Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

F-35A: Απομακρύνεται η παράδοση στην τουρκική πολεμική αεροπορία

F-35A: Απομακρύνεται η παράδοση στην τουρκική πολεμική αεροπορία
Κρίσιμος παράγοντας η στάση του Erdogan μετά τις εκλογές.
Έχουμε γράψει πολλές φορές ότι η εμμονή της Τουρκίας στην αγορά των S-400, αλλά και η γενικότερη ρωσο-ιρανο-τουρκική προσέγγιση, εγκυμονούν τον κίνδυνο της μη παράδοσης των F-35A. Ως εναλλακτικά σενάρια έχουν γραφεί διάφορα για την αγορά από την τουρική αεροπορία των Su-35, αλλά και την πιθανότητα μιας τουρκοποιημένης έκδοσης του Su-57 σαν το μελλοντικό TF-X, αλλά δεν είναι παρά μόνο σενάρια.
Τα παραπάνω έρχεται να επιβεβαιώσει το εξαιρετικά ενδιαφέρον ρεπορτάζ του HellasJournal.com, που αναφέρει ότι η απόφαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ είναι η μη παράδοση των τουρκικών αεροσκαφών F-35A στην τουρκική πολεμική αεροπορία. Φυσικά ο λόγος είναι η αγορά των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S-400, και το μεγάλο πρόβλημα που ονομάζεται ρωσο-ιρανο-τουρκική προσέγγιση, σε συδυασμό με τη βίαιη αντιαμερικανική ρητορική που έχει υιοθετήσει ο Erdogan.

Αποτέλεσμα εικόνας για ερντογαν
Το ρεπορτάζ αναφέρει πως αξιόπιστη πηγή στην Ουάσιγκτον έχει αποκαλύψει ότι οι Αμερικανοί δεν σκοπεύουν να παραδώσουν τα αεροσκάφη. Η πώληση θα ολοκληρωθεί εάν η Τουρκία ακυρώσει τη συμφωνία της με τη Ρωσία για την αγορά του αντιπυραυλικού συστήματος S-400. Εάν δεν την ακυρώσει η πώληση των αμερικανικών αεροπλάνων δε θα γίνει.
Η απόφαση, που δεν δημοσιοποιήθηκε αλλά έχει ενημερωθεί γι’ αυτήν η τουρκική κυβέρνηση, δείχνει την ανησυχία των Αμερικανών για το πιθανό ενδεχόμενο να διαρρεύσει η αμερικανική τεχνολογία προς ξένες χώρες.

Αυτό, βέβαια, που δεν αποκαλύπτεται, είναι αν τελικά τα πρώτα τουρκικά αεροσκάφη, που πρόκειται να παραδοθούν τον ερχόμενο Ιούνιο, παραδοθούν μεν κανονικά στην Τουρκία, αλλά δεν τους επιτραπεί να εγκαταλείψουν τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με το ισχύον χρονοδιάγραμμα, τα τουρκικά αεροσκάφη θα παραμείνουν στις ΗΠΑ προκειμένου να ενταχθούν στην Κοινή Μοίρα Εκπαίδευσης, και θα αρχίσουν να εκπαιδεύουν τους Τούρκους πιλότους.
To τι θα γίνει τελικά με τα τουρκικά F-35A θα το μάθουμε λίαν συντόμως, και σίγουρα θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα των τουρκικών εκλογών και τις μετέπειτα επιλογές της Τουρκίας...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης