Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι έλληνες τραπεζίτες σε ομηρία ΤΧΣ, ξένων μελών ΔΣ και SSM – Από την ωμή παρέμβαση στην Εθνική στην βελούδινη λύση στην Alpha

Οι έλληνες τραπεζίτες σε ομηρία ΤΧΣ, ξένων μελών ΔΣ και SSM – Από την ωμή παρέμβαση στην Εθνική στην βελούδινη λύση στην Alpha
Η νέα μέθοδος ελέγχου των ελληνικών τραπεζών είναι τα διοικητικά συμβούλια, χωρίς κόστος οι ελληνικές τράπεζες ελέγχονται πλήρως.
Η ιστορική αντικατάσταση σχεδόν 17-18 μελών διοικητικών συμβουλίων των ελληνικών τραπεζών το 2016 έως τα μέσα του 2017 υποτιμήθηκε.
Στην αρχή υπήρξαν αντιδράσεις γιατί βγάζουν επιχειρηματίες και managers ικανούς στους κλάδους που δραστηριοποιούνται και φέρνουν παροπλισμένους ευρωπαίους τραπεζίτες.
Στην πορεία όλοι κατάλαβαν ότι οι ξένοι δεν είναι αυτοί που απλά ήρθαν στην Ελλάδα γιατί δεν είχαν να κάνουν κάτι άλλο.
Έχουν ρόλο και λόγο, υπήρχε σχέδιο πλήρους ελέγχου των τραπεζών μέσω της εταιρικής διακυβέρνησης.
Υπήρξε η εσφαλμένη εντύπωση στο παρελθόν ότι οι ξένοι θα ελέγξουν τις τράπεζες μέσω εξαγορών, θα έρθει μια ξένη τράπεζα να εξαγοράσει μια ελληνική.
Αυτή η μέθοδος έχει πεθάνει.
Η νέα μέθοδος ελέγχου των ελληνικών τραπεζών είναι τα διοικητικά συμβούλια, χωρίς κόστος οι ελληνικές τράπεζες ελέγχονται πλήρως.  

Υποτιμήθηκε η νέα διοίκηση του ΤΧΣ

Το ίδιο συνέβη και στην περίπτωση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Η εικόνα διάλυσης που εμφάνιζε σε συνδυασμό με την πολύμηνη περίοδο όπου το Ταμείο ήταν ακέφαλο διοικητικά έδινε την εντύπωση ότι αποτελεί έναν εν υπνώσει μέτοχο χωρίς παρέμβαση και χωρίς ρόλο.
Η έλευση του αυστριακού Martin Czurda στην θέση του διευθύνοντος συμβούλου του Ταμείου επίσης υποτιμήθηκε καθώς θεωρήθηκε ότι απλά ήρθε ένας ξένος πρώην τραπεζίτης παροπλισμένος να αναλάβει ένα ΤΧΣ που δεν έχει ουσιώδη ρόλο.
Η μεγάλη αλλαγή στα διοικητικά συμβούλια και η έλευση ενός αυστριακού στο τιμόνι του ΤΧΣ υποτιμήθηκαν αλλά στην πράξη οι ευρωπαίοι, ο SSM και γενικώς οι εποπτικοί μηχανισμοί είχαν πετύχει τον στόχο τους.
Είχαν καταφέρει να ελέγξουν πλήρως το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Όταν η πλειοψηφία των μελών των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών είναι ξένοι στην πράξη δεν διοικεί ο διευθύνων σύμβουλος αλλά συναποφασίζει με το διοικητικό συμβούλιο.
Δυστυχώς επικράτησε – κατά τρόπο ακραία λανθασμένο – ότι οι έλληνες παραδοσιακοί τραπεζίτες που έφθασαν το ελληνικό banking στα 430 δισεκ. ενεργητικό ότι είναι διαπλεκόμενοι και επικίνδυνοι.

Η ακραία εσφαλμένη εντύπωση

Αυτή η εντύπωση ήταν 100% λανθασμένη ωστόσο πέρασε στους γραφειοκράτες των Βρυξελλών, οι θεσμοί είχαν πιστέψει ότι οι παλαιοί έλληνες τραπεζίτες ήταν πληγή και πρέπει να φύγουν….
Ήταν μια ακραία εσφαλμένη διαπίστωση….
Η συρρίκνωση των τραπεζών στα 250 δισεκ. απόρροια της βαθειάς οικονομικής και τραπεζικής κρίσης αποτέλεσε την βασική στρατηγική των ευρωπαίων οι οποίοι μέσω των πλάνων αναδιάρθρωσης επέβαλλαν την συρρίκνωση για να μειώσουν τους κινδύνους συστημικής ευστάθειας αγνοώντας τις συνέπειες που θα αποφέρει στις τράπεζες και στην οικονομία η συρρίκνωση.
Και ενώ οι διοικήσεις των τραπεζών έχουν χάσει την ικανότητα τους ουσιαστικά να διοικούν χωρίς να εγκρίνουν τα σχέδια τους οι ξένοι το σύστημα βίωσε και θα βιώσει 3 σημαντικές διοικητικές αλλαγές ουσιώδους σημασίας.

Οι περιπτώσεις Πειραιώς, Εθνικής και Alpha bank

Η Πειραιώς ήταν ο πρώτος μεγάλος στόχος όπου μετά από ακραίες θεσμικές και αντιθεσμικές παρεμβάσεις ανατράπηκε η παλαιά διοίκηση και αντικαταστάθηκε με μια νέα διοίκηση που τουλάχιστον έχει ελληνικό χαρακτήρα.
Δεν ήταν μόνο το διοικητικό συμβούλιο που έλαβε ή ανέτρεψε αποφάσεις αλλά ο SSM ο Μόνιμος Εποπτικός Μηχανισμός των Τραπεζών ενώ εμφανίζεται ότι είναι ουδέτερη αρχή παρενέβη έντονα στην περίπτωση της Πειραιώς.
Η περίπτωση Φραγκιαδάκη στην Εθνική είναι μια άλλη ωμή παρέμβαση του διοικητικού συμβουλίου και του βασικού μετόχου στο ελληνικό banking.
Χωρίς να αναφερθούμε στην ουσία εάν ορθώς υπήρξε η παρέμβαση του διοικητικού συμβουλίου ή όχι η πραγματικότητα είναι ότι το διοικητικό συμβούλιο το ανώτατο όργανο διοίκησης επέβαλλε την θέση του.
Βέβαια υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι o SSM εναρμονίστηκε πλήρως με το ΤΧΣ ως βασικός μέτοχος της Εθνικής Τράπεζας οπότε και στην περίπτωση της Εθνικής στο τέλος ο SSM…αποδέχθηκε την απόφαση αποπομπής Φραγκιαδάκη.
Η περίπτωση της Alpha bank είναι ειδική.
Ο Δήμος Μαντζούνης ο CEO της Alpha bank είναι αρεστός από το διοικητικό συμβούλιο και τον SSM.
Όμως το ΤΧΣ που ελέγχει το 11% θεωρεί ότι πρέπει να υπάρξει μια βελούδινη διοικητική αλλαγή.
Ο Μαντζούνης θα πρέπει να δρομολογήσει την διαδοχή του οπότε ο ίδιος θα αποφασίσει το πώς και το πότε.
Όμως το μήνυμα έχει δοθεί και από το ΤΧΣ και από τον SSM ότι πρέπει να υπάρξουν διοικητικές αλλαγές και στην Alpha bank.
Εάν αυτές οι διοικητικές αλλαγές ενεργοποιηθούν στην επικείμενη Γενική Συνέλευση ή τους επόμενους μήνες θα το αποφασίσει ο Μαντζούνης.
Η αποχώρηση Μαντζούνη σε καμία περίπτωση δεν θα συνδεθεί ή δεν μπορεί να συνδεθεί με διοικητικά προαποφασισμένη αλλαγή διοίκησης αλλά ως μια ενέργεια ανανέωσης μιας διοίκησης που αποδεδειγμένα έφερε αποτελέσματα και χαρακτηρίστηκε επιτυχημένη.
Όμως ακόμη και στην περίπτωση της Alpha bank όπου δεν υπάρχουν προβλήματα ή κόντρες στο διοικητικό συμβούλιο οι ξένοι θέλουν αλλαγές υπό την έννοια της ανανέωσης.
Το πρόσωπο που θα επιλεγεί ως νέο CEO στην Alpha bank θα πρέπει να εγκριθεί από τον SSM και το διοικητικό συμβούλιο….αν και υπάρχουν αποχρώσες ενδείξεις ότι κάποια κέντρα σχεδιάζουν να πάρουν θέση για τον επόμενο διευθύνοντα σύμβουλο της Alpha bank.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης