Τελευταία Νέα
Διεθνή

NYT: Ο αντίκτυπος στην Ελλάδα από τις αποφάσεις του Trump για Ισραήλ και Ιράν - Η άμεση απειλή

NYT: Ο αντίκτυπος στην Ελλάδα από τις αποφάσεις του Trump για Ισραήλ και Ιράν - Η άμεση απειλή
Οι αποφάσεις του Trump για το Ισραήλ και το Ιράν επηρεάζουν άμεσα την Ελλάδα
Τις συνέπειες που θα υποστεί η Ελλάδα μετά την ένταση που προκάλεσε η απόφαση του Donald Trump σχετικά με την αποχώρηση των ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία του Ιράν αλλά και τη μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ, περιγράφει η New York Times.
Όπως επισημαίνεται στο σχετικό άρθρο, έπειτα από 8 χρόνια όπου η Ελλάδα διατηρείται στη ζωή με δάνεια από την Ευρώπη και το ΔΝΤ, ξαφνικά αναδύεται ο κίνδυνος να την συμπαρασύρουν η παλίρροια που προκάλεσε ο Donald Trump μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία του Ιράν.
«Η αποχώρηση της Ουάσινγκτον από την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν και αλλά και η μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ θα μπορούσε να προκαλέσει μια αλυσίδα γεγονότων που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την εύθραυστη οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας.
Με το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης να πλησιάζει στη λήξη του, η κυβέρνηση προωθεί το μήνυμα ότι σύντομα η Ελλάδα σύντομα θα είναι μια κανονική χώρα, ικανή να "σταθεί" στη διεθνή οικονομία.
Οι αναταραχές στην περιοχή θα δημιουργήσουν νέες απειλές για την οικονομία, την ασφάλειά της, ακόμη και τις σχέσεις της με τους βασικούς εταίρους της - τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση» επισημαίνεται στο δημοσίευμα.
Η Ελλάδα όμως αντιμετωπίζει ήδη προβλήματα με τη γειτονική Τουρκία, ενώ την ίδια στιγμή, η επιδείνωση των σχέσεων της Άγκυρας με τις ΗΠΑ και την ΕΕ έχει ενισχύσει και τις πιέσεις στη χώρα μας.
Μια απότομη αύξηση των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία, η κράτησε σε τουρκικές φυλακές των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τις αρχές Μαρτίου αλλά και μια σειρά προκλητικών κινήσεων από την Τουρκία είναι ενδεικτικές της κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Οι σχέσεις Ελλάδας με ΗΠΑ και Ισραήλ

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τους New York Times, οι σχέσεις της Ελλάδας με ΗΠΑ και Ισραήλ δεν ήταν ποτέ σε καλύτερο σημείο.
Ο Αμερικανός πρέσβης, Geoffrey Pyatt αποκαλεί την Ελλάδα πυλώνα σταθερότητας ενώ την ίδια στιγμή χρησιμοποιεί και τη στρατιωτική βάση στη Σούδα.
«Ωστόσο, όσο περισσότερο η Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλλες χάνουν την επιρροή τους στην Άγκυρα κι όσο πιο μονομερώς ενεργεί η Τουρκία, τόσο μεγαλύτεροι είναι οι κίνδυνοι για την Αθήνα» επισημαίνει ο αρθρογράφος.

Οι αποφάσεις Trump για Ισραήλ και Ιράν

Την ίδια στιγμή, οι αποφάσεις του Trump για το Ισραήλ και το Ιράν μπορούν να προκαλέσουν ρήγμα στις σχέσεις των ΗΠΑ με την ΕΕ, ειδικά εάν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι προχωρούν στην επιβολή κυρώσεων στις ευρωπαϊκές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Τεχεράνη.
Σε αυτή την περίπτωση η Αθήνα θα έρθει αντιμέτωπη με δύσκολες και επικίνδυνες επιλογές, καθώς από τη μία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και από την άλλη είναι και μέλος της ΕΕ.

Η άμεση απειλή

«Οι εταίροι (της Ελλάδας) στην Ευρώπη ξόδεψαν περισσότερα από 326 δισ. ευρώ -σε τρία προγράμματα διάσωσης- που έσωσαν τη χώρα από τη χρεοκοπία.
Οι ΗΠΑ έχουν συνεισφέρει μόνο με 32,1 δισ. ευρώ μέσω του ΔΝΤ.
Η ανάκαμψη της Ελλάδας εξαρτάται από τις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους σχετικά με τη μείωση του ελληνικού χρέους.
Έτσι, η Αθήνα δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά να απομονωθεί από την Ευρώπη παίρνοντας την πλευρά των ΗΠΑ σε οποιαδήποτε μεγάλη διαμάχη.
Αλλά ούτε μπορεί και να εξαρτάται από τη νεοσυσταθείσα αμυντική ικανότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μια όλο και πιο ασταθή περιοχή» αναφέρεται στο δημοσίευμα των New York Times.
Κι αυτή η αστάθεια είναι η μεγαλύτερη άμεση απειλή.
Η Ελλάδα χρειάζεται μεγάλη ανάπτυξη και ετήσιο πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% έως το 2022 για να ανταποκριθεί στις προϋποθέσεις που θέτουν οι πιστωτές της ώστε να συμφωνήσουν στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Την ίδια στιγμή, και η βιωσιμότητα της οικονομίας θα εξαρτηθεί από το μέγεθος αυτής της μείωσης.
Οποιαδήποτε σημαντική άνοδος των τιμών του πετρελαίου, η δυσκολία στις αγορές και οι φόβοι ασφάλειας που θα μπορούσαν να κρατήσουν μακριά τους τουρίστες και τους επενδυτές θα υπονόμευαν την προσπάθεια ανάκαμψης.
Η χώρα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό, ο οποίος πέρυσι συνέβαλε στο 10,3% του ΑΕΠ.
«Το πρόγραμμα διάσωσης μπορεί να φτάνει στο τέλος του και η κυβέρνηση μπορεί να δηλώνει ότι δεν χρειάζεται πιστωτική γραμμή έκτακτης ανάγκης μετά τον Αύγουστο, αλλά έπειτα από οκτώ χρόνια λιτότητας, μεταρρυθμίσεις και θυσίες, η Ελλάδα δεν είναι ξεκάθαρη.
Και οι παράγοντες τους οποίους δεν μπορεί να ελέγξει θα μπορούσαν σύντομα να καθορίσουν το άμεσο μέλλον της» καταλήγει το ίδιο δημοσίευμα.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης