Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ενδιαφέρον 20 σχημάτων για ΕΛΠΕ, με ΕΝΙ, Total... απουσιάζουν ηχηρά ονόματα – Πολλά private equity Carlyle, Blackstone

Ενδιαφέρον 20 σχημάτων για ΕΛΠΕ, με ΕΝΙ, Total... απουσιάζουν ηχηρά ονόματα – Πολλά private equity Carlyle, Blackstone
Με δεδομένους τους όρους της διαγωνιστικής διαδικασίας, μεγαλύτερη πιθανότητα έχουν οι πετρελαϊκές εταιρίες και λιγότερη τα private equity για τα ΕΛΠΕ
Περίπου 20 επενδυτικά σχήματα θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον για το 51% των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ) σύμφωνα με πληροφορίες.
Στις 18 Μαΐου εκπνέει η ημερομηνία εκδήλωσης ενδιαφέροντος - υπάρχει πιθανότητα παράτασης - για το 51% των ΕΛΠΕ οπότε ως συνηθίζεται άπαξ και η εκδήλωση ενδιαφέροντος δεν είναι δεσμευτική διαδικασία πολλά σχήματα θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον.
Με βάση πληροφορίες τα σχήματα που φαίνεται ότι εξετάζουν σοβαρά να συμμετάσχουν στην διαδικασία για το 51% των ΕΛΠΕ χωρίζονται σε 3 κατηγορίες.

1)Έλληνες επιχειρηματίες που αναζητούν επενδυτικά σχήματα ώστε να συμμετάσχουν στην διαδικασία.
Στους επιχειρηματίες συγκαταλέγονται Κοπελούζος, Μυτιληναίος και μέλος της οικογένειας Βαρδινογιάννη όχι όμως η Motor Oil.
Με δεδομένες τις ρήτρες του διαγωνισμού είναι αδύνατο οι επιχειρηματίες αυτοί να διεκδικήσουν τα ΕΛΠΕ εάν πρωτίστως δεν έχουν εξασφαλίσει κάποιο ισχυρό επενδυτικό σχήμα να τους υποστηρίξει.
Η πιθανότητα να καταλήξουν σε ελληνικό σχήμα τα ΕΛΠΕ είναι μηδενική με βάση τις τωρινές παραδοχές.

2)Έχουν εμφανιστεί επενδυτές στρατηγικού χαρακτήρα δηλαδή πετρελαϊκές εταιρίες με βασικότερες την ΕΝΙ, ΤΟΤΑL και δύο μεγάλες κινέζικες εταιρίες πετρελαιοειδών.
Η έκπληξη είναι ότι οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρίες όπως η Exon Mobil η BP και άλλες έως σήμερα δεν φαίνεται να εκδηλώνουν ενδιαφέρον και προφανώς η εξέλιξη αυτή χρήζει προσοχής.
Επίσης μέχρι τώρα δεν έχει εμφανιστεί καμία ρωσική εταιρία ενώ αναμενόταν ρωσικές εταιρίες να συμμετάσχουν στην διαγωνιστική διαδικασία.
Η έκπληξη εδώ είναι ότι οι μεγάλες εταιρίες πετρελαιοειδών δεν έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους εάν θα συμμετάσχουν στην διαδικασία γενικώς πάντως δεν φαίνεται να υπάρχει ζωηρό ενδιαφέρον.

3)Είναι εντυπωσιακά αυξημένη η συμμετοχή των private equity σχημάτων στην διαδικασία για την εξαγορά του 51% των ΕΛΠΕ.
Π.χ. η Carlyle, η Blackstone, Bain Capital, York Capital θα συμμετάσχουν ενεργά στην πρώτη φάση της εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Συμπέρασμα

Με το 51% των ΕΛΠΕ να αποτιμάται στα 1,2 με 1,3 δισεκ. μαζί με το management η πρώτη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας θα περιλαμβάνει πολλούς υποψηφίους μνηστήρες.
Με δεδομένους τους όρους της διαγωνιστικής διαδικασίας, μεγαλύτερη πιθανότητα – τύχη έχουν οι πετρελαϊκές εταιρίες και λιγότερη τα private equity.
Οι έλληνες συμμετέχοντες εάν δεν εξασφαλίσουν ενεργή συμμετοχή από ισχυρά επενδυτικά σχήματα δεν μπορούν να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο.
Με βάση τα τωρινά δεδομένα οι πετρελαϊκές εταιρίες έχουν θεωρητικό προβάδισμα ενώ πρέπει να αποτιμηθεί και το γεγονός ότι μέχρι τώρα δεν έχουν εμφανιστεί…οι ισχυροί μεγάλοι αμερικανικοί πετρελαϊκοί όμιλοι.
Λέμε μέχρι τώρα γιατί μέχρι τις 15 Μαΐου δεν υπήρχαν ούτε καν αποχρώσες ενδείξεις ότι θα συμμετάσχουν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης