Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τι σημαίνει για το πετρέλαιο η απόφαση του Trump για το Ιράν - Ο ρόλος της Σαουδικής Αραβίας και η Saudi Aramco

Τι σημαίνει για το πετρέλαιο η απόφαση του Trump για το Ιράν - Ο ρόλος της Σαουδικής Αραβίας και η Saudi Aramco
Ο Trump ανακοίνωσε την απόφαση του για την απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για το Ιράν
Στην εκτίμηση ότι η απόφαση του Αμερικανού προέδρου, Donald Trump, να αποσυρθούν οι ΗΠΑ από τη συμφωνία για το Ιράν, θα οδηγήσει σε πιο υψηλά επίπεδα τις τιμές του πετρελαίου συγκλίνουν οι αναλυτές.
Σύμφωνα με το CNN Money, το Ιράν ενίσχυσε την παραγωγή πετρελαίου κατά 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα μετά την άρση των κυρώσεων στις αρχές του 2016.
Τουλάχιστον κάποια ποσότητα από αυτό το πετρέλαιο θα αποσυρθεί από την αγορά σε μια στιγμή που οι τιμές του πετρελαίου έχουν ήδη ενισχυθεί καθώς η μείωση της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ και τη Ρωσία αλλά και της αστάθειας στη Βενεζουέλα.
Ο Dan Eberhart της πετρελαϊκής εταιρείας Canary LLC ήταν ξεκάθαρος: «η αποχώρηση από την πυρηνική συμφωνία του Ιράν θα ωθήσει υψηλότερα τις τιμές του πετρελαίου».
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι λίγες ώρες πριν τις ανακοινώσεις του Trump, η Fed ενίσχυσε τις εκτιμήσεις για τις τιμές του πετρελαίου το 2018 κατά 10,5% σε ένα μέσο όρο της τάξης των 65,58 δολ. ανά βαρέλι.
Σύμφωνα με το CNN, κανείς δεν ξέρει πόσο υψηλότερα θα φτάσουν οι τιμές του πετρελαίου.
Αυτό θα καθοριστεί από παράγοντες που περιλαμβάνουν το ύψος του πετρελαίου όπου θα επιβληθούν οι κυρώσεις και το εάν άλλοι μεγάλοι παραγωγοί -όπως οι ΗΠΑ- θα καλύψουν το κενό.
Ωστόσο, ακόμα ένα ερώτημα είναι: Οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή θα ενταθούν ακόμα περισσότερο που οι ΗΠΑ εγκαταλείπει τη συμφωνία του Ιράν;
Συνήθως η ενίσχυση των γεωπολιτικών φόβων για τη Μέση Ανατολή αυξάνει τις τιμές.
Σύμφωνα με αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα της S&P Global Platts, η επαναφορά των κυρώσεων στο Ιράν θα έχει άμεσο αντίκτυπο σε λιγότερο από 200.000 βαρέλια ημερησίως για το ιρανικό πετρέλαιο.
Αυτός ο αριθμός αυξάνεται σε λιγότερο από 500.000 βαρέλια την ημέρα έπειτα από έξι μήνες.
Αυτό είναι ακόμα μια μεγάλη ποσότητα πετρελαίου, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη την έντονη ζήτηση σε όλο τον κόσμο.
Άλλοι μεγάλοι παραγωγοί θα μπορούσαν να καλύψουν την τρύπα που άφησε το Ιράν
Η Σαουδική Αραβία, για παράδειγμα, έχει την ικανότητα να ενισχύσει την παραγωγή.
Ωστόσο, οι αναλυτές λένε ότι η Σαουδική Αραβία θα επιθυμούσε να διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα οι τιμές ενόψει της δημόσιας εγγραφής της Saudi Aramco.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης