Τελευταία Νέα
Διεθνή

Steinmeier: Εάν καταρρεύσει η συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν, υπάρχει κίνδυνος νέας ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή

Steinmeier: Εάν καταρρεύσει η συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν, υπάρχει κίνδυνος νέας ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή
Ο Γερμανός πρόεδρος εξέφρασε δε την ανησυχία του για την εξέλιξη των διατλαντικών σχέσεων :
«Η πόλωση των δυτικών κοινωνιών αποτελεί απειλή για την δημοκρατία», δήλωσε ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Frank – Walter Steinmeier, αναφερόμενος τόσο στην Γερμανία όσο και στις ΗΠΑ.
Εξέφρασε δε την ανησυχία του για την εξέλιξη των διατλαντικών σχέσεων ενώ προειδοποίησε δε για τον κίνδυνο νέας ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή, αν καταρρεύσει η συμφωνία με το Ιράν.
Ανησυχώ πραγματικά, «όχι μόνο επειδή βλέπω από τον Trump κάποια ενοχλητικά tweets, αλλά επειδή αυτή τη στιγμή αλλάζει κάτι επί της ουσίας.
Έχουμε μια νέα κυβέρνηση η οποία δεν μας βλέπει ως ένα κομμάτι μιας κοινότητας στην οποία ενεργούμε από κοινού, αλλά βλέπει τον κόσμο ως μια αρένα στην οποία ο καθένας πρέπει με κάποιον τρόπο να επιβιώσει», τόνισε ο Steinmeier  σε συνέντευξή του στη γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF, με αφορμή της συμπλήρωσης του πρώτου έτους της θητείας του.
Πρόσθεσε ότι η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel και ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron «έκαναν το σωστό» κατά τις επισκέψεις τους στην Ουάσιγκτον.
«Επισήμαναν το ευρωπαϊκό συμφέρον, όχι μόνο στα θέματα πολιτικής εμπορίου, αλλά και σε ό,τι αφορά την διατήρηση της συμφωνίας με το Ιράν, για την οποία η διαπραγμάτευση διήρκησε 10 χρόνια.
Και κάτω από την συμφωνία την υπογραφή του έχει βάλει και ο τότε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, John Kerry».
Σε ό,τι αφορά την στάση της Μόσχας και του Ρώσου Προέδρου  Vladimir Putin ο Steinmeier τόνισε την ανάγκη «να μην προσδιορίζουμε την δική μας εξωτερική πολιτική μόνο με βάση τη σχέση μας με τον σημερινό πρόεδρο» και συμβούλευσε να αποφεύγονται οι υπεραπλουστεύσεις, όπως «ποιος είναι φίλος του Putin και ποιος εχθρός του».
Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, το οποίο απασχολεί σε καθημερινή βάση τον δημόσιο διάλογο, ο Ομοσπονδιακός πρόεδρος διαπίστωσε ότι έχει αυξηθεί η προθυμία για πιο ειλικρινή συζήτηση, ενώ σε ό,τι αφορά τα φαινόμενα αντισημιτισμού που έχουν παρατηρηθεί τελευταία στην Γερμανία, τόνισε ότι «δεν πρέπει να αφήσουμε χώρο στον αντισημιτισμό, εκεί όπου εμφανίζεται δημοσίως» και κάλεσε και τους πολίτες να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης