Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οριακή άνοδος στη Wall Street, μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό - Εταιρικά και πετρέλαιο στο επίκεντρο

Οριακή άνοδος στη Wall Street, μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό - Εταιρικά και πετρέλαιο στο επίκεντρο
Με οριακά κέρδη άνοιξε η Wall Street, στον απόηχο των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ
Με οριακά κέρδη άνοιξε σήμερα (10/5/2018) η Wall Street, στον απόηχο των κατώτερων των προσδοκιών στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, που μετρίασαν τις ανησυχίες για μια πιο «επιθετική» σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), ενώ οι επενδυτές αναμένουν ορισμένα εταιρικά αποτελέσματα.
Περί τις 16:30, ο Dow Jones Industrial average ενισχυόταν κατά 0,2% στις 24.598 μονάδες, ο S&P 500 σημείωνε άνοδο 0,3% στις 2.707 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείτο κατά 0,3% υψηλότερα στις 7.361 μονάδες.


Σημερινά στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας έδειξαν ότι οι τιμές καταναλωτή των ΗΠΑ σημείωσαν αύξηση μικρότερη από την αναμενόμενη τον Απρίλιο του 2018, καθώς το αυξανόμενο κόστος για τη βενζίνη αντισταθμίστηκε από μια συγκράτηση των τιμών στην υγειονομική περίθαλψη.
Ειδικότερα, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (CPI) σημείωσε άνοδο 0,2%, έναντι αύξησης 0,1% του Μαρτίου.
Στους 12 μήνες έως τον Απρίλιο, ο CPI αυξήθηκε κατά 2,5%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Φεβρουάριο του 2017, μετά από άνοδο 2,4% τον Μάρτιο.
Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τιμών των τροφίμων και της ενέργειας, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,1%, μετά από δύο συνεχόμενες μηνιαίες αυξήσεις κατά 0,2%.
Ο δομικός CPI αυξήθηκε κατά 2,1% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο, όσο και τον Μάρτιο.
Από την πλευρά τους, οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα αυξανόταν κατά 0,3% τον Απρίλιο και ο δομικός δείκτης τιμών καταναλωτή κατά 0,2%.
Την ίδια ώρα, ο δείκτης τιμών για δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης (PCE), ο προτιμώμενος δείκτης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) για τον πληθωρισμό, σημείωσε ετήσια άνοδο 1,9% τον Μάρτιο του 2018, σύμφωνα με διαφορετική έκθεση του υπουργείου Εμπορίου.
Σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch της CME Group, οι προσδοκίες για αυξήσεις των επιτοκίων τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο διαμορφώνονται στο 100% και στο 76% αντίστοιχα.
Εν τω μεταξύ, ξεχωριστά σημερινά στοιχεία έδειξαν ότι οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ παρέμειναν αμετάβλητες την περασμένη εβδομάδα, κοντά σε χαμηλά 49 ετών.
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας, οι αρχικές αιτήσεις για επίδομα ανεργίας παρέμειναν στις 211.000, την εβδομάδα έως τις 5 Μαΐου 2018, ενώ οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει μια αύξηση των αιτήσεων στις 215.000.
Την ίδια ώρα, στο επίκεντρο παραμένει η απόφαση των ΗΠΑ να αποσυρθούν από την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, που προσέφερε σημαντική ώθηση στο πετρέλαιο.
Οι τιμές του «μαύρου χρυσού» υποχωρούν σήμερα, παραμένοντας, ωστόσο, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2014, υπό τον φόβο νέων αμερικανικών κυρώσεων κατά του Ιράν ύστερα από την απόσυρση των ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.
Σημειώνεται ότι το Ιράν παράγει σχεδόν το 4% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου.
Περί τις 16:45, το Brent υποχωρούσε κατά 0,4% στα 76,9 δολ. ανά βαρέλι, ενώ η τιμή του αμερικανικού αργού σημείωνε πτώση 0,2% στα 71 δολ. ανά βαρέλι.
Ο υπουργός Πετρελαίου του Μπαχρέιν, Sheikh Mohammed bin Khalifa Al Khalifa, απηύθυνε σήμερα σαφή προειδοποίηση για το ενδεχόμενο να υπάρξει μια κρίση εφοδιασμού στην αγορά πετρελαίου.
«Ένας από τους κινδύνους που πρέπει να προσέξουμε είναι οι επενδύσεις.
Μετά την πτώση των τιμών το 2015, δεν έχουν επιστρέψει πραγματικά», δήλωσε στο «CNBC» και πρόσθεσε: «και εάν δεν κάνεις επενδύσεις, ενδεχομένως πολύ σύντομα να αντιμετωπίσεις κρίση εφοδιασμού».
Η πρόσφατη άνοδος στις τιμές του πετρελαίου προσφέρει ώθηση στις μετοχές του ενεργειακού κλάδου, με τη μετοχή της Exxon Mobil να ενισχύεται σήμερα κατά 1%.
Η μετοχή της 21st Century Fox ενισχύεται κατά 0,5%, στον απόηχο των αυξημένων κερδών που ανακοίνωσε χθες για το α’ τρίμηνο του 2018.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης