Yildirim (πρωθ. Τουρκίας): Θα σταματήσει η ένταση αν πάψετε να θεωρείτε όλο το Αιγαίο δικό σας

Yildirim (πρωθ. Τουρκίας): Θα σταματήσει η ένταση αν πάψετε να θεωρείτε όλο το Αιγαίο δικό σας
"Είναι παράλογο να αναμένεται προνομιακή μεταχείριση για τους στρατιώτες αυτούς (τους δυο Έλληνες που κρατούνται στην Τουρκία)", τονίζει ο Yildirim

Η Ελλάδα δεν θα πρέπει να περιμένει προνομιακή μεταχείριση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που συνελήφθησαν, τονίζει ο Τούρκος πρωθυπουργός, Binali Yildirim, σε συνέντευξή του στο "Βήμα της Κυριακής", υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «η πηγή της έντασης μεταξύ Τουρκίας - Ελλάδας είναι η ελληνική αντίληψη που θεωρεί ολόκληρο το Αιγαίο συνολικά ελληνική θάλασσα».
Μάλιστα, σημειώνει ότι «η Τουρκία δεν αμφισβητεί την κυριαρχία της Ελλάδας σε νησιά που πέραν πάσης αμφιβολίας έχουν παραχωρηθεί σε αυτή μέσω έγκυρων διεθνών οργάνων»,  αλλά και ότι «το καθεστώς ορισμένων γεωγραφικών μορφωμάτων των οποίων η κυριαρχία δεν έχει αποδοθεί στην Ελλάδα με έναν αναμφισβήτητο και ξεκάθαρο τρόπο εντάσσεται στον κατάλογο των διαφορών στο Αιγαίο».
Σύμφωνα με τον Binali Yildirim «η θεμελιώδης πηγή της έντασης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας είναι η ελληνική αντίληψη που θεωρεί ολόκληρο το Αιγαίο ελληνική θάλασσα, παραγνωρίζοντας τα νομικά και νόμιμα συμφέροντα της Τουρκίας ως παράκτιου κράτους.
Η αποτροπή της έντασης στο Αιγαίο δεν μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τις προσπάθειες της Τουρκίας.
Η κάθε πλευρά γνωρίζει τις ευαισθησίες της άλλης.
Αναμένουμε υπεύθυνη και ώριμη στάση και από την ελληνική πλευρά, συμπεριλαμβανομένου και του Τύπου, αν μου επιτρέπετε!».
Κατά τον ίδιο, «ο διαρκής διάλογος είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος αποσυμπίεσης της έντασης»,  η ενίσχυση των σχέσεων των δυο λαών θα βοηθήσει να ξεπεραστούν οι προκαταλήψεις», πρέπει «να εστιάσουμε σε έργα και ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος παρά σε εκείνα που μας χωρίζουν».
 Περαιτέρω, ο Τούρκος πρωθυπουργός  στο Κυπριακό «φωτογραφίζει» μια μετατόπιση προς μια λογική δυο κρατών, απορρίπτει τις αιτιάσεις περί παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διαβεβαιώνει ότι η Άγκυρα παραμένει αξιόπιστος σύμμαχος του ΝΑΤΟ, αλλά και ότι "η τουρκική ένταξη στην ΕΕ θα είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας".

Για τους 2 Έλληνες στρατιωτικούς

"Οι νομικές διαδικασίες που ξεκίνησαν εναντίον τους είναι ίδιες για όποιον παραβιάζει τους τουρκικούς νόμους.
Είναι παράλογο να αναμένεται προνομιακή μεταχείριση για τους στρατιώτες αυτούς», τονίζει ο Τούρκος πρωθυπουργός.
Προσθέτει ότι «μάθαμε ότι οι Αρχές εξετάζουν ακόμη τις ψηφιακές αποδείξεις που ανήκουν στους στρατιώτες.
Ένα από τα τρία τηλέφωνα που κατείχαν είναι ένα στρατιωτικό τηλέφωνο με κρυπτογράφηση.
Η μεταχείρισή τους ενώ βρίσκονται σε κράτηση είναι δίκαιη».
Συμπληρώνει δε, πως έχουν διαρκή πρόσβαση οι δικηγόροι και οι εκπρόσωποι του ελληνικού προξενείου, ενώ τους έχουν επισκεφτεί οι οικογένειές τους, ένας ιερέας και ένας ευρωβουλευτής.

Κυπριακό

«Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι μια επίλυση του Κυπριακού θα συμβάλλει στην ασφάλεια και στην ευημερία όλης της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου. Υποστηρίζουμε ότι μόνο μια επίλυση μέσω διαπραγματεύσεων με βάση τον διάλογο και τη διπλωματία μπορεί να είναι βιώσιμη», τονίζει ο Binali Yildirim.
Ωστόσο , υποστηρίζει ότι «οι Ελληνοκύπριοι ακόμη δεν μπορούν να χωνέψουν την πολιτική ισότητα με τους Τουρκοκύπριους».
Όπως αναφέρει, «στην πραγματικότητα, κάθε διαδικασία επίλυσης από το 1968 απέτυχε για τον ίδιο λόγο.
Εφόσον οι Ελληνοκύπριοι δεν αλλάξουν τρόπο σκέψης, πρέπει να βασίσουμε μια μελλοντική διαδικασία στη σημερινή πραγματικότητα στο νησί και στην εμπειρία προηγούμενων διαπραγματεύσεων».
Αναφορικά με τους υδρογονάνθρακες, σημειώνει πως «το θέμα αποτελεί άλλο ένα παράδειγμα της κοντόφθαλμης ελληνοκυπριακής προσέγγισης.
Συνεχίζουν να δρουν σαν το νησί να τους ανήκει αποκλειστικά.
Αγνοούν τα αναπαλλοτρίωτα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.
Η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματά τους, καθώς και τα δικά της δικαιώματα και συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο».

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS