Τελευταία Νέα
Πολιτική

Καθοριστική συνάντηση Τσίπρα - Zaev στις 17/05 - Η ΕΕ διαψεύδει αίτημα να ψηφιστεί η συμφωνία από 180

Καθοριστική συνάντηση Τσίπρα - Zaev στις 17/05 - Η ΕΕ διαψεύδει αίτημα να ψηφιστεί η συμφωνία από 180
Tα βλέμματα δεν είναι στραμμένα μόνο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, αλλά και στις κινήσεις της αντιπολίτευσης σε Αθήνα και Σκόπια
(upd3) Καθοριστική για το μέλλον της πιθανής συμφωνίας Ελλάδας - ΠΓΔΜ για το «Μακεδονικό» είναι η συνάντηση Τσίπρα - Zaev στη Σόφια την Πέμπτη 17 Μαϊου 2018, με την Κομισιόν να διαψεύδει κατηγορηματικά ότι έχει θέσει ως προϋπόθεση για να αποδεχθεί την λύση, την αποδοχή από το ελληνικό κοινοβούλιο με 180 ψήφους.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επανειλημμένως έχει καλέσει όλες τις πλευρές για συμφωνία στο θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ, αλλά δεν υπαγορεύει όρους και προϋποθέσεις» υποστήριξε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς.
Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης προς τον Τύπο,, ο κ.Σχοινάς και ερωτηθείς εάν η Επιτροπή έχει ζητήσει υπερψήφιση της συμφωνίας για το ονοματολογικό με την πΓΔΜ με 180 βουλευτές, είπε ότι η Κομισιόν έχει υπόψη της τα σχετικά δημοσιεύματα και πρόσθεσε ότι η μόνη απάντηση που παραμένει σε ισχύ είναι η πρόσφατη δήλωση του προέδρου, Jean Claude Juncker από τη Βουλή των Ελλήνων: «Δεν είναι δική μου αρμοδιότητα να προτείνω, να υπαγορεύω ή να δίνω κατευθύνσεις σε ένα θέμα που πρέπει να λυθεί μεταξύ σας».
Επίσης, ο κ. Σχοινάς τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις για το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ διεξάγονται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, στις οποίες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν λαμβάνει μέρος.

Τι έγραψε η Αυγή

Στο δημοσίευμα της εφημερίδας Αυγή, αναφερόταν ότι «οι Βρυξέλλες ανησυχούν για τη μικροκομματική τακτική με την οποία αντιμετωπίζουν πολιτικές δυνάμεις στην Αθήνα τις εργώδεις προσπάθειες επίλυσης του «Μακεδονικού».
Για το λόγο αυτό ζητά από το Μέγαρο Μαξίμου ενισχυμένη πλειοψηφία από την ελληνική Βουλή για την έγκριση της τελικής λύσης.
Την ανάγκη υπερψήφισης της συμφωνίας με 180 βουλευτές φέρεται να υποστηρίζει η πλευρά του προέδρου της Κομισιόν Jean Claude Juncker και της ύπατης εκπροσώπου της Ε.Ε. για την εξωτερική πολιτική F. Mongherini.
Μάλιστα, αυτή η πρόταση φέρεται να έχει διαμηνυθεί σε ανώτατα κλιμάκια της ελληνικής κυβέρνησης.
Όπως υπογραμμίζει το δημοσιευμα, «στην Ε.Ε., αλλά και στους κόλπους της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, τελούν με το βλέμμα στραμμένο στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας - Σκοπίων για την επίλυση ενός προβλήματος δεκαετιών, που κληροδοτήθηκε σε αμφότερες τις κυβερνήσεις, Τσίπρα και Zaev αντιστοίχως.
Άλλωστε, τυχόν συμφωνία επί του «Μακεδονικού» θα “ξεκλειδώσει” τον δρόμο της ΠΓΔΜ προς το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. - και αυτός ο σχεδιασμός εντάσσεται σε ευρύτερο στρατηγικό σχέδιο των Βρυξελλών, αλλά και της Ουάσιγκτον, για ανάσχεση της ρωσικής επιρροής στα Βαλκάνια και για “κλείδωμα” τυχόν “κερκόπορτας” προς το εσωτερικό της Ε.Ε».
Tα βλέμματα όλων δεν είναι στραμμένα μόνο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, αλλά και στις κινήσεις των υπολοίπων πολιτικών δυνάμεων στην Αθήνα και στα Σκόπια.
Σύμφωνα, μάλιστα, με ασφαλείς πληροφορίες, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ΠΓΔΜ Mickovski έγινε γίνει αποδέκτης του έντονου ενδιαφέροντος της διεθνούς κοινότητας για επίλυση του θέματος - και κάπως έτσι ερμηνεύεται η έως τώρα προσεκτική στάση του, παρά το γεγονός ότι το VMRO συνεχίζει να ελέγχεται από τον εθνικιστή πρώην πρωθυπουργό N. Gruevski.
Αντιθέτως, ενώ τα ίδια μηνύματα έχουν φτάσει και στον αρχηγό της ελληνικής αντιπολίτευσης, Κυρ. Μητσοτάκη.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το Μέγαρο Μαξίμου έχει διαμηνύσει προς... κάθε ενδιαφερόμενο ότι η Ν.Δ. έχει αποδειχθεί απολύτως αναξιόπιστη, αλλά και πως εφόσον Αθήνα και Σκόπια καταλήξουν σε μια στερεή συμφωνία πνοής, που θα κινείται στο πλαίσιο των ελληνικών «κόκκινων γραμμών», τότε αυτή η συμφωνία θα περάσει σε κάθε περίπτωση από τη Βουλή.

Πρόταση διπλής ονομασίας στο τραπέζι από την ΠΓΔΜ

Μια λεπτή και ευαίσθητη διαπραγμάτευση σχετικά με το πώς θα μπορούσε να συμβιβαστεί η ελληνική “ κόκκινη γραμμή” για χρήση τής υπό διαπραγμάτευση ονομασίας “ erga omnes” με την πολιτική δυσχέρεια της κυβέρνησης Zaev να αλλάξει το σύνταγμα της γείτονος εδώ και τώρα βρίσκεται καθημερινά σε εξέλιξη μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων.
Μετά τις απανωτές επαφές και συναντήσεις των δύο υπουργών Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς και Ν. Dimitrov επεξεργάζονται και διαπραγματεύονται σκληρά τη νομική και διπλωματική φόρμουλα μιας υπό εξέταση συμφωνίας που περιέχει “ βήματα” και “ στάδια” και οδηγεί στην αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας της γείτονος παράλληλα με τους απαραίτητους σταθμούς στον δρόμο προς την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.
Άλλωστε, από την ελληνική πλευρά απορρίφθηκε και άλλη μία "φρέσκια" πρόταση που κατέθεσε η πλευρά της ΠΓΔΜ, η οποία προέβλεπε τη διατήρηση της συνταγματικής ονομασίας της χώρας στο σύνταγμα μαζί με... τη νέα ονομασία.
Για παράδειγμα, μία φράση του τύπου “ Η συμφωνημένη ονομασία της Δημοκρατίας της Μακεδονίας είναι Άνω Μακεδονία” εμφανίζεται από την άλλη πλευρά ως πρόταση που θα μπορούσε να ικανοποιεί και τις ελληνικές ευαισθησίες αλλά και να διασφαλίζει την πολιτική αντοχή της κυβέρνησης Zaev για επικύρωση της συμφωνίας. Ωστόσο, επειδή το πρώτο σκέλος... δεν ισχύει, η πρόταση βρίσκεται εκτός τραπεζιού, καθώς παραβίαζε τη βασική ελληνική "κόκκινη γραμμή".
Σε κάθε περίπτωση, με δεδομένο ότι οι επαφές Κοτζιά - Ντιμιτρόφ είναι διαρκείς, αλλά και ότι... ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες, εφόσον οι διαπραγματεύσεις σημειώσουν τα επόμενα 24ωρα περαιτέρω πρόοδο, τότε θα ανοίξει ο δρόμος για συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον ομόλογό του εκ της ΠΓΔΜ, Ζ. Zaev στη Σόφια, την προσεχή Πέμπτη, στο περιθώριο της Συνόδου Ε.Ε.-Δυτικών Βαλκανίων.
Και αν γίνει αυτή η συνάντηση, μπορεί να αποδειχθεί και ιστορική....».

Χθες (12/5) το bankingnews έγραφε:

Στην τελική ευθεία εισέρχονται οι συνομιλίες Ελλάδας – ΠΓΔΜ για το «Μακεδονικό» όπως προκύπτει από τη σημερινή (12/5/2018) τριμερή συνάντηση  των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών Νίκο Κοτζιά και Nikola Dimitrov και του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ Mattew Nimetz στο Σούνιο.
Πληροφορίες αναφέρουν πως οι διαπραγματεύσεις για το όνομα,έχουν αποφέρει πρόοδο οι συναντήσεις σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών που έχουν εντατικοποιηθεί το τελευταίο διάστημα, με βασικά σημεία διαφωνίας τις συνταγματικές αλλαγές και το erga omnes.
Τη συνάντηση των πρωθυπουργών Ελλάδας και ΠΓΔΜ, Αλέξη Τσίπρα και Zoran Zaev, στις 17 Μαΐου στη Σόφια, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Δ. Βαλκανίων, ανακοίνωσε ο Nimetz με δήλωσή του μετά την 6ωρη συνάντηση που είχε με τους δύο υπουργούς Εξωτερικών.
Όπως είπε ο Nimetz , οι δύο υπουργοί Εξωτερικών είχαν σήμερα ακόμα μία «πολύ σοβαρή συνάντηση», «με σκληρή, εντατική και θετική δουλειά» προετοιμάζοντας τη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών.
Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών δεν προέβησαν σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, που ξεκίνησε στις 10:30 το πρωί ενώ την Παρασκευή (11/5) ο Dimitrov χαρακτήρισε τις διαπραγματεύσεις καθοριστικής σημασίας.
«Βρισκόμαστε σε μια πολύ λεπτή φάση  ενώ αντιμετωπίζουμε μια από τις τελευταίες διαφορές, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της FYROM.

Angelov: Σε κρίσιμο στάδιο οι διαπραγματεύσεις για τις διαφορές στο ονοματολογικό  

 Ο  επικεφαλής  του Γραφείου Διασύνδεσης της ΠΓΔΜ στην Αθήνα, Darko Angelov, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για το όνομα, σημειώνει έχουν αποφέρει πρόοδο οι συναντήσεις σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών που έχουν εντατικοποιηθεί το τελευταίο διάστημα, με βασικά σημεία διαφωνίας τις συνταγματικές αλλαγές και το erga omnes.
Όπως σημειώνει «οι διαπραγματεύσεις για τις διαφορές στο ονοματολογικό βρίσκονται σε κρίσιμο στάδιο, μετά τις πολυάριθμες, εντατικές συναντήσεις μεταξύ των υπουργών Dimitrov και Κοτζιά, οι οποίοι συναντιούνται ξανά, μόλις μια εβδομάδα μετά την προηγούμενη συνάντησή τους.
Προσθέτει ότι «όπως δήλωσε ο υπουργός Dimitrov κατά την προηγούμενη περίοδο σημειώθηκε πρόοδος σε αρκετές πτυχές μια πιθανής λύσης», αν και « παραμένουν βασικές διαφορές όσον αφορά την επιμονή της Ελλάδας για την αλλαγή του Συντάγματός μας και το πεδίο χρήσης του ονόματος».
«Έχουμε εισέλθει σε μια πολύ κρίσιμη φάση και η συνάντηση των δύο υπουργών, αυτήν τη φορά με την παρουσία του ειδικού διαμεσολαβητή, θα παίξει βασικό ρόλο στην προοπτική επίλυσης μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα», καταλήγει ο Darko Angelov.
Πάντως, όπως αναφέρει δημοσίευμα των «Νέων», τα δυο βασικά χαρακτηριστικά του τελευταίου σεναρίου για τη συμφωνία Ελλάδας - ΠΓΔΜ που έχει πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, είναι «συμφωνία τώρα, και ολοκλήρωση σταδιακή μέσα σε δύο χρόνια».
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, το σημαντικότερο σημείο σε αυτή την εκδοχή είναι η διαφαινόμενη πρόθεση των γειτόνων να αποδεχτούν για μια χρήση έναντι όλων (erga omnes) το νέο όνομα που θα συμφωνηθεί (με επικρατέστερα τα Gorna Makedonjia, Nova Makedonjia).


Σπ. Γκ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης