Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Σε υπόθεση που αμφισβητούνται ταμειακά διαθέσιμα και αποπληρωμή δανεισμού απαντάς με αγορά ιδίων μετοχών;

Σε υπόθεση που αμφισβητούνται ταμειακά διαθέσιμα και αποπληρωμή δανεισμού απαντάς με αγορά ιδίων μετοχών;
Η αγορά ιδίων μετοχών γίνεται από κεφάλαια που περισσεύουν και όφελος των μετόχων και όχι για στήριξη της μετοχής από επιθέσεις κερδοσκόπων
Μεγάλη εντύπωση προκάλεσε η χθεσινή ανακοίνωση της Folli Follie, που ουσιαστικά μεταφράζεται ως απάντηση προς το αμερικανικό fund QCM το οποία έχει σορτάρει τη μετοχή και την οδήγησε με την έκθεσή του σε μεγάλες απώλειες.
Κύκλοι της αγοράς σχολίαζαν πως σε μία υπόθεση όπου αμφισβητούνται πάρα πολλά και μεταξύ άλλων τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας, η απάντηση να προχωρήσεις σε αγορές ιδίων μετοχών δεν είναι σωστή.
Γιατί από τη μία η αγορά ιδίων μετοχών δεν είναι για να στηρίζεις τη μετοχή όταν κάποιος σου επιτίθεται αλλά γιατί έχεις πλεόνασμα κεφαλαίων και θεωρείς ότι η επένδυση στην εταιρεία σου τη συγκεκριμένη περίοδο είναι η καλύτερη επένδυση.
Από την άλλη η αγορά ιδίων μετοχών γίνεται ακριβώς για τον παραπάνω λόγο και έχει σκοπό μελλοντικά να δώσει αξία στους μετόχους μέσω της διαγραφής των ιδίων μετοχών.
Τώρα, σε μία περίοδο έντονης αμφισβήτησης να αφαιρέσεις κεφάλαια από την εταιρεία για να στηρίξεις τη μετοχή, σχολιάζουν στελέχη της αγοράς, δεν είναι σωστή επιλογή.
Επιπλέον, κάποιοι σχολιάζουν αυτό που και το bankingnews έχει γράψει, ότι δηλαδή ο βασικός μέτοχος πούλησε πριν ένα χρόνο μετοχές της εταιρείας στα 20 ευρώ ανά μετοχή, και εισέπραξε 23 εκατ. ευρώ.
Θα μπορούσε λοιπόν να βγάλει μία ανακοίνωση, τονίζουν στελέχη της αγοράς, που να λέει για παράδειγμα «ας προσέχουν οι κερδοσκόποι, μην καούν όταν εμπλέκονται με τη Folli Follie» και να βγει μία μεγάλη εντολή αγοράς στο δεύτερο limit down ώστε να περάσει το μήνυμα ότι βάζει πλάτη και δεν δέχεται κανένα να προσβάλει το δημιούργημά του.
Τα ίδια στελέχη σημειώνουν πως μία τέτοια εντολή στο δεύτερο limit down για παράδειγμα θα είχε λειτουργήσει ευεργετικά και πιθανότατα θα βοηθούσε όλη την αγορά.
Μάλιστα φωτογραφίζουν κάποιους άλλους εισηγμένους, για τους οποίους επίσης ακούστηκε ότι μπορεί να εμπλέκονται σε ίδιες υποθέσεις «μαγειρέματος» ισολογισμών, αναφέροντας ότι την ώρα που ακούστηκε η φήμη, ανέβασαν όμορφα τη μετοχή και αμέσως θεωρήθηκε ανυπόστατη η φήμη και οι επενδυτές έστρεψαν αλλού το βλέμμα τους.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης