Τελευταία Νέα
Πολιτική

Που το πάει ο Γιώργος; - Ποιος κερδίζει από τις επαφές Παπανδρέου με Τσίπρα, Μητσοτάκη;

Που το πάει ο Γιώργος; - Ποιος κερδίζει από τις επαφές Παπανδρέου με Τσίπρα, Μητσοτάκη;
Οι συναντήσεις αυτές δεν είναι ικανές να «κλειδώσουν» πολιτικές συμμαχίες, αλλά διαμορφώνουν κλίμα…
Χθες Τετάρτη 9/5 ο πρώην πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου είχε συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ν. Κοτζιά προκειμένου να ενημερωθεί για τις τελευταίες εξελίξεις στα κρίσιμα εθνικά θέματα (ελληνοτουρκικές σχέσεις, Σκοπιανό, Κυπριακό, κοκ).
Αύριο Παρασκευή 11/5 ο κ.Παπανδρέου θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκη και πάλι για τα εθνικά θέματα.
Σήμερα 10/5 θα συναντηθεί με τον ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ, N. Dimitrov ενώ το επόμενο διάστημα προγραμματίζει διεθνείς επαφές σε Τουρκία, Κύπρο, ΗΠΑ και Κίνα.
Απώτερος στόχος του όπως υποστηρίζει ο ίδιος, είναι να υπάρξει όσο το δυνατόν περισσότερη εθνική συνεννόηση, συναίνεση και κοινή γραμμή για τα εθνικά θέματα.
Η πρωτοβουλία αυτή, όπως και αν ερμηνευθεί, παράγει πολιτικά αποτελέσματα.
Από τη μια «γεννά» καχυποψία, από την άλλη διαμορφώνει ένα πολιτικό τοπίο που «σηκώνει» αρκετούς ελιγμούς και τακτικισμούς.
Το Μαξίμου βρήκε την ευκαιρία με αυτή τη συνάντηση να «πετάξει» ένα ακόμα «καρφί» στον Κ. Μητσοτάκη, τονίζοντας ότι η πόρτα του πρωθυπουργού είναι ανοιχτή πάντα σε όσους ζητούν ουσιαστική ενημέρωση για εθνικά θέματα.
Και πέρα από το στόχο της «απομόνωσης» της ΝΔ, ο κ.Τσίπρας έκανε ένα ακόμα βήμα στην κατεύθυνση της προσέγγισης με το Κίνημα Αλλαγής, κάτι που αποτελεί βασική πολιτική του προτεραιότητα.
Προσέγγιση που ενισχύθηκε και από την τοποθέτηση του κ.Παπανδρέου, ο οποίος έκανε λόγο για την ανάγκη εθνικής συνεννόησης με την κυβέρνηση.
Τοποθέτηση που προκάλεσε προβληματισμό στη ΝΔ.
Μια και η εν λόγω προτροπή του κ.Παπανδρέου ήρθε λίγο μετά την απαίτηση της κας. Γεννηματά για άμεσες πρόωρες εκλογές, την οποία είχε σπεύσει να «αγκαλιάσει» η ΝΔ.
Πέρα όμως από τον όποιο προβληματισμό του, ο κ.Μητσοτάκης γνωρίζει ότι παρά την «φόρτιση» που μπορεί να του προκαλεί το όνομα Παπανδρέου, οι πόρτες διαλόγου και προσέγγισης με το Κίνημα Αλλαγής πρέπει να παραμείνουν όχι μόνο ανοιχτές αλλά και ορθάνοιχτες καθώς είναι ο μοναδικός εν δυνάμει πολιτικός του σύμμαχος προκειμένου να σχηματίσει κυβέρνηση, σε περίπτωση που δεν φτάσει στην αυτοδυναμία.
Υπό αυτά τα δεδομένα, μια συνάντηση με τον Γ. Παπανδρέου, ο οποίος έχει και λόγο και ρόλο στο Κίνημα Αλλαγής, είναι άκρως απαραίτητη για τις «γέφυρες» που θέλει να κτίσει ο κ.Μητσοτάκης.
Οι κινήσεις όμως του κ.Παπανδρέου προκαλούν εύλογα ερωτήματα και στο Κίνημα Αλλαγής.
Οι «ηγετικές» συναντήσεις του με Τσίπρα, Μητσοτάκη, τα όσα είπε για εθνική συνεννόηση με την κυβέρνηση πολύ εύκολα θα μπορούσαν να ερμηνευτούν, ακόμα και ως «διαφοροποίηση» από την κεντρική γραμμή της κας.Γεννηματά που πρόσφατα ζήτησε άμεσα εκλογές.
Από το Κίνημα Αλλαγής έσπευσαν να σημειώσουν αφενός πως ήταν ενήμεροι για τις πρωτοβουλίες του κ.Παπανδρέου και αφετέρου πως αυτές κινούνται στη σωστή κατεύθυνση και εντός του πολιτικού πλαισίου και της στρατηγικής που έχει χαράξει το κόμμα.
Έτσι, το Κίνημα Αλλαγής εμφανίζεται να βγαίνει δυναμικά στο πολιτικό προσκήνιο, να συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση των εξελίξεων και το κυριότερο οι πρωτοβουλίες του να αντιμετωπίζονται θετικά από το σύνολο της κοινωνίας.
Ενέργειες που επιπλέον αναβαθμίζουν και το πολιτικό «προφίλ» του κ.Παπανδρέου.
Είναι προφανές πως οι εν λόγω επαφές δεν είναι ικανές να «κλειδώσουν» πολιτικές συμμαχίες.
Άλλωστε ο κ.Παπανδρέου αποσύνδεσε τις επαφές αυτές από τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις και από τη συνολική στάση του Κινήματος Αλλαγής απέναντι σε ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ.
Δεν μπορεί όμως κανείς να παραγνωρίσει ότι αυτές οι συναντήσεις είναι που διαμορφώνουν κλίμα, που δείχνουν που υπάρχουν περιθώρια συγκλίσεων, που «σπάνε πάγους», που εν τέλει μπορούν να αποδειχθούν άκρως καθοριστικές στο μέλλον για το τι είδους πολιτικές συνεργασίες μπορεί να υπάρξουν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης