Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μεταξύ φιλελεύθερων, εθνικιστικών και αριστερών ποιοι είναι οι πιο φιλικοί στις αγορές;

Μεταξύ φιλελεύθερων, εθνικιστικών και αριστερών ποιοι είναι οι πιο φιλικοί στις αγορές;
Τα εθνικιστικά κινήματα της Ευρώπης τα πιο φιλικά στις αγορές
Ένας μύθος καταρρίπτεται.
Σε μια αυθόρμητη ερώτηση μεταξύ της φιλελεύθερης ιδεολογίας, της εθνικιστικής ιδεολογίας και της αριστερής – κομμουνιστικής ιδεολογίας ποια πιστεύετε είναι πιο φιλική προς τις αγορές τι θα απαντούσατε;
Μάλλον η φιλελεύθερη ιδεολογία είναι πιο φιλική προς τις αγορές.
Και όμως η απάντηση αυτή είναι λάθος.
Την πιο φιλική προς τις αγορές πολιτική ακολουθούν τα εθνικιστικά κινήματα και αποδείξεις αποτελούν η Ουγγαρία και η Ιταλία.
Οι εθνικιστές στην προσπάθεια τους να ισχυροποιήσουν την έννοια του έθνους δεν περιχαρακώνονται αλλά δημιουργούν ισχυρά κίνητρα ανάπτυξης της ιδιωτικής οικονομίας.
Οι εθνικιστές πιστεύουν και στηρίζουν την ιδιωτική οικονομία και κυρίως τις ξένες επενδύσεις.
Εθνικιστικό κίνημα δεν σημαίνει κλείνω τα σύνορα, δημιουργώ ένα αυτοτροφοδοτούμενο οικονομικό μοντέλο στηριζόμενο στην εσωτερική παραγωγή και παύω να έχω επαφή με τον έξω κόσμο.
Αυτή είναι η γραμμή των απολυταρχικών κομμουνιστικών καθεστώτων όπως της Βενεζουέλας και της Βορείου Κορέας.
Θα πουν πολλοί ίσως απαξιωτικά;
Οι εθνικιστικές οπαδοί των αγορών;
Ναι είναι η απάντηση.
Ας δούμε δύο περιπτώσεις στην Ευρώπη της Ουγγαρίας όπου ο Orban o πρωθυπουργός της χώρας έχει στιγματιστεί ως ακροδεξιός, εθνικιστής από τους επικριτές του.
Για τον μέσο έλληνα ο Orban δεν είναι τίποτε άλλο από ένα πρωθυπουργό που κλείνει τα σύνορα του στους λαθρομετανάστες και για την αριστερή προπαγάνδα ένας ακροδεξιός που μολύνει την Ευρώπη.
Για να δούμε όμως ποια είναι η πραγματικότητα στην Ουγγαρία;
Ο φόρος εισοδήματος στην Ουγγαρία είναι ύψους 15%
Ο εταιρικός φόρος, ο φόρος των εταιριών δηλαδή είναι 9% ο χαμηλότερος στην Ευρώπη.
Μια ξένη εταιρία που ξεκινάει να δραστηριοποιείται στην Ουγγαρία εάν προσλάβει Ούγγρους ή εάν επενδύσει σε ανάπτυξη τότε για τα πρώτα δύο χρόνια απαλλάσσεται του εταιρικού φόρου.
Ο κανονικός συντελεστής του φόρου προστιθέμενης αξίας είναι 27% από τον Ιανουάριο του 2012 - ο υψηλότερος στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ωστόσο υπάρχει μειωμένος συντελεστής 5% για τα περισσότερα φάρμακα και ορισμένα τρόφιμα και μειωμένος συντελεστής 18% για συνδέσεις στο Διαδίκτυο, εστιατόρια και τροφοδοσία, γαλακτοκομικά και αρτοσκευάσματα, ξενοδοχειακές υπηρεσίες.
Τα μερίσματα που εισπράττονται δεν υπόκεινται σε φορολογία, υπό την προϋπόθεση ότι δεν εισπράττονται από ελεγχόμενη ξένη εταιρεία.
Τα κεφαλαιακά κέρδη φορολογούνται κατ 'αποκοπή με ποσοστό 15%.
Άρα στην Ουγγαρία έχουμε 9% φορολογικό συντελεστή για τις εταιρίες και πολύ ισχυρά κίνητρα για τις εταιρίες που επενδύουν στην Ουγγαρία.
Άλλο παράδειγμα όπου οι εθνικιστές είναι πολύ φιλικοί με τις αγορές είναι η Ιταλία.
Η νέα Ιταλική κυβέρνηση με την Lega το εθνικιστικό κίνημα του Βορά σε συνεργασία με το κίνημα 5 Αστέρων κατάρτισαν το νέο κυβερνητικό τους πρόγραμμα όπου οι εταιρίες έχουν 15% φορολογικό συντελεστή και ο φόρος εισοδήματος ανέρχεται στο 20%.
Εάν δούμε την πολιτική των σοσιαλιστικών ή αριστερών κομμάτων στην Ευρώπη το μόνο που διαπιστώνεται είναι μένος κατά της επιχείρησης.
Ειδικά στην Ελλάδα με φόρο, προκαταβολή φόρου και λοιπές υποχρεώσεις οι σωρευτικές επιβαρύνσεις για μια εταιρία ξεπερνάει το 67% επίπεδο ρεκόρ ίσως και παγκοσμίως.
Στην Ελλάδα της αριστερής διακυβέρνησης η εταιρία υπερφορολογείται και στην Ουγγαρία ή την Ιταλία η εταιρία ευνοείται, όπως ευνοούνται και οι πολίτες των χωρών αυτών.
Επίσης τα εθνικιστικά κινήματα έχουν καταρρίψει και ένα μύθο νεοφιλελεύθερης κοπής η λιτότητα είναι η λύση για μια οικονομία.
Με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές μπορεί μια χώρα να ανθίσει γιατί παράγει και ταυτόχρονα καταναλώνει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης