υποστηρίζει πως ο νέος Οργανισμός ουσιαστικά επιδιώκει να διαμορφώσει μια προσωποκεντρική δομή που θα ελέγχεται πλήρως από τον υπουργό Εξωτερικών, τόσο σε επίπεδο θεσμικό όσο επίσης νομικό και οικονομικό, χωρίς την ύπαρξη αντίβαρων και δικλίδων ασφαλείας. Υπογραμμίζει ακόμη πως η σύνθεση του κειμένου είναι κάκιστη και αναβλύζει ερασιτεχνισμό, έργο προφανώς ανθρώπου που δεν έχει την παραμικρή γνώση της λειτουργίας του υπουργείου.
Παρά τα όσα συζητούνται στους διαδρόμους των τριών κτιρίων του υπουργείου, τα προβληματικά σημεία δεν περιορίζονται μόνο στη μείωση των θέσεων των επονομαζόμενων full ambassadors, ούτε στη δημιουργία κλάδου διπλωματών - εμπειρογνωμόνων, θέματα για τα οποία οι αρμόδιες ενώσεις έχουν καταθέσει, εκ των υστέρων, αντιπροτάσεις. Αφορούν ουσιαστικότερα ζητήματα που θίγουν τον τρόπο άσκησης της εξωτερικής πολιτικής και τα οποία μάλλον δεν έχουν τύχει της απαραίτητης προσοχής ακόμη και από όσους "φωνασκούν" ιδιωτικώς αλλά σωπαίνουν δημοσίως (προερχόμενοι τόσο από τον δεξιό όσο και τον αριστερό χώρο).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης