Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ρήγας (ΣΥΡΙΖΑ): Οδεύουμε στο τέλος μιας οδυνηρής περιπέτειας, που άνοιξε με ευθύνη ΠΑΣΟΚ – ΝΔ

Ρήγας (ΣΥΡΙΖΑ): Οδεύουμε στο τέλος μιας οδυνηρής περιπέτειας, που άνοιξε με ευθύνη ΠΑΣΟΚ – ΝΔ
«Δεν υπάρχει για εμάς στον ορίζοντα η πιθανότητα παράτασης του μνημονίου ή οποιαδήποτε άλλο καμουφλάρισμα της αυστηρής επιτροπείας», σύμφωνα με τον Π. Ρήγα
«Οδεύουμε πλέον στο τέλος μιας οδυνηρής περιπέτειας, που άνοιξε με ευθύνη ΠΑΣΟΚ – ΝΔ και χαρακτηρίστηκε από δημοσιονομικούς περιορισμούς και σκληρή επιτροπεία, με αντάλλαγμα τη χρηματοδότηση της χώρας», ανέφερε ο Γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Ρήγας, σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη ΚΟΝΤΡΑ NEWS.
Υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι «ορισμένοι επιθυμούν αυτή η έξοδος να έχει αστερίσκους, να συνεχίσει δηλαδή η χώρα να βρίσκεται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο σε ένα μηχανισμό καταναγκασμού ή ακόμα και εκβιασμού άσκησης πολιτικής».
Όπως είπε, «η απάντησή μας είναι ξεκάθαρη, δεν υπάρχει για εμάς στον ορίζοντα η πιθανότητα παράτασης του μνημονίου ή οποιαδήποτε άλλο καμουφλάρισμα της αυστηρής επιτροπείας.
Εργαζόμαστε για την σαφή ολοκλήρωση του προγράμματος και την καθαρή έξοδο, χωρίς καμιά πιστοληπτική γραμμή με προαπαιτούμενα».
Σημείωσε ότι η ολοκλήρωση του προγράμματος και η έξοδος στις αγορές είναι ένας σημαντικός σταθμός, καθώς κλείνει ο κύκλος μιας χαμένης δεκαετίας και  η χώρα θα μπορέσει να λειτουργήσει με κανονικότητα, ενώ η αξιοποίηση αυτής της προσπάθειας μπορεί να καταστεί η αρχή της οριστικής υπέρβασης της κρίσης.
Συμπλήρωσε ότι το ύψος των πλεονασμάτων που μπορεί να δημιουργήσει μια οικονομία πρέπει να αντιμετωπίζεται λαμβάνοντας υπόψη την τεράστια καταστροφή που έχει συντελεστεί στην οικονομία και την κοινωνία τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και ότι «η σημερινή κυβέρνηση μείωσε τους δημοσιονομικούς στόχους κατά είκοσι ολόκληρα δισεκατομμύρια ευρώ σε σχέση με όσα είχε δεσμευτεί η ΝΔ για την τριετία 2015-2018, μειώνοντας τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων.
Ταυτόχρονα, η υπέρβαση των μειωμένων στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα έδωσε τη δυνατότητα να επιστραφεί μέρος αυτής της υπέρβασης στην ελληνική κοινωνία», κάτι που θα γίνει και φέτος με διάθεση σημαντικών πόρων σε στοχευμένα μέτρα ελάφρυνσης των πολιτών και στήριξης του κοινωνικού κράτους.
 «Στόχος μας είναι η δημιουργία προϋποθέσεων για την ανασυγκρότηση της Ελλάδας, την οικοδόμηση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου και για την ανάπτυξη μιας οικονομίας ζωντανής, παραγωγικής και αλληλέγγυας», είπε ο κ. Ρήγας.

«Δεν πρόκειται να υπάρξουν πρόωρες κάλπες»
 
Κληθείς να απαντήσει στο γιατί αποκλείει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, απάντησε ότι η χώρα βρίσκεται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη καμπή και είναι «παντελώς ανεύθυνο, εθνικά επιζήμιο και σφόδρα μικροκομματικό να ζητά κανείς εκλογές μια τέτοια στιγμή».
Ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν πρόωρες κάλπες, «προς μεγάλη απογοήτευση του κ. Μητσοτάκη και των ολιγαρχών που τον στηρίζουν, προς απογοήτευση όλων των αντιδραστικών δυνάμεων που προσπαθούν να εμποδίσουν την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να βγάλει την Ελλάδα από τα μνημόνια που εκείνες μας έβαλαν», αλλά και ότι «οι εκλογές θα διεξαχθούν στο τέλος της τετραετίας αυτής της κυβέρνησης, με τη χώρα οριστικά εκτός μνημονιακών προγραμμάτων».
Ακόμη, ανέφερε ότι η συγκυβέρνηση με τους Ανεξάρτητους Έλληνες έγινε στη βάση μιας έντιμης και ειλικρινούς συνεργασίας, με κοινό στόχο το οριστικό τέλος των μνημονιακών προγραμμάτων και την έξοδο της χώρας από την επιτροπεία.

Για Μητσοτάκη

Κληθείς να σχολιάσει τη στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη, είπε «υπό κηδεμονία», προσθέτοντας ότι εδώ και πολλούς μήνες είναι εμφανές ότι η ατζέντα του ίδιους και της ΝΔ συνολικά «ετεροπροσδιορίζεται πλήρως πάνω στη βάση ενός αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου, στο οποίο τον ακροδεξιό ρυθμό δίνουν ο Α. Γεωργιάδης και ο Α. Σαμαράς».
Ο κ. Ρήγας υπογράμμισε ότι «το σχέδιό τους για αριστερή παρένθεση απέτυχε παταγωδώς και τώρα τους έχει καταβάλλει το άγχος ότι η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα θα καταφέρει να επαναφέρει την οικονομική κανονικότητα στη χώρα, εδραιώνοντας και ενισχύοντας ταυτόχρονα τη θέση της Ελλάδας στην περιοχή, σε μια πολύ ρευστή γεωπολιτική συγκυρία.
Στην προσπάθεια αυτή, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει την αμέριστη συμπαράσταση μεγάλου τμήματος της επιχειρηματικής ολιγαρχίας, που βλέπει τα εδραιωμένα για χρόνια στο παρελθόν προκλητικά προνόμιά της να απειλούνται.
Ωστόσο, η κινητοποίηση των δικτύων εξουσίας του βαθέως κράτους, τα fake news και η εξόφθαλμη προσπάθεια παραποίησης της πραγματικότητας, αφενός ουδόλως μας τρομάζουν και αφετέρου αναδεικνύουν την αδυναμία της Νέας Δημοκρατίας να αρθρώσει πειστικό λόγο».

Προσφυγικό - Λέσβος

Η Λέσβος είναι από τα ακριτικά νησιά που έχουν δεχθεί το μεγαλύτερο βάρος του προβλήματος του προσφυγικού τα τελευταία χρόνια και ταυτόχρονα ένα νησί ταυτισμένο διαχρονικά με τις αξίες της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης και του ανθρωπισμού, είπε οκ. Ρήγας.
Για τα πρόσφατα γεγονότα που συνέβησαν στο νησί τόνισε ότι «δεν τιμούν κανένα» , αλλά και «δεν βρήκαν την αναγνώριση της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών της Μυτιλήνης».
Κατά τον ίδιο, «οι φωνές που προσπαθούν να διαμορφώσουν ένα ρατσιστικό περιβάλλον, μια αντίληψη ακραία, απάνθρωπη και αντικοινωνική, φωνές που είτε εκπορεύονται είτε υιοθετούνται ασμένως από την ηγεσία και τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, να γνωρίζουν ότι θα μας βρίσκουν πάντοτε απέναντι.
Οι εκπρόσωποι των φορέων που αποφάσισαν να απέχουν διάλεξαν τον εύκολο δρόμο της φυγής από το τραπέζι του διαλόγου, γιατί δεν έχουν να προτείνουν λύσεις στα προβλήματα».

Για αυτοδιοικητικές εκλογές
 
«Η στρατηγική που θα ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές θα είναι ευρύτατα σχήματα νίκης που θα έχουν στον προγραμματισμό τους λόγο ένα αναπτυξιακό σχέδιο βασισμένο σε όλα όσα συζητήθηκαν και προγραμματίστηκαν στα αναπτυξιακά συνέδρια», ανέφερε ο κ. Ρήγας.
Υπογράμμισε μάλιστα ότι η συμβολή στην αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας είναι αναγκαίο να υποστηριχτεί από τις τοπικές κοινωνίες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης