Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κατρούγκαλος: Μπορεί να έχουμε λύση στο Σκοπιανό έως τον Ιούνιο – Χρειάζεται ακόμα δρόμος

Κατρούγκαλος: Μπορεί να έχουμε λύση στο Σκοπιανό έως τον Ιούνιο – Χρειάζεται ακόμα δρόμος
Το θέμα για τη μη μείωση των συντάξεων είναι υπαρκτό, θα το θέσουμε στους εταίρους είπε ο κ.Κατρούγκαλος
Την εκτίμηση πως έως τον Ιούνιο μπορεί να υπάρξει λύση στο Σκοπιανό διατύπωσε ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ, Γ. Κατρούγκαλος, επισημαίνοντας πάντως πως υπάρχει ακόμα δουλειά που πρέπει να γίνει.
«Δεν έχουμε τη συμφωνία στο τσεπάκι, χρειάζεται ακόμα δρόμος.
Έχουμε πει ότι για να έχουμε λύση, δεν θα πρέπει να αφήνει καμία ουρά απέξω και να είναι συλλογική και να έχει χαρακτηριστικά μονιμότητας.
Γι αυτό μας χρειάζεται συνταγματική αναθεώρηση.
Τα στοιχεία αυτά πρέπει να ισχύουν «άμεσα».
Δεν μπορούν να μείνουν ζητήματα ανοιχτά.
Η συμφωνία θα πρέπει να λύνει όλα τα ανοιχτά ζητήματα τώρα.
Χρονοδιάγραμμα πρέπει να υπάρχει αλλά π.χ. η υπογραφή συμφωνίας δεν μπορεί να είναι ίδια με τη συνταγματική αναθεώρηση.
Για να είναι εθνικά επωφελής η συμφωνία δεν πρέπει να έχει θέματα που να δημιουργούν αμφισβητήσεις αλυτρωτικές και πρέπει να είναι erga omnes και γι αυτό είναι μια σύνθετη συμφωνία» είπε μιλώντας στο Θέμα Fm ο κ.Κατρούγκαλος, ο οποίος αναφέρθηκε και στο ζήτημα της περικοπής των συντάξεων από το 2019 .
«Δεν είναι θέμα διαπραγμάτευσης μέχρι τον Αύγουστο γιατί μέχρι τότε είμαστε στοχοπροσηλωμένοι στην έξοδο από τα Μνημόνια.
Από εκεί και πέρα το θέμα είναι υπαρκτό και θα τεθεί.
Μετά την καθαρή έξοδο από τα Μνημόνια θα πρέπει προφανώς να τεθεί το θέμα των συντάξεων γιατί έχουν αλλάξει και τα πραγματικά δεδομένα» είπε ο κ.Κατρούγκαλος
«Ο δικός μου νόμος προέβλεπε ότι η προσωπική διαφορά δεν θα κοπεί.
Έξι μήνες μετά στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης ήρθε ο εκβιασμός από το ΔΝΤ που είπε ότι ο ΕΦΚΑ θα είναι ελλειμματικός αν συνεχίζετε να δίνετε προσωπική διαφορά και τότε καταργήθηκε αυτό που προβλεπόταν στο δικό μου νόμο.
Η βάση του εκβιασμού, όμως, ότι ο ΕΦΚΑ δεν θα είναι πλεονασματικός αποδείχθηκε πλήρως ανακριβής και από την άλλη υπερκαλύψαμε τα πλεονάσματα» ανέφερε ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ.
Όσον αφορά το θέμα των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελευθέρους επαγγελματίες ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι «αυτό που εσείς αποκαλείτε πετσόκομμα, το να πληρώνεις εισφορά ανάλογα με το εισόδημα, εγώ το θεωρώ κοινωνική δικαιοσύνη».
«Οι μισοί περίπου από τους ελεύθερους επαγγελματίες δεν μπορούσαν να καταβάλουν τις εισφορές τους.
Εγώ συνέδεσα την υποχρέωση με το πραγματικό τους εισόδημα και όχι με τα πόσα χρόνια ήταν στο επάγγελμα.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, όπως έχουν παραδεχθεί οι ενώσεις των εμπόρων, το 80% των ασφαλισμένων τώρα να πληρώνει λιγότερα χρήματα και το 20% περισσότερα και ορισμένοι πάρα πολλά περισσότερα και αυτό πρέπει να το δούμε στο μέλλον» υποστήριξε ο κ.Κατρούγκαλος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης