Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απώλειες στη Wall Street, εν μέσω ανησυχιών για τα ομόλογα ΗΠΑ - Πάνω από το 3% η απόδοση του 10ετούς

Απώλειες στη Wall Street, εν μέσω ανησυχιών για τα ομόλογα ΗΠΑ - Πάνω από το 3% η απόδοση του 10ετούς
Με απώλειες άνοιξε η Wall Street, εν μέσω των ανησυχιών γύρω από την αυξημένη βία στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά και την άνοδο στις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων
Με απώλειες άνοιξε σήμερα (15/5/2018) η Wall Street, εν μέσω των ανησυχιών γύρω από την αυξημένη βία στη Λωρίδα της Γάζας, που πυροδότησε η μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Ισραήλ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, ενώ ανησυχίες προκαλεί και η άνοδος που καταγράφουν σήμερα οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων, με το επιτόκιο του 10ετούς να ξεπερνά εκ νέου το «ψυχολογικό» όριο του 3%.
Περί τις 16:30, ο Dow Jones Industrial average υποχωρούσε κατά 0,6% στις 24.746 μονάδες, ο S&P 500 σημείωνε πτώση 0,6% στις 2.713 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείτο κατά 0,9% χαμηλότερα στις 7.348 μονάδες.


Σημερινά στοιχεία έδειξαν ότι οι λιανικές πωλήσεις των ΗΠΑ κατέγραψαν αύξηση για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Απρίλιο του 2018, σε μια ένδειξη ότι οι καταναλωτικές δαπάνες ανακάμπτουν μετά το αδύναμο α’ τρίμηνο του έτους, προσφέροντας στήριξη στην ανάπτυξη της οικονομίας.
Ειδικότερα, το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε πως οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 0,3% τον Απρίλιο, έναντι αύξησης 0,8% του Μαρτίου, τα στοιχεία για τον οποίο αναθεωρήθηκαν ανοδικά, έναντι της αύξησης 0,6% που είχε ανακοινωθεί αρχικά.
Από την πλευρά τους, οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει μια αύξηση 0,3% στις πωλήσεις του Απριλίου.
Σημειώνεται ότι οι πωλήσεις στα καταστήματα ενδυμάτων σημείωσαν αύξηση 1,4%, ενώ στα καταστήματα ειδών σπιτιού και κήπου ενισχύθηκαν κατά 0,4%.
Τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις άσκησαν περαιτέρω πιέσεις στα ομόλογα των ΗΠΑ, ωθώντας σε νέα υψηλά για το 2018 την απόδοση του 10ετούς.
Ενώ τα στοιχεία δεν ενέτειναν τους φόβους για υπερθέρμανση της αμερικανικής οικονομίας, ενίσχυσαν τις προσδοκίες για μια πιο «επιθετική» σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed).
Περαιτέρω πιέσεις στις αποδόσεις ασκούν οι επίμονες ανησυχίες γύρω από τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Κίνα και στις ΗΠΑ, εν μέσω φόβων ότι μια πιθανή εμπορική σύγκρουση θα μπορούσε να ωθήσει υψηλότερα τις τιμές και τον πληθωρισμό, σε μια αρνητική εξέλιξη για τα ομόλογα.
Την ίδια ώρα, οι επενδυτές αναμένουν μια σειρά από ομιλίες αξιωματούχων της Fed, που θα μπορούσαν να προσφέρουν ενδείξεις σχετικά με την οικονομία και τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων.
Περί τις 17:00, η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ ενισχυόταν στο 3,063 (+2,3%).
Υπενθυμίζεται ότι το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου είχε ξεπεράσει το 3% στις 25 Απριλίου 2018 για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2013.
Εν τω μεταξύ, περαιτέρω πιέσεις στους δείκτες της Wall ασκεί η μετοχή της Home Depot, που υποχωρεί κατά 2,5%, στον απόηχο των οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρείας για το α’ τρίμηνο του 2018, που υποδήλωσαν ένα «αργό» ξεκίνημα στις εαρινές πωλήσεις.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης