Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Η κρίση στην Ιταλία θα βοηθήσει την Ελλάδα;

Η κρίση στην Ιταλία θα βοηθήσει την Ελλάδα;
Το ερώτημα τώρα που καθίσταται επίκαιρο στη χώρα μας είναι το κατά πόσο η κρίση στην Ιταλία μπορεί να επηρεάσει την Ελλάδα
Προφανώς είναι σειρά της Ιταλίας να "ταρακουνήσει" την Ευρώπη, με τους Luigi Di Maio και Matteo Salvini να ακολουθούν την τακτική των "δοκιμών" των αντοχών των αγορών, μέχρι να βρουν την χρυσή τομή στο τελικό κείμενο της προγραμματικής τους συμφωνίας.
Και μπορεί τα δύο αντιευρωπαϊκά κόμματα, Λέγκα του Βορρά και Κίνημα των Πέντε Αστέρων, να έχουν "λειάνει" τη ρητορική τους, τουλάχιστον ως προς την έξοδο της Ιταλίας από το ευρώ, εντούτοις δεν λείπουν οι "κορώνες" περί διαγραφής χρέους και ανατροπής μεταρρυθμίσεων, οι οποίες ταρακούνησαν τις αγορές.
Το κλίμα στη γείτονα χώρα έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με εκείνο που επικράτησε στην Ελλάδα το πρώτο εξάμηνο του 2015, όταν και ο ΣΥΡΙΖΑ, ως νεοεκλεγείσα κυβέρνηση προσπαθούσε να βρει τη χρυσή τομή μεταξύ του λαϊκισμού του ως αντιπολίτευση και της πραγματικότητας.
Δεν είναι βέβαιο εάν Di Maio και Salvini θα οδηγήσουν τη χώρα τους ένα βήμα πριν την έξοδο, όπως έγινε με την κυβέρνηση Τσίπρα, αλλά αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι έχουμε μπροστά μας κρίσιμες ημέρες για την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.
Και αυτό διότι οι δύο άντρες καλούνται να "προσγειωθούν" σε μία πραγματικότητα που ούτε την εμπειρία έχουν να διαχειριστούν ούτε και το ανάστημα να λάβουν δύσκολες αποφάσεις.
Κάτι που επιβεβαίωσε εμμέσως και ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi, Ιταλός και αυτός, σε μια σιβυλλική δήλωση χτες, ότι η Ευρώπη κινδυνεύει με "πολιτικό κατακερματισμό".
Το ερώτημα τώρα που καθίσταται επίκαιρο στη χώρα μας είναι το κατά πόσο η κρίση στην Ιταλία μπορεί να επηρεάσει την Ελλάδα.
Η απάντηση δεν είναι ξακάθαρη.
Και αυτό διότι από τη μία μεριά αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν δύο "φωτιές" να καίνε στη γειτονιά τους, την Ελλάδα και την Ιταλία, ενώ από την άλλη πλευρά, οι αναταράξεις στις αγορές "χτυπούν" και τα ευαίσθητα ελληνικά assets.
Ας τα πάρουμε από την αρχή...
Οι Ευρωπαίοι έχουν δείξει ότι θέλουν να "ξεμπερδεύουν" με το πρόβλημα της Ελλάδας.
Ήδη μπαίνουμε στον ένατο χρόνο των Μνημονίων και περαιτέρω καθυστερήσεις και παρατάσεις μόνο κακό κάνουν.
Θέλουν η Ελλάδα να μπει στο δρόμο της ανάκαμψης και αυτό το δείχνουν.
Εάν μάλιστα θα πρέπει σύντομα να ασχοληθούν με την Ιταλία, το πιθανότερο σενάριο είναι να κλείσουν άρον άρον τα ζητήματα που μένουν ακόμη ανοιχτά στη χώρα μας, να υιοθετήσουν μια λύση με κεκαλυμένη στήριξη, η οποία θα συνοδεύεται και με αυστηρή, αλλά διακριτική, εποπτεία.
Όπως αποκάλυψε και το bankingnews.gr, η ΕΚΤ γνωρίζει πολύ καλά ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να πετύχει καθαρή έξοδο, γι΄αυτό και θα προωθήσει τη λύση της πιστωτικής γραμμής με τον ESM να διαδραματίζει ένα ρόλο εγγυητή στις μελλοντικές εκδόσεις ομολόγων της Ελλάδος.
Εάν οι Ευρωπαίοι έχουν την πίεση της Ιταλίας, προφανώς θα ενδώσουν σε αυτήν την λύση της ΕΚΤ, η οποία και τους ίδιους θα καλύπτει και το αφήγημα της ανάκαμψης θα εξυπηρετεί.
Για το χρέος...; Μάλλον κάποια άλλη στιγμή... στο μέλλον...
Ακόμη και οι Ιταλοί "μάζεψαν" άρον άρον τα περί διαγραφής του χρέους που κατέχει η ΕΚΤ.
Αυτά θα είναι τα καλά νέα από την κρίση στην Ιταλία.
Τα άσχημα είναι ότι ήδη τα ελληνικά assets έχουν δείξει πόσο ευάλωτα είναι στον κίνδυνο.
Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου βρέθηκε στο 4,3% χτες, ενώ το ελληνικό χρηματιστήριο δέχτηκε δύο στη σειρά τραπεζικά sell off.
Και είναι προφανές ότι αυτές οι κινήσεις λίγο πριν την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, αλλά και στο περιθώριο μας υφέρπουσας κρίσης στην Ιταλία, δεν βοηθούν καθόλου τη χώρα.
Τουναντίον, της θυμίζουν ότι χωρίς τη στήριξη των Ευρωπαίων, η επιστροφή στην κανονικότητα θα είναι ένας δρόμος ανώμαλος.
Και το "ταμειακό μαξιλάρι" θα είναι μικρότερο από το αρχικώς σχεδιαζόμενο, με τη χώρα πάλι να βρίσκεται σε επίπεδα που να μην την συμφέρει να βρίσκεται εκτός μνημονίων...

Αλεξάνδρα Τόμπρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης