Τελευταία Νέα
Οικονομία

Εξάμηνη παράταση έως τέλη 2018, σχεδιάζουν να δώσουν οι δανειστές για τα προαπαιτούμενα που δεν προλαβαίνει η Αθήνα

Εξάμηνη παράταση έως τέλη 2018, σχεδιάζουν να δώσουν οι δανειστές για τα προαπαιτούμενα που δεν προλαβαίνει η Αθήνα
Τα τεχνικά κλιμάκια θα αρχίσουν να έρχονται από την Τετάρτη 9 Μαίου στην χώρα μας για να προετοιμάσουν το έδαφος για τις διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν την επόμενη εβδομάδα στο Χίλτον.
Εξάμηνη παράταση, έως τον Δεκέμβριο του 2018, για ορισμένα από τα προαπαιτούμενα μέτρα της 4ης αξιολόγησης που δεν θα προλάβει να υλοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση, εξετάζουν στις Βρυξέλλες μία εβδομάδα πριν την έλευση των τεσσάρων επικεφαλής στην Αθήνα.
Βέβαια τα τεχνικά κλιμάκια θα αρχίσουν να έρχονται από την Τετάρτη 9 Μαίου στην χώρα μας για να προετοιμάσουν το έδαφος για τις διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν την επόμενη εβδομάδα στο Χίλτον.
Στόχος και των δύο πλευρών είναι να υπάρξει τεχνική συμφωνία ( Staff Level Agreement – SLA) στο Eurogroup της 24ης Μαΐου  και από ότι φαίνεται οι πιστωτές θα το επιδιώξουν να συμβεί αυτό, έστω και αν η ελληνική πλευρά δεν είναι ακόμη έτοιμη με τις τελευταίες 88 μνημονιακές υποχρεώσεις.
Στην Βελγική πρωτεύουσα έχουν πάρει τις αποφάσεις τους για να πιέσουν την Αθήνα τόσο -όσο με τα προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης αφού ακόμη και αυτά που θα μείνουν σε εκκρεμότητα θα υλοποιηθούν ούτως ή άλλως.
Θα περιληφθούν στο πρόγραμμα μεταμνημονιακής παρακολούθησης (post programme surveillance) με τα νέα χρονοδιαγράμματα των μεταρρυθμίσεων.
Αυτό δεν σημαίνει ότι θα υπάρξει χαλάρωση, καθώς ορισμένα από τα προαπαιτούμενα που θα μετατεθούν για αργότερα, όπως είναι οι ιδιωτικοποιήσεις στον χώρος της ενέργειας( πώληση του 17% της ΔΕΗ) ή η πώληση του 30% του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών, που συνδέονται άμεσα με τη ρύθμιση του χρέους θα υπάρχει ασφυκτική εποπτεία.
Για τα υπόλοιπα όπως η τοποθέτηση των νέων στελεχών στο Δημόσιο, το Κτηματολόγιο, οι άδειες για τα καζίνο  (μεταξύ των οποίων και αυτό στο Ελληνικό), θα δοθεί η δυνατότητα ολοκλήρωση τους ως τον Δεκέμβριο.

Αυτά για τα οποία δεν πρόκειται  οι πιστωτές να κάνουν τα «στραβά μάτια» είναι τα εξής:

-Κόκκινα δάνεια: Δέσμευση για τον περιορισμό των «κόκκινων δανείων» στα 38,2 δισ. ευρώ ως τα τέλη του 2019).

- Συντάξεις: Ολοκλήρωση του επαναυπολογισμού όλων των συντάξεων για να γίνουν οι μειώσεις το 2019.

-  ΕΚΑΣ: Έκδοση μέχρι τον Ιούνιο της υπουργικής απόφασης για την περικοπή του ΕΚΑΣ του 2019.

-Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί: Πλήρης εφαρμογή του μέτρου (από 1ης  Μαΐου ξεκίνησαν και για όσους έχουν χρέη προς την Εφορία ή τα Ταμεία)  

- Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα : Κατάθεση νέου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, έως τον Μάιο του 2018, με το οποίο η κυβέρνηση θα δεσμεύεται για πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ και μεταρρυθμίσεις για  περίοδο 2018- 2022.       

- Αφορολόγητο: Τον Ιούνιο θα αποφασιστεί αν η μείωση του αφορολόγητου ορίου, ισχύσει το 2019 αντί του 2020.    

- ΕΝΦΙΑ: Αποφάσεις για αναπροσαρμογή συντελεστών και διεύρυνση της φορολογικής βάσης για να εκδοθούν τα εκκαθαριστικά του φόρου τον Αύγουστο του 2018.

- ΦΠΑ στα νησιά: Τέλος Ιουνίου η  κατάργηση της έκπτωσης του ΦΠΑ στα υπόλοιπα πέντε νησιά του Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Κως, Λέρος).

- Αδήλωτη εργασία: Μέχρι το Μάιο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διασύνδεση των ηλεκτρονικών συστημάτων του υπουργείου Εργασίας, του υπουργείου Οικονομικών, του ΣΕΠΕ, ΟΑΕΔ, ΕΦΚΑ και της ελληνικής αστυνομίας για την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών.

- Αγορά εργασίας:  Διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και σε συμφωνία με τους θεσμούς για την ανάπτυξη ενός αξιόπιστου διοικητικού μηχανισμού που θα αξιολογεί την αντιπροσωπευτικότητα στις διαπραγματεύσεις για τις κλαδικές συμβάσεις.

- Ναυτιλία: Αναθεώρηση του ευνοϊκού φορολογικού καθεστώτος.

 Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης