Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Συρία: Υπό τον έλεγχο του Assad η Δαμασκός - Το ISIS εγκατέλειψε και το τελευταίο προπύργιο

Συρία: Υπό τον έλεγχο του Assad η Δαμασκός - Το ISIS εγκατέλειψε και το τελευταίο προπύργιο
Το Ισλαμικό Κράτος, που έχει ηττηθεί σε διάφορες στρατιωτικές επιχειρήσεις, ελέγχει πλέον λιγότερο από το 3% του συριακού εδάφους
Oλοκληρώθηκε την Δευτέρα η απομάκρυνση μαχητών του «Ισλαμικού Κράτους» από το τελευταίο προπύργιό τους νότια της Δαμασκού, όπως ανέφεραν το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και η κρατική τηλεόραση.
«Περίπου 1.600 μαχητές και άμαχοι απομακρύνθηκαν, μεταξύ Κυριακής και Δευτέρας, με 32 λεωφορεία» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Απντέλ Ραχμάν.
Μεταφέρθηκαν «προς την μπάντια [έρημο]» στο ανατολικό τμήμα της χώρας, πρόσθεσε.
Το Ισλαμικό Κράτος, που έχει ηττηθεί σε διάφορες στρατιωτικές επιχειρήσεις, ελέγχει πλέον λιγότερο από το 3% του συριακού εδάφους, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.
Η σκληροπυρηνική τζιχαντιστική οργάνωση ελέγχει τώρα μόνο δύο περιοχές στην έρημο της ανατολικής Συρίας, ενώ μια δεύτερη οργάνωση ανταρτών που έχει δηλώσει πίστη στο ΙΚ έχει υπό τον έλεγχό της έναν μικρό θύλακα στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας.
Προσωρινή ανθρωπιστική εκεχειρία είχε τεθεί σε εφαρμογή από το βράδυ της Κυριακής στη Χατζάρ αλ-Ασουάντ, νότια της Δαμασκού, προκειμένου να επιτραπεί η απομάκρυνση γυναικών, παιδιών και ηλικιωμένων, ανέφεραν κρατικά ΜΜΕ.
Από την πλευρά του το Παρατηρητήριο ανέφερε πως η επιχείρηση απομάκρυνσης των μαχητών του ΙΚ ξεκίνησε τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή, λιγότερο από 24 ώρες μετά τη συμφωνία εκεχειρίας στην οποία κατέληξε το καθεστώς με το ΙΚ έπειτα από έναν μήνα λυσσαλέων μαχών.
Μια πρώτη ομάδα τζιχαντιστών απομακρύνθηκε με έξι λεωφορεία και μία δεύτερη εγκατέλειψε τον θύλακα τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα με 26 λεωφορεία.
Η συριακή κυβέρνηση δεν επιβεβαίωσε τη συμφωνία με το ISIS, ωστόσο στρατιωτική πηγή, την οποία επικαλέστηκε το συριακό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Sana, ανέφερε πως γυναίκες και παιδιά απομακρύνθηκαν από περιοχές νότια της πρωτεύουσας και πως οι στρατιωτικές επιχειρήσεις επαναλήφθηκαν μετά το τέλος μιας σύντομης εκεχειρίας.
Οι απομακρύνσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν «τη νύχτα εν κρυπτώ», εξήγησε ο Αμπντέλ Ραχμάν. Αυτό έγινε προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η αυτοκινητοπομπή που μεταφέρει τους τζιχαντιστές δεν θα τεθεί στο στόχαστρο των βομβαρδισμών του διεθνούς συνασπισμού υπό την Ουάσινγκτον που πολεμά το ΙΚ στη Συρία και στο Ιράκ.
Πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στη Συρία το 2011, περίπου 160.000 άνθρωποι ζούσαν στο Γιάρμουκ, στον μεγαλύτερο καταυλισμό Παλαιστινίων προσφύγων στη Συρία, που θεωρείται συνοικία της πρωτεύουσας. Μόνο μερικές εκατοντάδες παραμένουν ακόμη εκεί.
Στρατιώτες πανηγύριζαν πυροβολώντας στον αέρα και ανεμίζοντας συριακές σημαίες σε ένα αστικό τοπίο γκρεμισμένων κτιρίων και εκτεταμένης καταστροφής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης