Τελευταία Νέα
Πολιτική

Περιπλέκεται το θέμα των Σκοπίων μετά το νέο όνομα που έβαλαν στο τραπέζι Τσίπρας και Zaev

Περιπλέκεται το θέμα των Σκοπίων μετά το νέο όνομα που έβαλαν στο τραπέζι Τσίπρας και Zaev
Οι δύο πρωθυπουργοί φέρεται να συμφώνησαν στη Σόφια ότι τα βήματά τους από εδώ και πέρα πρέπει να είναι κοινά
Πυκνώνει το μυστήριο γύρω από το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.
Ξαφνικά, προέκυψε ένα όνομα που μέχρι τώρα δεν είχε ξανακουστεί στις συζητήσεις ανάμεσα σε Τσίπρα και Ζάεφ.
Η Η διαρροή ήρθε την Παρασκευή το πρωί από τα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων τα οποία έκαναν λόγο για ονομασία με τον όρο «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν» και καθώς όλα δείχνουν το εν λόγω όνομα συζητείται σοβαρά ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Οι δύο πρωθυπουργοί φέρεται να συμφώνησαν στη Σόφια ότι τα βήματά τους από εδώ και πέρα πρέπει να είναι κοινά.
Τη σκυτάλη παίρνουν τώρα, οι  οι διεργασίες των δύο χωρών με το  Έλληνα πρωθυπουργό να ενημερώνει το πρωί του Σαββάτου τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στη συνέχεια να επικοινωνεί τηλεφωνικά με τους αρχηγούς των κομμάτων.
Το ίδιο  πράττει από την πλευρά του και ο πρωθυπουργός των Σκοπίων. Ακολούθως θα γίνουν οι απαραίτητες συνεννοήσεις μεταξύ των δύο πλευρών για να δουν αν υπάρχει κοινό έδαφος.
Συμβούλιο αρχηγών δεν πρόκειται να γίνει όπως ξεκαθάρισε ο Έλληνας πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη Σόφια, καθώς δεν είναι η ώρα.
Πάντως, προβληματίζει ιδιαίτερα το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας, επέλεξε να επικοινωνήσει τηλεφωνικά την Παρασκευή το απόγευμα, κατ’ εξαίρεση, με τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης προκειμένου να τον ενημερώσει ότι με τον κ. Ζόραν Ζάεφ συζητούν το όνομα «Μακεδονία του Ίλιντεν» και ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την πλευρά του, δεν ανέφερε λέξη από το βήμα της Βουλής για τη συνομιλία του με τον πρωθυπουργό ενώ η ανακοίνωση του κόμματος βγήκε αρκετή ώρα αφότου τελείωσε η ομιλία του.
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η ΝΔ, επισημαίνεται ότι « οποιαδήποτε αναφορά του Ίλιντεν στο όνομα της γειτονικής χώρας όχι μόνο δεν θέτει τέλος στον αλυτρωτισμό των Σκοπίων, αλλά αντιθέτως τον επιβεβαιώνει και τον ενισχύει. Γι αυτό είναι απαράδεκτο ακόμη και να τίθεται προς συζήτηση».
Στην ίδια γραμμή, είχαν κινηθεί νωρίτερα, από το βήμα μάλιστα της Βουλής, ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Βαγγέλης Βενιζέλος και η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, που και οι δύο υποστήριξαν ότι η ονομασία «Μακεδονία του Ίλιντεν» αποτελεί επιτομή του αλυτρωτισμού.    
Πάντως, κυβερνητικά στελέχη, χωρίς να επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει κατάληξη, εκτιμούν ότι με την ονομασία «Μακεδονία του Ίλιντεν», υπάρχει γεωγραφική διαφοροποίηση από την ελληνική Μακεδονία, ενώ το όνομα θα είναι erga omnes προς χρήση μέσα και έξω, κάτι που αποδέχονται τα Σκόπια.
Η εν λόγω ονομασία επίσης, δεν αφήνει περιθώριο να γίνεται αναφορά στην αρχαία Ελλάδα, αφού η Εξέγερση του Ίλιντεν έγινε το 1903. Ακόμη, υποστηρίζουν ότι σύμφωνα με όσα εκτιμά ο Ζόραν Ζάεφ, αυτή την ονομασία, μπορεί να τη δεχθεί το κόμμα του Γκρούεφσκι, το εθνικιστικό VMRO.
Εν τω μεταξύ, διπλωματικές πηγές σχολίαζαν, ότι το πλαίσιο της λύσης που συζητούσαν μέχρι τώρα οι δύο πλευρές περιελάμβανε μία λέξη και αυτή στη σλαβική διάλεκτο.
Οπότε αναρωτιούνται τι άλλαξε από αυτή τη θέση και φτάσαμε να συζητάμε για ονομασία με τρεις λέξεις.
Τίθενται τα ερωτήματα στη συνέχεια, όπως συμπληρώνουν,πως θα αποκαλούνται οι κάτοικοι της συγκεκριμένης χώρας αλλά και πως θα αναφέρεται η γλώσσα.
Επιπροσθέτως, αυτή η εξέλιξη αφήνει περισσότερα θέματα ανοιχτά, απ’ όσα θεωρείτο ότι κλείνει όπως για παράδειγμα τους ομοεθνείς τους σε άλλες χώρες συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.
Ακόμη, πολλοί μιλούν για δημοψήφισμα το Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο στα Σκόπια.
Αυτό όμως σημαίνει ότι δεν είναι δυνατό να σταλεί επιστολή στο ΝΑΤΟ νωρίτερα καθώς κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Από την άλλη όμως, οι Νατοϊκοί πιέζουν να υπάρξει λύση μέχρι τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης