Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς): Βασικός στόχος η ενίσχυση των κεφαλαίων κατά 2%

Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς): Βασικός στόχος η ενίσχυση των κεφαλαίων κατά 2%
Ο κ. Μεγάλου παρουσίασε τους βασικούς στόχους της Τράπεζας Πειραιώς σε ξένους αναλυτές
Τους βασικούς στόχους της Τράπεζας Πειραιώς υπογράμμισε, μιλώντας σε αναλυτές ξένων χρηματοοικονομικών ομίλων, ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Χρήστος Μεγάλου, ο οποίος τους παρουσίασε και τα οικονομικά μεγέθη α’ τριμήνου 2018 του ομίλου.
Ο κ. Μεγάλου τόνισε ότι στόχος της Πειραιώς είναι η αύξηση κατά 2% των κεφαλαίων της, κάτι το οποίο θα επιτευχθεί με την εφαρμογή ενός εμπροσθοβαρούς σχεδίου, πιθανώς και μέσω έκδοσης εναλλακτικού non dilutable κεφαλαίου.
«Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε κάτι άμεσα, αλλά θα εξετάσουμε κάθε δυνατή επιλογή που δεν επιφέρει dilution στους μετόχους μας.
Αυτό περιλαμβάνει από εκδόσεις καλυμμένων ομολόγων έως Tier II capital.
Το πλάνο κεφαλαιακής ενίσχυσης που έχουμε συζητήσει με τον αρμόδιο επόπτη δεν περιλαμβάνει αύξηση κεφαλαίου.
Ο δείκτης των βασικών εποπτικών μας κεφαλαίων (CET1) θα ενισχυθεί κατά 100 μονάδες βάσης από εσωτερική παραγωγή κεφαλαίου και κατά επιπλέον 100 μονάδες βάσης από άλλες ενέργειες, οι οποίες δεν θα επιφέρουν απίσχναση των μετόχων μας, έως το τέλος του έτους», τόνισε ο κ. Μεγάλου.
Παράλληλα προκειμένου να επιτευχθεί η κεφαλαιακή ενίσχυση θα υπάρξει και πώληση assets, μεταξύ των οποίων η θυγατρική στη Ρουμανία, στη Βουλγαρία και την Αλβανία, αλλά και πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων των χαρτοφυλακίων  Amoeba και Arctos.
Από τις πωλήσεις χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων δανείων, συμμετοχών και θυγατρικών το σταθμισμένο σε κίνδυνο ενεργητικό της Πειραιώς αναμένεται να μειωθεί κατά περίπου 3,5 δισ. ευρώ.
Επομένως, αν δεν καταγραφεί ζημιά από τις πωλήσεις, όπως αναμένει η τράπεζα, το όφελος από τη μείωση του σταθμισμένου ενεργητικού θα αυξήσει τον δείκτη CET I από το 14% (τέλος Μαρτίου) στο 15%.
Η διοίκηση της τράπεζας ανακοίνωσε, επίσης, ότι έχουν ήδη δρομολογηθεί ή ολοκληρωθεί ενέργειες οι οποίες εξασφαλίζουν τη μείωση στα κόστη της τράπεζας κατά 80 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο του τριετούς προγράμματος περικοπής στα κόστη κατά 200 εκατ. ευρώ.
Οι μέχρι τώρα αιτήσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα εθελουσίας έχουν φθάσει στις 1.200 (σ.σ. 550 έχουν ήδη αποχωρήσει) με την τράπεζα να εκτιμά ότι ο αριθμός δεν θα μεγαλώσει αισθητά τους επόμενους μήνες, παρότι άτυπα το πρόγραμμα θα παραμείνει ανοικτό καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης