Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τη «συνταγή» με 10 μεταμνημονιακές μεταρρυθμίσεις παρέδωσε ο ΟΟΣΑ, με αυξήσεις φόρων και περικοπές φοροαπαλλαγών

Τη «συνταγή» με 10 μεταμνημονιακές μεταρρυθμίσεις παρέδωσε ο ΟΟΣΑ, με αυξήσεις φόρων και περικοπές φοροαπαλλαγών
Στην ίδια έκθεση προτείνεται επίσης να προχωρήσουν με μεγαλύτερη ένταση οι πλειστηριασμοί ακινήτων και να επιταχυνθούν οι ιδιωτικοποιήσεις ώστε να μειωθεί το τεράστιο δημόσιο χρέος.
Αυξήσεις φόρων σε καύσιμα και ΦΠΑ και μείωση του αφορολογήτου από το 2019, συστήνει ο ΟΟΣΑ στην κυβέρνηση για να πετύχει υψηλά πλεονάσματα.
Στην έκθεση που συνέταξε ο Οργανισμός, και παρέδωσε χθες 30 Απριλίου στον Πρωθυπουργό ο γ.γ. του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία, προτείνεται επίσης κατάργηση των τελευταίων φοροαπαλλαγών ώστε να αυξηθούν οι εισπράξεις από τα παραπάνω φορολογικά βάρη που θα πληρώσουν οι υπόχρεοι.


 Στην ίδια έκθεση προτείνεται επίσης να προχωρήσουν με μεγαλύτερη ένταση οι πλειστηριασμοί ακινήτων και να επιταχυνθούν οι ιδιωτικοποιήσεις ώστε να μειωθεί το τεράστιο δημόσιο χρέος. Τονίζεται επίσης η ανάγκη ολοκλήρωσης του Κτηματολογίου ως το 2020 για να ξεπεραστούν τα εμπόδια στις αποκρατικοποιήσεις (όπως συνέβη στο Ελληνικό) αλλά και να βρεθούν στοιχεία συναλλαγών στην αγορά ακινήτων για να υπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ στις τρέχουσες αγοραίες αξίες.

Αναλυτικότερα, όμως, η «συνταγή» του ΟΟΣΑ προς την ελληνική κυβέρνηση προβλέπει τα εξής:

1.  Μείωση του αφορολογήτου για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες ώστε να υποστηριχθούν οι στόχοι στα πλεονάσματα δεδομένου ότι το κατώτατο όριο αφορολόγητου ( 8.600 ευρώ )είναι αρκετά υψηλό.

2. Κατάργηση των εναπομενουσών φορολογικών απαλλαγών. Στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων ισχύουν 117 ρυθμίσεις που προβλέπουν φοροαπαλλαγές και εκπτώσεις φόρου. Το δημοσιονομικό κόστος φθάνει το 1,179 δισ. ευρώ. Από τις ρυθμίσεις αυτές που εξακολουθούν να ισχύουν ξεχωρίζουν ιδιαίτερα:

-  Η έκπτωση φόρου  των 1.900 – 2.100 ευρώ, που ισοδυναμεί με αφορολόγητο όριο εισοδήματος 8.636 – 9.545 ευρώ. Το 2017 ωφελήθηκαν περίπου 481.914 κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, γλιτώνοντας φόρους 280 εκατ. ευρώ.

-  Η έκπτωση φόρου των 200 ευρώ που παρέχεται σε κάθε φορολογούμενο με αναπηρία 67% και άνω. Την απολαμβάνουν 193.185 φορολογούμενοι με την απώλεια των φορολογικών εσόδων να ανέρχεται σε  14,6 εκατ. ευρώ.

-    Οι απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ κόστισαν πέρυσι 100,4 εκατ. ευρώ. Μόνο η απαλλαγή από το 50% του ΕΝΦΙΑ που εφαρμόστηκε και φέτος ίσχυσε για 1,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων με πολύ χαμηλά ετήσια εισοδήματα και προκάλεσε απώλεια εσόδων 84,59 εκατ. ευρώ.

-  Οι απαλλαγές από την εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος, οι οποίες ωφέλησαν πέρυσι 113.394 φορολογούμενους και κόστισαν 18,06 εκατ. ευρώ.

-    Η απαλλαγή του ΕΚΑΣ από το φόρο εισοδήματος. Ωφελήθηκαν 367.190 χαμηλοσυνταξιούχοι, γλιτώνοντας φόρους 14,49 εκατ. ευρώ.

-   Η απαλλαγή του επιδόματος ανεργίας από το φόρο εισοδήματος. Ωφελήθηκαν φέτος 515.951 άνεργοι φορολογούμενοι, γλιτώνοντας από την πληρωμή φόρων συνολικού ύψους 12,2 εκατ. ευρώ.

3. Μεγαλύτερες εισπράξεις από ΦΠΑ. Οι συντελεστές αυξήθηκαν αλλά ο δείκτης είσπραξης ανήλθε στο 42,3% σε σχέση με τον μέσο όρο στον ΟΟΣΑ. Ως το 2030 πρέπει να αυξηθεί στο 90% δηλαδή να διπλασιαστεί.

4. Αυξήσεις φόρων στα καύσιμα.Ο ΟΟΣΑ παρατηρεί πως στην Ελλάδα ο φόρος στο ντίζελ είναι αισθητά μικρότερος από τον φόρο στη βενζίνη.

5.  Αύξηση κατασχέσεων - πλειστηριασμών. Στο τέλος 2017 το 60% των φορολογουμένων που θα μπορούσαν να δεχθούν κατάσχεση έφτανε στο  1 εκατομμύριο οφειλέτες. «Αυτές οι προσπάθειες παράγουν αποτελέσματα και πρέπει να επιδιωχθούν» τονίζεται στην Έκθεση. Το νέο φορολογικό χρέος μειώθηκε σημαντικά σε 11,5 δισ. ευρώ το 2017 από 14 δισ. ευρώ το 2016 και σχεδόν 16 δισ. ευρώ το 2015.Η αύξηση του συνολικού φορολογικού χρέους μειώθηκε στο 6% το 2017 από 9% το 2016.

6. Μείωση της φοροδιαφυγής με την επέκταση μεθόδων ανάλυσης κινδύνου για ελέγχους  και την ενίσχυση των κινήτρων για εθελοντική φορολογική συμμόρφωση. Προτείνεται επίσης διάδοση του πλαστικού χρήματος αλλά και περισσότερες κληρώσεις από την εφορία.

7. Αλλαγές στα Προγράμματα Πρόνοιας και κοινωνικής προστασίας. Αναφέρεται ιδιαίτερα στην μελέτη που έγινε από την Παγκόσμια Τράπεζα το 2016 για εξορθολογισμό των κοινωνικών δαπανών .

8. Σταδιακή κατάργηση των μέτρων υποστήριξης ορυκτών καυσίμων  όπως ο λιθάνθρακας που παράγεται στην χώρα)

9. Υιοθέτηση του Ευρωπαϊκού συστήματος φορολόγησης στις εκπομπές άνθρακα.

10. Περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις και εφαρμογή στρατηγικής διαχείρισης των περιουσιακών στοιχείων του ελληνικού κράτους. Σε σχέση  με το Υπερταμείο η κυβέρνηση θα πρέπει να συνεχίσει να διασφαλίζει την ευθυγράμμιση της εταιρικής διακυβέρνησης του Υπερταμείου με τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές.
Προϋποθέτει σαφή διαχωρισμό των ρόλων και των ευθυνών μεταξύ διαφόρων διοικητικών οργάνων, καθώς και λειτουργική ανεξαρτησία των διαχειριστών και των εποπτικών αρχών με κατάλληλους ελέγχους και ισορροπίες για την οικοδόμηση της νομιμότητας, μειώνοντας τον κίνδυνο απάτης και την κακοδιαχείριση.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης