Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ορόσημο ο Μάιος - Στις 14/5 έρχεται το «κουαρτέτο» στις 24/5 κληρώνει για «τεχνική συμφωνία», χρέος και μεταμνημονιακή εποπτεία

Ορόσημο ο Μάιος - Στις 14/5 έρχεται το «κουαρτέτο» στις 24/5 κληρώνει για «τεχνική συμφωνία», χρέος και μεταμνημονιακή εποπτεία
Μέσα στον Μάιο θα κριθεί και η τύχη της δόσης του 1 δισ. ευρώ που εκκρεμεί από τον Μάρτιο και θα αποδεσμευτεί μόνο εφόσον διαπιστωθεί ότι το βουνό των ληξιπρόθεσμων χρεών έχει αρχίσει και υποχωρεί.
Μήνας σημαντικών εξελίξεων και κυρίως κορυφαίων αποφάσεων θεωρείται ο Μάιος από την κυβέρνηση αφού στις επόμενες τέσσερις εβδομάδες θα έχουν ξεκαθαρίσει τα πάντα γύρω από το ελληνικό ζήτημα:
Από το χρέος και το μεταμνημονιακό πλαίσιο εποπτείας μέχρι την 4η αξιολόγηση και την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ που εκκρεμεί και είναι συνδεδεμένη με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και των χρημάτων που χρωστά το κράτος στους ιδιώτες.
Όλα ξεκινούν από τις διαπραγματεύσεις που θα έχει το επόμενο διάστημα το οικονομικό επιτελείο με τους θεσμούς που θα κρίνουν αν θα υπάρξει τεχνική συμφωνία στο Eurogroup της 24ης Μαΐου. Η συγκεκριμένη σύνοδος αποτελεί «σταυροδρόμι» για τις πολιτικές αποφάσεις που θα πρέπει να ληφθούν για τα μέτρα ελάφρυνσης χρέους και το είδος της μεταμνημονιακής εποπτείας.
Οι δανειστές επιστρέφουν στην Αθήνα στις 14 Μαΐου για να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις της 4ης αξιολόγησης και να καταγράψουν την πρόοδο που έχει σημειώσει η Αθήνα πάνω στα 88 προαπαιτούμενα μέτρα.
Η ελληνική πλευρά έχει 15 ημέρες στην διάθεση της προκειμένου να καλύψει το «χαμένο έδαφος» στις μνημονιακές δράσεις και να δημιουργήσει - αν δεν προλαβαίνει - τουλάχιστον  τις προϋποθέσεις για μία «καταρχήν συμφωνία» με τους δανειστές.
Μόνο έτσι θα ανοίξει ο δρόμος για την ολοκλήρωση των συζητήσεων για το χρέος οι οποίες θα κορυφωθούν στο Eurogroup του Λουξεμβούργου, στις 21 Ιουνίου όπου εκεί θα υπάρξουν εκτεταμένες συζητήσεις και διαβουλεύσεις ώστε να κλείσει οριστικό αυτό το ζήτημα και η Ελλάδα να σταματήσει να απασχολεί την ευρωζώνη.
Στο ίδιο Eurogroup θα αποσαφηνιστούν και οι όροι της «ενισχυμένης εποπτείας» όπως την προσδιόρισε ο επίτροπος Μοσκοβισί.
Σύμφωνα, πάντως με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο «θα έχουμε μια ενισχυμένη παρακολούθηση που ουδεμία σχέση έχει με πιστοληπτική γραμμή.
Δεν θα υπάρχει πρόγραμμα, δεν θα υπάρχουν προαπαιτούμενα, δεν θα υπάρχουν αξιολογήσεις».
Παρά ταύτα οι πιστωτές θα μας επισκέπτονται 3 με 4 φορές τον χρόνο για να αξιολογήσουν εκ του σύνεγγυς την πορεία του ελληνικού Προγράμματος και να προβαίνουν στις αντίστοιχες συστάσεις ή επιβραβεύσεις για την πορεία υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων στη μετά το μνημόνιο εποχή.
Πολλές από αυτές τις μεταρρυθμίσεις έχουν ελληνικό χρώμα όχι στον βαθμό που θα ήθελε η κυβέρνηση αφού το αρνητικό προηγούμενο και τα υψηλά πλεονάσματα ( 3,5% έως το 2022) δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια για το παραπάνω που θα ήθελε το Μαξίμου.
Ενδεχομένως το γεγονός αυτό να μην είναι και τόσο αρνητικό, τουλάχιστον σε  αυτή την φάση, όπου η Ελλάδα από τις 21 Αυγούστου και μετά θα είναι «μόνη» έναντι των αγορών.
Ένα στενό μεταμνημονιακό πρόγραμμα θα της δώσει την δυνατότητα να δανείζετε φθηνά από τις κεφαλαιαγορές και μην βάζει χέρι στο «μαξιλάρι» των εσόδων όπου μία τέτοια κίνηση θα ληφθεί ως αρνητική από τους επενδυτές.
Μέσα στον Μάιο θα κριθεί και η τύχη της δόσης του 1 δισ. ευρώ που εκκρεμεί από τον Μάρτιο και θα αποδεσμευτεί μόνο εφόσον διαπιστωθεί ότι το βουνό των ληξιπρόθεσμων χρεών έχει αρχίσει και υποχωρεί.
Το ποσόν είναι διαθέσιμο προς την Αθήνα από την 1η Μαΐου έως και την 15η Ιουνίου, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του ESM.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης