Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι 3 αρνήσεις του ΔΝΤ: Δεν συμμετέχει στο 3ο μνημόνιο, δεν εκδίδει θετική DSA για το χρέος, υπονοούμενα για τις τράπεζες

Οι 3 αρνήσεις του ΔΝΤ: Δεν συμμετέχει στο 3ο μνημόνιο, δεν εκδίδει θετική DSA για το χρέος, υπονοούμενα για τις τράπεζες
Το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει στο τρίτο πρόγραμμα και θα εκδώσει αρνητική έκθεση βιωσιμότητας για το χρέος
Με τρεις αρνήσεις θα απαντήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο αδιέξοδο που επίκειται ως προς το ουσιώδες ζήτημα της διευθέτησης του χρέους.
Το ΔΝΤ δεν ζητάει απλά ένα αυτόματο μηχανισμό ενεργοποίησης των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους αλλά ουσιαστικά προτείνει η ελάφρυνση του χρέους να ξεπεράσει τα 50 με 60 δισεκ. μέσω μέτρων και όχι haircut.
Τον Ιούνιο που καλλιεργείται αβάσιμα μια προσδοκία ότι θα κλείσει το ζήτημα του χρέους θα είναι ο μήνας που θα επιβεβαιωθεί ότι
1)Το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει στο τρίτο πρόγραμμα στήριξης
Ούτως ή άλλως δεν υπάρχουν χρονικά περιθώρια.
2)Δεν θα εκδώσει τέλη Ιουλίου θετική έκθεση βιωσιμότητας για το χρέος.
3)Μετά τις ανακοινώσεις για τα stress tests των ελληνικών τραπεζών όπως αναφέρει μια πηγή το Ταμείο θα αφήσει ορισμένα υπονοούμενα τονίζοντας ότι δεν μπορεί να παραμένει χωρίς ριζικές λύσεις το πρόβλημα των NPEs ύψους 95 δισεκ. ευρώ.
Το Ταμείο δεν θα αμφισβητήσει το αποτέλεσμα του stress tests αλλά δεν θα δώσει και πιστοποιητικό επιτυχίας στις ελληνικές τράπεζες.

Το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει στο τρίτο πρόγραμμα και θα εκδώσει αρνητική έκθεση βιωσιμότητας για το χρέος

Το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει στο τρίτο πρόγραμμα, αυτό πρέπει να θεωρείται οριστικό.
Ο ESM ο Μόνιμος Μηχανισμός Στήριξης στην ευρωζώνη θα αποπληρώσει τα δάνεια του ΔΝΤ προς την Ελλάδα ύψους 10 δισεκ. ευρώ αλλά δεν θα αποχωρήσει.
Επειδή δεν έχει δημιουργηθεί ακόμη το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο το ΔΝΤ θα παραμείνει ως τεχνικός σύμβουλος και θα συμμετέχει σε όλους τους επιτόπιους ελέγχους που θα πραγματοποιούν οι δανειστές στην Ελλάδα 4 φορές τον χρόνο.

Το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει στο τρίτο πρόγραμμα για τους εξής βασικούς λόγους

Καταγράφεται σοβαρή διάσταση απόψεων μεταξύ του ΔΝΤ και της Γερμανίας έχει ανακύψει όσον αφορά την διευθέτηση του ελληνικού χρέους.
Το ΔΝΤ ζητάει να υπάρχει ένας αυτόματος μηχανισμός που θα ενεργοποιείται κάθε φορά που το ελληνικό ΑΕΠ αποκλίνει από το πλαίσιο που θα έχει συμφωνηθεί.
Με βάση την γαλλική πρόταση υψηλότερο ελληνικό ΑΕΠ σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν θα λαμβάνει ελάφρυνση του χρέους, χαμηλότερο από τους στόχους που θα τεθούν θα σημαίνει ενεργοποίηση των μέτρων για το χρέος.
Το ΔΝΤ ζητάει λοιπόν για την διαδικασία αυτή να υπάρχει αυτόματος μηχανισμός, όπως ο κόφτης δαπανών που εφαρμόζεται ήδη στην Ελλάδα ή για το πρωτογενές πλεόνασμα.
Η Γερμανία δεν συναινεί με την πρόταση αυτή γιατί ένας τέτοιος μηχανισμός θα δεσμεύει όλα τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης και προφανώς ακόμη κυριαρχεί η άποψη Schaeuble του πρώην Γερμανού ΥΠΟΙΚ και στο νέο ΥΠΟΙΚ τον Scholtz ότι οι τελικές αποφάσεις θα πρέπει να λαμβάνονται κατά το δοκούν.
Μέχρι τώρα σύγκλιση στο χρέος δεν έχει υπάρξει οπότε ακόμη θα απαιτηθεί χρόνος για να γεφυρωθεί το χάσμα.
Το ΔΝΤ έχει ξεκαθαρίσει ότι χωρίς την ύπαρξη αυτόματου μηχανισμού απόκλισης του ΑΕΠ για το ελληνικό χρέος δεν μπορεί να εκδώσει θετική έκθεση βιωσιμότητας DSA.
Χωρίς θετική έκθεση DSA δεν μπορεί το ΤΧΣ να συμμετάσχει στο τρίτο πρόγραμμα στήριξης.

Το ΔΝΤ θα παραμείνει τεχνικός σύμβουλος στην ομάδα εποπτείας

Η ομάδα εποπτείας ή επιτροπείας της Ελλάδος θα αποτελείται από τον ESM, την ΕΕ και το ΔΝΤ με προαιρετική συμμετοχή την ΕΚΤ.
Μάλλον σε αυτή την επιτροπή η ΕΚΤ δεν θα συμμετάσχει.

Ο ηθικός κίνδυνος του ελληνικού χρέους

Το moral hazard ή ηθικός κίνδυνος στο ελληνικό χρέος έγκειται στο εξής.
Από τα 318 δισεκ. του ελληνικού χρέους το 74% είναι δάνειας του ESM, EFSF και διακρατικά δάνεια ενώ το ΔΝΤ έχει χορηγήσει δάνειο περίπου 10 δισεκ.
Η Ελλάδα έχει επίσης 67 δισεκ. σε ομόλογα που κατέχουν θεσμικοί ιδιώτες εκ των οποίων 53 δισεκ. κρατικά ομόλογα και 14,9 δισεκ. έντοκα γραμμάτια.
Με την διαδικασία της διευθέτησης του χρέους που θα συμφωνηθεί τους επόμενους μήνες για μια ακόμη φορά τα δάνεια του επίσημου τομέα ESM, EFSF κ.α. θα επιμηκυνθούν.
Ενώ το μεγάλο μέρος του χρέους θα επιμηκύνεται, η Ελλάδα θα βγαίνει στις αγορές να δανειστεί στηριζόμενα σε ιδιωτικά και θεσμικά κεφάλαια που θα έχουν συγκεκριμένη ημερομηνία λήξεως.
Από την μια οι δανειστές της Ελλάδος όπως ο ESM θα προσφέρει επιμηκύνσεις και από την άλλοι οι ιδιώτες επενδυτές…θα προσφέρουν νέα ιδιωτικά κεφάλαια.
Η επιμήκυνση διασφαλίζει σε κάποιο βαθμό στον ιδιώτη ότι θα αποπληρωθούν τα ομόλογα αλλά από την άλλη αποτελεί και ηθικό κίνδυνο λόγω της στρέβλωσης που δημιουργείται.
Θεωρητικά τα ιδιωτικά κεφάλαια θα πρέπει να καλύψουν τα κρατικά δανεικά του ESM και EFSF αλλά αυτό για να συμβεί θα απαιτηθούν δεκαετίες δημοπρασιών ομολόγων.
Συν τοις άλλοις όλοι κατανοούν ότι ακόμη και εάν υπάρξει διευθέτηση του χρέους θα βελτιωθεί το προφίλ βιωσιμότητας αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης