Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Προειδοποιητικό report για τις FAANG μετοχές από την Goldman Sachs

tags :
Προειδοποιητικό report για τις FAANG μετοχές από την Goldman Sachs
Προειδοποιητικό report για τις FAANG μετοχές από την Goldman Sachs 
Στο ιστορικό υψηλό των 187,4 δολαρίων διαπραγματεύεται η μετοχή της Apple στις χρηματιστηριακές αγορές της Νέας Υόρκης, με κεκτημένη ταχύτητα από την περασμένη εβδομάδα και, συγκεκριμένα, την είδηση ότι ο Warren Buffet αγόρασε επιπλέον 75 εκατομμύρια μετοχές του τεχνολογικού κολοσσού.
Όπως αναφέρει η Goldman Sachs σε report της η πορεία της Apple έχει προκαλέσει επιτάχυνση ολόκληρου του κλάδου FAANG (Facebook, Apple, Amazon, Netflix και Google), που αποτελούν πλέον ένα μεγαλύτερο κομμάτι της τεχνολογικής πίτας από ποτέ.
Όπως φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα, οι FAANG αντιπροσωπεύουν πλέον το 27% του δείκτη Nasdaq Composite.



Ωστόσο μέσα στην επενδυτική φρενίτιδα η Goldman Sachs, η οποία εξέτασε μια παρόμοια αναλογία, αυτή του τεχνολογικού τομέα σε δολάρια του δείκτη S&P 500, και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «μεγάλη έκθεση = μεγάλος κίνδυνος».
Κατ 'αρχάς, υπάρχουν ορισμένα στοιχεία σχετικά με τον εντυπωσιακό αντίκτυπο των τεχνολογικών μετοχών στη συνολική αγορά.
Τα τελευταία πέντε χρόνια, η ταχεία αύξηση των πωλήσεων και τα υψηλά περιθώρια κέρδους οδήγησαν τον κλάδο της τεχνολογίας να συμβάλει στο 73% της επέκτασης του περιθωρίου S&P 500 και στο ένα τρίτο της αύξησης των EPS.
Τα ισχυρά θεμελιώδη στοιχεία έχουν οδηγήσει σε αξιοσημείωτη υπεραπόδοση.
Από την αρχή του 2017 ο τεχνολογικός τομέας συνεισέφερε το 43% της συνολικής απόδοσης του δείκτη S&P 500, με τις μετοχές «FANG» να αντιπροσωπεύουν μόνο το 12% της απόδοσης της αγοράς.
Αυτά είναι τα καλά νέα.
Τώρα δεν είναι τόσο καλό.
Πρώτον: Άνευ προηγουμένου συγκέντρωση: Η ευρεία δημοτικότητα του τεχνολογικού κλάδου αυξάνει τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι διαχειριστές χαρτοφυλακίων.
Στην αρχή του 2018, οι μετοχές του τεχνολογικού κλάδου ανέρχονταν στο 26% των χαρτοφυλακίων αμοιβαίων κεφαλαίων μεγάλης κεφαλαιοποίησης, που αντιστοιχούσαν σε αύξηση κατά 235 μονάδων βάσης σε σχέση με τους δείκτες αναφοράς, το μεγαλύτερο μεταξύ των επιχειρηματικών κλάδων.
Τα χρήματα των αμοιβαίων κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου δείχνουν παρόμοια προτίμηση μεταξύ των levered επενδυτών, με 24% καθαρή έκθεση στον τεχνολογικό κλάδο.
Οι παθητικοί επενδυτές εκτίθενται επίσης στον κίνδυνο ύφεσης, δεδομένου του μεγάλου βάρους στον τεχνολογικό κλάδο, στο 25% του ανώτατου ορίου του δείκτη S&P 500.
Δεύτερον: Το ιστορικό ρεκόρ.
Κατά τα τελευταία 50 χρόνια, μόνο ο τομέας της ενέργειας στις αρχές της δεκαετίας του 1980 (26% βάρος), ο τεχνολογικός κλάδος στα τέλη της δεκαετίας του 1990 (35%) και ο χρηματοπιστωτικός κλάδος στα μέσα της δεκαετίας του 2000 (22% ομοίως υπερέβη το 20% του βάρους του δείκτη S&P 500).
Αυτό που συνέβη στη συνέχεια είναι αυτό που προκαλεί μεγάλη ανησυχία, διότι, όπως αναφέρει η Goldman Sachs, «τα τρία αυτά επεισόδια κατέληξαν σε μια απόλυτη πτώση των τιμών που υπερέβαινε το 50% για τον κλάδο και χαμηλή απόδοση σε σχέση με την απόδοση του δείκτη S&P500 κατά 30%».
Ακόμη χειρότερα, όπως προειδοποιεί η Goldman Sachs, «το μεγάλο βάρος του τεχνολογικού τομέα θα μπορούσε εύκολα να προκαλέσει τεκτονικές αλλαγές στην αγορά, εάν οι επενδυτές αποφασίσουν να κατοχυρώσουν τα κέρδη τους και να επενδύσουν σε άλλο κλάδο».



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης