Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΥΠΟΙΚ Λουξεμβούργου: Γιατί δεν έχει ξεπεραστεί το αδιέξοδο με το ελληνικό χρέος

ΥΠΟΙΚ Λουξεμβούργου: Γιατί δεν έχει ξεπεραστεί το αδιέξοδο με το ελληνικό χρέος
Καμία από τις χώρες που έχουν δεχθεί ευρωπαϊκή στήριξη δεν έχει υπάρξει αναδιάρθρωση του χρέους τους
Στο γεγονός ότι στην ευρωζώνη δεν υπάρχει προηγούμενο για το πως θα μπορούσε να επιλυθεί το πρόβλημα χρέους μιας χώρας που έχει συμμετάσχει σε πρόγραμμα διάσωσης, αποδίδει ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, Pierre Gramegna, ότι δεν έχει ξεπεραστεί ακόμα το αδιέξοδο σχετικά με το ελληνικό χρέος.
Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και το ΔΝΤ προσπαθούν να καταλήξουν σε μια συμφωνία σχετικά με το πως θα κάνουν πιο βιώσιμο το ελληνικό χρέος, που διαμορφώνεται στο 180% του ΑΕΠ.
Οι συζητήσεις έχουν αρχίσει μετά το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα το 2015.
«Ωστόσο, η χρηματοοικονομική βοήθεια στην Ελλάδα αναμένεται να τελειώσει αυτόν τον Αύγουστο και η χώρα δεν γνωρίζει ακόμα πως θα διαμορφωθούν οι μελλοντικές πληρωμές χρέους» σχολιάζει το CNBC στο δημοσίευμα όπου περιλαμβάνονται οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών του Λουξεμβούργου.
Από την πλευρά του, λοιπόν, ο Gramegna υποστηρίζει ότι ο λόγος για τον οποίο η διαδικασία αυτή έχει διαρκέσει τόσο πολύ είναι ότι αυτό δεν έχει ξανασυμβεί πριν.
«Έχουμε μια εποπτεία μετά το πρόγραμμα που εφαρμόζεται σε όλες τις χώρες που έχουν δεχθεί στήριξη.
Στην περίπτωση της Ελλάδας υπάρχουν όμως κάποια επιπλέον στοιχεία: όταν κάτι είναι επιπλέον χρειάζεται περισσότερη συζήτηση» δήλωσε στο CNBC.
Κι ο ίδιος συνέχισε λέγοντας: «Είμαστε σε αρχικά στάδια, διότι πρόκειται για ένα στοιχείο σε σχέση με τον ό,τι είχαμε δει σε άλλα προγράμματα διάσωσης».
Όπως σχολιάζει το CNBC, στις προηγούμενες χώρες που είχαν δεχθεί στήριξη, όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, δεν υπήρξε αναδιάρθρωση χρέους, αλλά η Ελλάδα έχει ζήτηση αναδιάρθρωση.
«Οι πιστωτές της Ελλάδας πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία με το ΔΝΤ σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους έως τις 21 Ιουνίου.
Σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους, όχι η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές θα είναι απότομη, αλλά θα μπορούσε να θέσει και σε κίνδυνο την αξιοπιστία των προγραμμάτων διάσωσης ευρωπαϊκών χωρών» επισημαίνεται στο ίδιο δημοσίευμα.
Πάντως, η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει, έως τον Ιούνιο, 88 προαπαιτούμενα που σχετίζονται με το πρόγραμμα διάσωσης, όπως η επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων.
Από την πλευρά του, ο Gramegna εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα εφαρμόσει τα μέτρα και θα ολοκληρώσει επιτυχώς το τρίτο πρόγραμμα.
«Η ελληνική οικονομία έχει παρουσιάζει καλύτερες επιδόσεις απ' ό,τι αναμενόταν...
Αυτό μας φέρνει στο σημείο όπου η Ελλάδα θα ικανοποιήσει όλες τις δεσμεύσεις της έως το τέλος του Αυγούστου» επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης